Комитова се закани: Граждански контрол над качеството на пътищата

Край на инженеринга, няма пари без обществена поръчка, обяви министърът
27 юни 2021 12:08, Красимир Ангелов
180
Комитова се закани: Граждански контрол над качеството на пътищата
Снимка: БГНЕС

Твърдо държа да въведа граждански контрол за качеството на пътищата за гаранционния период, заяви пред БНР регионалният служебен министър Виолета Комитова. Според нея корупцията се извършва от хора с власт и без страх от съд и прокуратура.

Край на инженеринга, няма да има пари без обществена поръчка, закани се строителният министър.

Тя съобщи, че в първия работен ден от новата седмица МРРБ отново ще внесе документи за вписването на временното ръководство на „Автомагистрали“. Комитова обясни, че се иска вписването на временното ръководство от трима души до провеждане на конкурс за постоянно ръководство, състоящо се от петима души, който предстои в началото на юли, но съдия Мария Вранеску е отказала това вписване два пъти.

По темата с предплатените авансово пари на фирми за пътно строителство Виолета Комитова посочи, че това крие огромен инвестиционен риск – парите да се изгубят, фирмите да фалират и нищо да не се построи.

„Този риск аз не бих го предприела, ако парите бяха лично мои. Това е все едно да си купите мебели сега за къща, която ще построите след пет години", отбеляза министърът.

Тя уточни, че предстоят срещи на ръководството на МРРБ с всички фирми, които са взели аванси. "Ще работим, за да си завършат работата по договорите", категорична бе Комитова.

Тя посочи, че държавата отделя много пари за строителство на пътища, „а ние всички сме инвеститори в тези пътища, защото се дават пари от бюджета“. От друга страна обаче строителните фирми се оплакват, че парите са малко и това се отразява на качеството, отбеляза още Виолета Комитова.

„И двете страни са прави. Знаете ли защо се получава така? Защото между тези две има една дупка, в която се е наместило едно невидимо явление, наречено корупция. Тя няма партия, няма цвят, няма мирис, тя е невидима, тя е потайна, тя е коварна. Тя се извършва от хора, които имат власт. Те не се страхуват от прокуратура, от съдебна система, затова си позволяват да извършват корупция.“

Комитова заяви още, че знае как може да се случи превантивната борба с корупцията в строителството.

Няма да раздаваме повече пари за строителство без обществени поръчки като въпросните аванси, заяви тя. По думите й това е изкривило изцяло конкуренцията и строителната среда. Занапред обществените поръчки ще бъдат без инженеринг, край на инженеринга, изтъкна Виолета Комитова.

Министърът обяви също, че планира още да въведе граждански контрол за качеството на даден обект в гаранционния срок. „Не ни трябват контрольори. Ние ще контролираме качеството в гаранционния срок чрез гражданите“, каза министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялото правителство на Фигyранта е съставено от крадливи некадърници!
130
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много се притеснявам от хора с особености в погледа и необосновано хилене! ЗАЩО всички министри от това правителство са с широко отворени очи! ИЗЦЪКЛЕНИ ОЧИ! ТАЯ СЕ СМЕЕ БЕЗ ПРИЧИНА! Луда работа! ЛЪЖАТ и ПАК ЛЪЖАТ! Заговорят ли за ББ и веднага се изкривяват от омраза!
129
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая крадлива овца от кое специализирано заведения я изпуснаха?
128
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щял Бойко да построи и Хемус. Браво на Комитова спря му строежчето и го прати в девета глуха. Подновяване на работата след 3-4 години евентуално ако децата на комунистите я строят на десеторна цена. Хубаво е, че комунистите ни купиха старо желязо под формата на руски реактори за 5 милиарда евро, че да сме най прроостата ограбена страна в европа.
127
3
 
4
 
! Отговори
ПРАВОВА ДЪРЖАВА СМЕ преди 2 години
Твърдо държа да въведа граждански контрол за качеството на правораздаването , право прилагането , и правовия ред и дисциплина . Когато се въведе ред в съда , и контрол кой какви съдебни решения издава и защо - тогава всяко нещо в държавата ще започне да се оправя . На първо място е контрол над магистратите над благосъстоянието им и решенията които вземат. Забрана да се женят по между си - съдии , прокурори , адвокати , следователи , дознатели и всякакъв вид магистрати .
126
4
 
22
 
! Отговори
Avgvstvs преди 2 години
Само не разбрах от кой дом за умствено недъгави и дементни хора изкопаха тази баба. Тя трябва са пие редовно хапчетата, а те я мъкнат по разни паркинги, които тя мисли че са магистрали. Шизофренна ситуация ........
125
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Злобна и нагла комунистка. Спря всички магистрали, лиши хиляди от работа!Оставка и съд за Комитова!
124
9
 
13
 
! Отговори
Кривондел преди 2 години
Ужасяващо е, че тази дама е на нивото, или по-зле, на предишните. Нищо добро не ни чака. Поредните гологлави месии и то на наш гръб.
123
14
 
7
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
А какво ще кажат герберастите с думите на боко тиквата че за 10 години е построил половин милярд километра магистрали.Това е растоянието до Марс и обратно.Кефятли се че имат такъв умен вожд а.
122
5
 
10
 
! Отговори
Тодор преди 2 години
Госпожо,като те гледам колко си начумерена,умори ли се?омръзнали ти?Я се качвай на джипката и ти и служителите ти (нали са професионалисти)и тръгвайте да упражнявате контрол .Всичките трябва да бъдете заринати от работа,за да ня материали време за лъжи и интриги.Ясно !
121
4
 
13
 
! Отговори
Сериозно преди 2 години
Как ще стане - граждани да следят за качеството на строеж? Човек, когато говори, би трябвало да осъществява някаква връзка и с централния си мозък!
120
2
 
7
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Приказки,приказки.Ако бяхме германци,щеше да стане. Но сега...!
119
3
 
9
 
! Отговори
Сатир преди 2 години
Спомнете си - бабет обяви че един паркинг е напълнен с едрогабаритна техника за една нощ /има и снимка за илюстрация/. Колко нагъл или *** трябва да си за да обявиш подобна глупост. Така техника се превозва с утвърден план, екскортиращи коли. Бабет що не се поитнтересува. В края на крайщата това не са и кълбетата за плетене.
118
3
 
17
 
! Отговори
БСП преди 2 години
На всеки следващ строеж на магистралата трябва да присъстват поне 20 свидетели от гражданската квота. Те ще получават командировачни, пари за храна и хотел. И ще дават компетентно мнение, нищо, че са продавач-консултанти на дрехи втора употреба. Без средно образование.
117
5
 
14
 
! Отговори
Аман от грижи преди 2 години
В дирбг са включили цензурата и не пускат да се чуе мнението срещу комитова.Какво прочетох:Корупцията се прави от тези с власт.... Фирмите ще дойдат при мен да си поговорим.Това го казва този, който е на власт. Имате ли усещане за корупция?
116
6
 
15
 
! Отговори
Оффф преди 2 години
Тая е доста наггла и некомпетента.Отдавана всяко фирма за да работи с държавата иска авансово плащане.Иначе ще си види парите на кукокво лето или наполовината.Като свършиш работата на държавата държавния чиновник започва да те изнудва че няма да ти плати и ти щеш не щеш или завеждаш дела с години точене или даваш рушвет.Такава им е целта.За това при тия спират всички проекти ,започва се едно "предоговаряне" и всичко замръзва от алчността им.
115
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комитова, защо спря строежа на магистрала Хемус?Какво ти пречеше?
114
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цецо Апартамента може само да се поклони на Рашков имението..В морето винаги има по- голяма риба!;
113
2
 
17
 
! Отговори
Време за промяна преди 2 години
Служебното правителство на Подмяната с наши хора на възлови постове.
112
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До дядо Йоцо, "Е ОТ ТАКИВА ХОРА КАТО КОМИТОВА,БЪЛГАРИЯ ИМА НУЖДА !!!!...ЖАЛКО ЗА ПРОГИЗНАЛАТА В КОРУПЦИЯ ,СЪДЕБНА И ПРОКУРОРСКА С-*** !" От хора с по две вили от еврофондовете от къщите за гости ли имаме нужда? Ахаааааа! Ясноооо! Имаме нужда от "Свои другарЕ"! Мандрите да се готвят ли?