Харалан Александров: Борисов е удивително успешен в опозиция

Политическата криза ще завърши с примирие, смята антропологът
5 май 2021 13:21, Петя Славова
153

Президентът Румен Радев ще даде последния проучвателен мандат на БСП днес, а от левицата по-рано обявиха, че възнамеряват да го върнат. След това предстои президентът на разпусне Народното събрание и да насрочи нови избори. Как ще се промени картината при нови парламентарни избори?

"Всяка сложна система, каквато е българското общество, трябва да вземе решение колко да запази стабилността си и колко да се промени. Успешните общества успяват да съчетаят дневния на промяната с дневния ред със сигурността. В нашето общество по много исторически и културни причини или сме режим на стабилност, или в режим на промяна", посочи социалният антрополог Харалан Александров в студиото на "България сутрин".

Според него последните 10 години от управлението на ГЕРБ са довели до режим на стабилност, което е довело до избутване на дневния ред на промяната на заден план.

Още по темата

"Реформаторският дневен ред беше заглушен, а сега той проби. Отидохме малко в другия край и сега имаме твърде много промяна, твърде голяма възбуда, твърде много шум и врява в парламента, което вероятно ще се отрази на следващите избори", смята Александров.

По думите му премиерът в оставка Бойко Борисов е влязъл с летящ старт в ролята си на лидер на опозицията.

"Сега ще му се радваме и в това му качество, той е забележително успешен в него", отбеляза социалният антрополог пред Bulgaria ON AIR.

Александров все пак се надява, че политическата криза ще завърши с форма на примирие, което по думите му обикновено се постига под формата на задкулисие. В момента обаче партиите са в режим на "асиметрична ескалация" - хвърлят взаимни нападки и обвинения.

"Това, което прави Борисов, е точно това, на което беше подложен ГЕРБ година и половина. Сега е моментът да си го върнат" заяви гостът в студиото.

ГЕРБ ще отговорят с хаотичен обстрел и ще навлязат в режим на асиметрична ескалация, при която изцяло дневният ред на битката измества дневния ред на обществото, стана ясно от думите на Александров.

"Лидерите на партиите на промяна ни изпращат на поправителен, истината е, че те са на поправителен. В крайна сметка ще имаме резултат, който ще е много по-различен", категоричен е социалният антрополог.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хараламбенето за уникалността и удивителността на Генерал Борисов изглежда е добър източник на доходи за много седесари вече повече от десетилетие. Демокрацията си е демокрация, но сиренето е с пари.
58
19
 
20
 
! Отговори
Осъзнаване преди 2 години
Харалан е много умен, кеф ми прави да го слушам. Разбира се, чалгарите едва ли го разбират, а и едва ли го слушат, в този ред на мисли. Мъдър човек е и знае, че срещу ГЕРБ стоят несъбираеми, затова се и шегува с тях. А именно, аз имам приятели гласували за ДБ и познати (слава Богу, такива приятели нямам), които виждам, че подкрепят Слави. Това са различни светове. Тези две групи нямат общи теми, те няма за какво да си говорят. На идващите избори, хората от ДБ ще осъзнаят, че са в лоша компания.
57
17
 
15
 
! Отговори
Некъф преди 2 години
На такива продажни твари не трябва да се дава гласност защото тровят обществото с лъжи!
56
11
 
13
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Бил успешен. Ами те другите партии не можаха да се впишат никъде, освен в промените в Изборния Кодекс...
55
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДЕЦАТА НА ХАРАЛАН ЕДВА ЛИ ЩЕ СЕ СРАМУВАТ, НО ДЕЦАТА НА РУМЕНОВАТА ШАЙКА СЪС СИГУРНОСТ ТРЯБВА ДА СЕ СРАМУВАТ.
54
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Умен човек е Харалан, стига да има кой да го слуша. Казва по умерен начин неща които не винаги се харесват на широките народни маси.
53
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПО ДОБРЕ ХАРАЛАН, ОТКОЛКОТО ЧЕРВЕНАТА ОЛИГАРХИЯ НА ЧЕРЕПА, КОЯТО ДЪРПА КОНЦИТЕ НА БЕЛОСЛАФ И ЧЕРВЕНТА КЛИКА.
52
20
 
13
 
! Отговори
Катя преди 2 години
Това платено нещо не спря да бълва глупост след глупост. Ех, тая герберска хранилка, явно е доста добра.
51
15
 
17
 
! Отговори
читател преди 2 години
Харалане и ти си успешен слуга на Бойко.
50
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Червените върнаха мандата никой не ги подкрепиЗащо Се Радват от радост не спират да пишат измишльотени
49
3
 
1
 
! Отговори
Поне преди 2 години
Не са кузови
48
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо избрахте царя свинар, след това царя комар, царя пожарникар и накрая царя чалгар. Направихте цяла Кукузелкова династия. Така става с такива изостанали народи, които са проспали епохите на Просвещението и буржоазната революция.
47
2
 
2
 
! Отговори
Е вече преди 2 години
Всичко се знаеИстината ще ни направи свободни
46
5
 
11
 
! Отговори
КЛ преди 2 години
Ако Баце му плаща от партийната субсидия на този,значи и аз съм му работодател. Юхууу.
45
3
 
3
 
! Отговори
Поплавски преди 2 години
51,имах те за глупав човек,но ти счупи ***.Зад..к,към жените с внимание и почитане.Ако някой нарече родителката ти общата,къде ще се завреш от неудобство съсел проскубан.Пишеш от името на пенсионер. Няма такива *** като теб,от тази прослойка на българското население.
44
3
 
1
 
! Отговори
Нормални преди 2 години
Хора няма ако незнаеш
43
16
 
22
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Борисов е еднакво успешен и в управление и в опозиция, за разлика от едни опозиционери които могат да гласуват закони и да вземат решения само в антракта м/у края на парламентарните избори и служебното правителство на преЦедента радеф ... !!!
42
7
 
13
 
! Отговори
Харалан без жена преди 2 години
Харалан тъкмо си беше хванал жена - верно с дете от предишен брак ,ама за дрът тлъстльо като Харалан си беше постижение.После Харалан се изцепи ,че снимките с чекмеджетата вдигали рейтинга на Борисов защото виждали в него спящо бебе.Скъсаха от подигравки.И жена му го изостави.Който се подмазва на залoeната топка Боко не свършва добре.
41
2
 
0
 
! Отговори
Не ме преди 2 години
Мисли толкова
40
2
 
0
 
! Отговори
Слугувам преди 2 години
На себе си