Комитова се закани: Граждански контрол над качеството на пътищата

Край на инженеринга, няма пари без обществена поръчка, обяви министърът
27 юни 2021 12:08, Красимир Ангелов
180
Комитова се закани: Граждански контрол над качеството на пътищата
Снимка: БГНЕС

Твърдо държа да въведа граждански контрол за качеството на пътищата за гаранционния период, заяви пред БНР регионалният служебен министър Виолета Комитова. Според нея корупцията се извършва от хора с власт и без страх от съд и прокуратура.

Край на инженеринга, няма да има пари без обществена поръчка, закани се строителният министър.

Тя съобщи, че в първия работен ден от новата седмица МРРБ отново ще внесе документи за вписването на временното ръководство на „Автомагистрали“. Комитова обясни, че се иска вписването на временното ръководство от трима души до провеждане на конкурс за постоянно ръководство, състоящо се от петима души, който предстои в началото на юли, но съдия Мария Вранеску е отказала това вписване два пъти.

По темата с предплатените авансово пари на фирми за пътно строителство Виолета Комитова посочи, че това крие огромен инвестиционен риск – парите да се изгубят, фирмите да фалират и нищо да не се построи.

„Този риск аз не бих го предприела, ако парите бяха лично мои. Това е все едно да си купите мебели сега за къща, която ще построите след пет години", отбеляза министърът.

Тя уточни, че предстоят срещи на ръководството на МРРБ с всички фирми, които са взели аванси. "Ще работим, за да си завършат работата по договорите", категорична бе Комитова.

Тя посочи, че държавата отделя много пари за строителство на пътища, „а ние всички сме инвеститори в тези пътища, защото се дават пари от бюджета“. От друга страна обаче строителните фирми се оплакват, че парите са малко и това се отразява на качеството, отбеляза още Виолета Комитова.

„И двете страни са прави. Знаете ли защо се получава така? Защото между тези две има една дупка, в която се е наместило едно невидимо явление, наречено корупция. Тя няма партия, няма цвят, няма мирис, тя е невидима, тя е потайна, тя е коварна. Тя се извършва от хора, които имат власт. Те не се страхуват от прокуратура, от съдебна система, затова си позволяват да извършват корупция.“

Комитова заяви още, че знае как може да се случи превантивната борба с корупцията в строителството.

Няма да раздаваме повече пари за строителство без обществени поръчки като въпросните аванси, заяви тя. По думите й това е изкривило изцяло конкуренцията и строителната среда. Занапред обществените поръчки ще бъдат без инженеринг, край на инженеринга, изтъкна Виолета Комитова.

Министърът обяви също, че планира още да въведе граждански контрол за качеството на даден обект в гаранционния срок. „Не ни трябват контрольори. Ние ще контролираме качеството в гаранционния срок чрез гражданите“, каза министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
2
 
20
 
! Отговори
19 апартамента преди 2 години
Също като Рашков, който стартира като борец срещу корупцията, а се оказа собственик на 19 вили и апартамента.Комунистически долни наглеци!Оставка и затвор
110
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комитова е следващата порязана от съда след Киро Язовира, който не беше разбрал, че управителния съвет на ББР се избира след конкурс.
109
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е, от такива хора като Комитова с по две луксозни вили на Черно мите по приграната къщи за гости.
108
9
 
6
 
! Отговори
дядо Йоцо, преди 2 години
Е ОТ ТАКИВА ХОРА КАТО КОМИТОВА,БЪЛГАРИЯ ИМА НУЖДА !!!!...ЖАЛКО ЗА ПРОГИЗНАЛАТА В КОРУПЦИЯ ,СЪДЕБНА И ПРОКУРОРСКА С-*** !
107
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знаете ли по какво да познавате такива популистки и откровено лъжливи "намерения"? По това, че освен едното голо намерение няма КОНКРЕТНО предложение, как ще се осъществява това. Прави се така, защото с това се оправдават незаконните им действия, с обещанието за "светло бъдеще". Комунистите винаги обещават, че светлото бъдеще е някъде там, за да оправдаят докъде са докарали нещата. После тия се сменят с други от това котило, казват, ама ние "щяхме" да правим и дотам. Никой не знае какво точно.
106
4
 
19
 
! Отговори
Ангелов преди 2 години
Тая министъра или е куха лейка или се прави на такава. В закона пише че трябва конкурс за нов УС да се проведе да се избере и тогава да се впише това да не тие твоита фирма ида правиш каквото си искаш. Министъра на икономиката и той върви по същият път. Законът е тъкъв. След 2 седмици като дойдат другите министри и те решат да сменят по същия начин УС нали вие първи ще ревните че се нарушава закона.
105
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази си измисля несъществуващи проблеми. Служебен министър за няма и 2 месеца, тръгнала да подменя административни ръководства и да налага политики за години напред. Няма нужда.Изпълнява стриктно заръките на червените си господари.
104
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде бе не думай.Наслушахме се на празни приказки.Всички уж се борят с корупцията,докато изведнъж не се окажат по корумпирани от корумпираните.Куче влачи,диря няма.
103
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистите от ГЕРБ *** на умряло разбираемо е освен, че няма да помиришат власт повече има голям шанс някои от тях да станат обитатели на затвора.Последни по доходи, най висока смъртност, най лоша инфраструктура и пътища в цяла Европа, корупция и кражби и 60 милиарда невъзвращаем дълг това е наследството което ни оставиха комунистите от ГЕРБ.
102
6
 
16
 
! Отговори
Петър преди 2 години
Госпожо аз и жена ми идваме да упражнява ме контрол но при условие,че вие или ваши служители ще ни гледат децата,домакинството и срещу заплащане.И друго -друго ако някой шмекери ни излъже я с бетона,я с асфалта после да не си изпиете ръцете с нас-ами то гражданското общество е виновно,защото не е доогледало нещата и...........
101
4
 
9
 
! Отговори
Рикиджия Северозапад преди 2 години
Комитова обича ли да язди млади момчета ?
100
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Не вярвам....... Вярно е, че комунистите са некадърни справка последните 12 год. управлението на некадърната комунистическа партия ГЕРБ съставена с над 75% бивши сомунисти.Около 80% от пътищата построени от тези некадърници са за ремонт.
99
4
 
14
 
! Отговори
Интересно преди 2 години
Кои ще са тези "граждани", май май наши хора а ?
98
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 102 "Прав си,но е принципна! Трябва да има ред и прозрачност!" Има два варианта: или си изцяло неграмотен или ти е поръчано от "новите" да тролиш тук. Няма трети.
97
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А те гражданите какво тазбират от строителство, за един приятел питам?
96
3
 
15
 
! Отговори
Не вярвам преди 2 години
Сега рзбирате ли защо "новите" партии искат да вкарат прокуратурата в изпълнителната власт и да закрият специализираните съдилища, защото комунистите са некадърни и не са свикнали да спазват закона и искат съда просто да им подписва всяко глупаво и незаконно решение. Съда за разлика от великите министри се МОТИВИРА с членове и алинеи от закон. Хем искате да сме правова държава, хем подкрепяте некъдърните политици на всяка цена. Припомнете си как и Цветанов говореше същото, а сега го плюете.
95
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 101 Прав си,но е принципна! Трябва да има ред и прозрачност! А не както до сега,куче влачи диря няма! И после пак няма виновни нали?!-:)
94
3
 
16
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
Много противна жена!
93
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 77/89 "Има свобода на словото. Съда не е свещена крава. Комунистически лозунг е "решения на съда не се коментират"." Неграмотен си и бъркаш свободата на словото със вмешателство от позицията на властовата позиция, която Комитова има. За някой, който е в ИВ Съда Е "свещена крава", точно защото са в изпълнителната власт. Комитова не говори като обикновен гражданин. Като повечето комунисти, единственото което знаеш е формата, а не това, което стои зад нея.
92
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз исма граждански контрол над президента. Защо този човек вече пет години не е дал отчет при положение, че заплатата му е над 20 000 лв месечно?