Няма да купуваме руската ваксина "Спутник V", НС не се съгласи

ГЕРБ отново обвини БСП в лобизъм
Обновена: 7 май 2021 16:35 | 7 май 2021 16:35, Камелия Цветанова
229
Няма да купуваме руската ваксина "Спутник V", НС не се съгласи
Снимка: БГНЕС

Парламентът не прие искането на БСП да се задължи правителство да осигури на българите руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V".

За втори път левицата се опита да прокара това решение. При предишния опит мнозинството в 44-ото Народно събрание отново отказа да задължи МС да договори с Москва доставки от препарата.

Заради това Даниела Дариткова от ГЕРБ - СДС обвини БСП, че са последователни в лобизма си. А Даниел Митов коментира: "Има едно правило в българската политика - кога Кремъл кихне, БСП се разболява".

Хасан Адемов от ДПС призова да не се превръща тази тема в геополитически спор, защото в този спор няма кашлица и кихавица, а въпросът е населението да придобие т.нар. колективен имунитет.

Още по темата
Той припомни, че ЕМА е разрешила използването на четири ваксини. А България е делегирала на ЕК да договаря количествата на ваксините, като целта е всички да имат равен достъп.

"Българската Агенция по лекарствата няма капацитет да изследва и да направи предварителна оценка на ефикасността и безопасността на препарата и това е причината да се различаваме от страни като Унгария и Германия, които са преговаряли за руската ваксина", обясни Адемов.

Според Явор Божанков, намесата на геополитика по отношение на руската ваксина, е недопустима.

Георг Георгиев от ГЕРБ пък обвини БСП, че не става въпрос само за геополитика, а за лобизъм, позован на геополитика.

Проф. Андрей Чорбанов от ИТН застана на страната на БСП. Според него ситуацията е екстремна и не става дума за одобрение на аспирин или аналгин и за спазването на всички законови норми, които ЕМА ни постулира.

"Всяка страна поотделно носи отговорност за ваксините и заради това всеки подписва декларация, че ваксините не са минали пълния цикъл на изпитания. Не случайно някои държави спряха някои от одобрените ваксини", настоя той.

Проф. Чорбанов отсече, че европейски държави се ваксинират с руския препарат. "Половин Унгария се ваксинира с нея и лекарите казват, че няма странични реакция. Половин Сърбия също", посочи като пример той.

"Месеци наред ние бяхме в ситуация на недостиг на ваксини, а всеки които иска да бъде имунизиран трябва да има шанс да го направи. Русия е сред най-добрите производителите на ваксини от много време и не трябва да се политизира въпроса", призова той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
1
 
! Отговори
до Българин преди 2 години
има ги на сателит споко
128
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е сред най-реномираните автори и производители на ваксини от най-малко100 години.
127
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чебурашник сакаш Сталинград, скоро ще имаш Сталинград, щом още живееш още в соца, ама не е ясно къде ще се криеш.
126
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До пърделникЪ. Като Гледам на АЗ-а се падна москвича, а засега Спутника върви към мерцедес категория. АЗ-а даже и в УСА го забраниха за производство докато не приключат разследванията.
125
16
 
10
 
! Отговори
СъвеЦки Пърдялник преди 2 години
Все едно да имаш избор между три леки коли - Масквич - Мерседес - Джагуар - респективно Спутник - Файзър - Астра Зенека и да избереш първата от тях.След подобен избор е повече от желателно закупчикът на Мосю афтамабиль да се консултира с водещи клинични психиатри и психотерапевти. Така и с ваксината на най-големите джуджета.Който иска Спутник да го изстрелят за Масква или Свети Сталинград, за да се боцне с братската ваксина.Успех тавагишчи !
124
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 151 На 1 март Словакия получи 2 млн дози ваксини Спутник, 46 ампули от нея бяха изпратени за тестване в сертифицирана лаборатория в Унгария. Вчера лабораторията в Унгария потвърди надеждността на руската ваксина срещу коронавирус "Sputnik. По-рано премиерът на Словакия Едуард Хегер заяви, че ако тестването на рускита ваксина в сертифицираната лаборатория в Унгария завърши успешно, "Sputnik V" ще бъде одобрен за употреба в републиката.
123
1
 
19
 
! Отговори
Крокодила Гена преди 2 години
Само да пита тази агенция ИАЛ нямала капацитет да одобрява ваксиниТа въпроса е какво може да одобрява ?И щом няма капацитет защо плащаме заплати на някакви тиквички ?Или могат само кондоми да оценяват ?
122
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 145Е то е официално извесно ,че в руската използват човешки аденовирус и също е известно при втора доза слагат втори аденоворус за да не възпроизвежда първия.Това е тяхна информация.Но като цяло е нон сенс!Докато сложат втория първия вече се е възпроизвел,а кой ще спре втория?Изобщо векторните и Астра Зенека вкл.и там има проблеми.
121
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонименименно витамин с и вода искаме за ваксина...това е ваксината за грип, а не рнк отрови бавна смърт до 5 години
120
1
 
2
 
! Отговори
до Само питам преди 2 години
само ти казвам почеаш да пишеш неадекватно
119
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до Истинатабреййй целия сват ти докладва за ваксините и все проблеми дъс спутника, ти да видиш как са се прекарали, ама не знаят Български да прочетат нашия гуру на ваксините пид ник Истината, трябва да го смениш на Ваксината
118
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Словакия отказа Спутник след като установи ,че съдържанието не отговаря,има други съставки ,оригинална е само опаковката.А бяха купили огромно количество, което се налага да изхвърлят.Щом си позволяват да тровят хората в други държави,на нищо не прилича!Австрия вероятно ще произвежда,но едва ли ще се прилагат в страната.
117
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
че руската ваксина е витамин С + водавсеки може да си я направи по рецепта на Мънгъров
116
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука решения без ЕС и САЩ нямаме право да взимаме. Колония от третия свят.
115
4
 
7
 
! Отговори
до Истината преди 2 години
ми ще вярвам щом. още 40 държави са повярвали.
114
5
 
5
 
! Отговори
Антиваксър преди 2 години
Ей язък, тъкмо се бях навил да се бодна със Спутник за зелен паспорт, защото ми казаха, че е гола вода, а сега ще си остана "безваксиниран"
113
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До тоя никой дето това му е ника! Като искаш да излезеш от ЕС първо пиши на кирилица, а не на латиница турченце! Проблема на вас турчетата ви е че като сме в НАТО не можете да ни прилапате, понеже сте длъжни да бъдете приятели, ама не сте! Другото което е, че като ние сме в ЕС, никога няма да ви оставим без да си платите за Беломорска Тракия, от което следва че няма да влезете в ЕС никога! Така, че разбирам защо така пищиш да излизаме от НАТО и ЕС, но на турци не ойдисвам!
112
7
 
9
 
! Отговори
до 141 преди 2 години
хайде разберете се с тази Бразилия защо е отказала. Малко факти. Бразилия обявява няма да купуваме руска еаксина. И толкова, три дни мълчание, никакво обяснение. На червъртия ден една пишман професорка от САЩ излуза с изавление че ваксината на руснаците има жив вирус. Е хайде стига с тези постановки и съвпадъци. Хептен за простии ни имат вече.
111
3
 
3
 
! Отговори
до Исгината преди 2 години
да бе, точно на теб ще повярваме
110
1
 
1
 
! Отговори
nikonik преди 2 години
До АнонименУмнико, Британия е част (основата) на Британската общност. Прочети кои държави влизат там и каква част от света покриват. Ако беше вредно за тях никога нямаше да излизат от ЕС. Това че се е решило за излизането от ЕС в деня на референдума и че са го решили гражданите с референдум е за наивни "умници" като теб....