Машинното гласуване може да е причина за оспорване на вота

Проф. д-р Пламен Киров, шеф на катедра "Конституционноправни науки" към СУ
11 май 2021 16:35, Анисия Иванова
106
Машинното гласуване може да е причина за оспорване на вота
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не може да се приеме, че едно машинно гласуване само по себе си е противоконституционно, най-малкото защото един такъв вот се провежда и в други страни, които са демократични. Това каза в предаването „Бизнес старт“ проф. Пламен Киров, ръководител на катедра „Конституционноправни науки“ към Софийски университет, с водещ Живка Попатаносова.

Друг е въпросът доколко с въвеждането на масовото гласуване с машини във всички секции с над 300 избиратели ще стигне изборният ден, за да могат хората да се ориентират в използването на технология, която не им е толкова позната. Експертът подчерта ясно и ролята на Централанта избирателна комисия, която трябва да информира гласоподавателите за начина, по който ще се реализира машинният вот.

Още по темата

"Съставът на комисията беше намален от 20 на 15 членове като при това се показва и разнообразие на професии, които не бива да имат място в тази среда, сподели Киров пред Bloomberg TV Bulgaria.

„В състава на ЦИК трябва да влязат преди всичко юристи, математици и информатици. Към този момент състава на ЦИК е формиран от 8 юристи и 7 не-юристи“, посочи той.

По време на разговора беше разгледана темата за сериозното напрежение на политическата сцена относно ревизията на сегашното управление. Според Колев, бъдещото служебно правителство няма да има време да се занимава с ревизия.

Всеки един министър би могъл да направи такава проверка, но според професора служебното правителство ще има сериозни задачи свързани с пандемичната обстановка.

„Важно е да се видят как ще бъдат преодолени икономическите последици от тази пандемия. В този смисъл работата на служебното правителство ще бъде много важно“, съобщи Пламен Киров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът е, че изборният процес става напълно непрозрачен. Броенето е "невидимо". Идеята за "Наблюдатели" отпада. Дори камерите нищо не могат да покажат. Наясно са само шепа неизвестни компютърджии. Машините са "сертифицирани" месеци преди изборите, но какво е станало с тях до избора не се знае.Поради тази "непрозрачност" на избора, Холандският съд е отсъдил машинното гласуване за противоконституционно!
20
0
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Колега #18, ЕНИАК или Комодор 64 предлагате за електронен министър-председател?
19
6
 
4
 
! Отговори
негласуващ преди 2 години
Ако изборите можеха да променят нещо щяха да ги забранят със закон!Празни дрънканици!Нещата винаги се променят с революции!
18
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Машинно гласуване няма да има. Машините не са платени и подлежат на връщане с неустойка. От правна гледна точка, това е достатъчно основание изборите да се оспорват и поради липса на време, да се създаде хаос при провеждането на избори. Този сценарий го измисли ШИШИ и ГЕРБероПИТЕЦИТЕ го възприеха и потриват самодоволно ръце.
17
5
 
15
 
! Отговори
далавера та дрънка преди 2 години
В Нидерландия имаше 99,9% машинно гласуване, в момента там има 0% гласуване с машини и всичките са изхвърлени. Една от причините беше директна манипулация на вота. Един от кандидатите за депутат там, съвсем демонстративно произведе 200 гласа за себе си на една от машините в секцията чрез специално устройство в джоба.Целта му беше да покаже какво става с гласовете при машинен вот. ... Никъде в Европа няма електронно гласуване. Що ли? Защото всеки начинаещ хакер може да подреди парламент според това кой най много плаща.
16
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Екстра са си машинките! Ако с тия прости машинки не можете да се оправите, нямате право да искате електронно правителство!
15
0
 
12
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 2 години
Абе вместо машини да турят по един банкомат зареден до горе и да дава без карта и всички ша додат бе.Нема млади, нема стари, нема грамотни и неграмотни -всички ша натискат и доят дорде не свърши и последния лев.Тия дето сега врещят, че не могат са оправят с машината да гласуват, знайш ли как бърже щракат по банкомата... Всичкото махала е завършило с отличие курсове за оператор на АТМ-нали тъй му викаха на банкомата де.
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе машинно гласуване.Гласуването трябва да е от компа вкъщи,от банкомат,от машина може,ама кой гарантира ,че не е пипната още преди гласуването?Няма как да хакнат всички телефони,банкомати и компютри и затова е най-добре от тях.
13
1
 
4
 
! Отговори
BG уфса преди 2 години
До Честито BG уфсеМного ги разбираш нещата!
12
3
 
7
 
! Отговори
хранилка преди 2 години
ПОРЕДНИЯ НА ХРАНИЛКАТА
11
0
 
13
 
! Отговори
аааа не така преди 2 години
Абсолютно НЕ може да е причина!Като си неграмотен, не гласуваш.
10
7
 
9
 
! Отговори
Честито BG уфсе преди 2 години
Машините са много песни за манипулация. Затова са забранени навсякъде по света с изключение на Бангладеш Филипините и Венецуела.
9
0
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Поредната статия, при която заглавието се разминава със съдържанието.
8
2
 
4
 
! Отговори
ЧАО ЧАО преди 2 години
До до 4Личи си че си приключвач като вожда ти..Тона също ти е за ЦСГ- мутро плашенето отиде 90-те пичага.
7
3
 
4
 
! Отговори
до 4 преди 2 години
Наточил съм брадвата и като част от народа на такива комунет акато теб няма да имам проблем да им приключа проблемите на площада!
6
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпросът е защо трябва да се използват масово машини след като, така или иначе бюлетини ще се печатат в нормален тираж.За да се пресекат измамите тип индийска нишка, както и зансемането с телефон на избора.
5
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се оплачат на арменския поп гербаджиите, другите през годините оспорваха схемите не ги чуваха.
4
6
 
10
 
! Отговори
Дааам преди 2 години
На народеца така му са опънати нервичктите от пачки, чекмеджета и олигарси че при една загуба на партиите на статутковото и оспорване от тяхна страна ще има такава метла по площадите че и короната няма да ги спаси...
3
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Машините са с манипулиран софтуер, гласуваш за малка партия, отчита глас за БСП!
2
6
 
22
 
! Отговори
ikar преди 2 години
Гласуването с машини е изключително сложно! Трябва да се натиснат цели три клавиша (и евентуално четвърти за преференция). И това във време, когато дори и възрастни хора имат смартфони, ползват банкови карти, при което се налага да се натиснат и повече клавиши!. Стига ни заглавиквахте с вицове! Остава да кажете, че от компютърен вирус може и вие да се заразите!