От МС: Милиарди са дадени на "наши фирми" без обществени поръчки

Трима министри обявиха, че са харчени държавни пари напред
Обновена: 30 юни 2021 18:59 | 30 юни 2021 13:04, Веселина Йорданова
395
От МС: Милиарди са дадени на "наши фирми" без обществени поръчки
Снимка: БГНЕС

Огромни суми държавни пари са дадени без обществени поръчки, обявиха от регионалното, икономическото и финансовото министерство на пресконференция в Министерския съвет.

40-42% от парите, които държавните предприятия харчат, са без обществени поръчки, каза финансовият министър Асен Василев.

Той обясни, че "ин хаус" поръчките се дават, когато има общинско, държавно предприятие, което може да свърши работата, което означава да няма подизпълнители. Но е правено точно това - давани са пари на подизпълнители без търг и конкурс.

Василев каза, че така са раздадени на "наши фирми" 8.6 млрд. лева за една година.

Още по темата
Това са всички пенсии за 9 месеца, обясни министърът. Детската болница, която не е разплатена в аванс и за която няма пари, е 100 млн., посочи той.

По думите му по АМ "Хемус" сме платили 70%, а строителството, което е завършено, е 4% и 12% в строеж.

МФ предприема промяна в нормативната база тази практика да спре, каза Василев. Второ, където има раздадени пари, тези пари да бъдат върнати и да построим с обществени поръчки и трето, действията се предприемат така, че да не спре работата по започнати проекти, сключените договори се изпълняват, обяBuсни министърът. Василев обаче посочи, че за немалка част от обществените поръчки, въпреки че са били по съответния ред, е имало само един кандидат и се прави анализ защо това е било така.

Според министър Виолета Комитова 570 милиона лева са отпуснати за укрепване на свлачища без конкурс през 2019 г., като причината е била спешност. През МРРБ, АПИ и "Автомагистрали" са преведени 188 млн. лв., като фирмите получавали, колкото са поискали.

Към дата 1 юни от всичките 84 свлачища само по едно се работеше - при Рилския манастир, за останалите нямаше дори разрешение за строеж. Авансите са раздадени през декември 2019 година и договорите изтичат през декември тази година. Трудно ми е да си представя как ще ги изпълним, но ще продължаваме да работим по тази тема, обясни тя.

Другата тема са поръчките ин хаус за "Хемус". Държвата осигурява 3.71 млрд. лева в периода 2018-2019 г.  976 млн. са раздадени авансово за бъдещо строителство на магистралата, отново по същия ред.

Икономическият министър Кирил Пепков каза, че същата схема с "Автомагистрали" в МРРБ се е използвала и в неговото ведомство, но чрез Държавната консолидационна компания.

90 хил. кв. м административна сграда в София тех парк без обществена поръчка за 182 млн. лв. - проектиране, строителство и авторски надзор, даде пример Петков.

Той каза и че при ремонта на язовирите изпълнението е било "два пъти цената на бетона в сравнение с пазарната цена и пет пъти цената за транспорт" - за ремонтираните 10 язовира. Цените пък били с много близки стойности, независимо къде се намират в България. Петков каза и че проверените от него 3 язовира са ремонтирани от една и съща фирма. В този случай са дадени 631 млн. лева без обществени поръчки.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


395
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
5
 
8
 
! Отговори
Абе ,младежи преди 2 години
Борисов е без имунитет,като сте толкова сигурни ,че е злоупотребявал и ако имате доказателства,ми дайте го на прокуратурата и да го прибират. Всеки ден предизборно го дъвчете и се надявате простия народ да ви повярва.Иначе всичко прилича на "Една жена каза..."
234
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До От немдко___ като си в немско гласувай на немските избори... ама си некъв въшкар
233
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Кафяв гербер___ е да след толкова изплюта злоба по тях... само не знам ако беше фалирал държавата, както бсп, какво щяха да говорят зелените чорапи
232
9
 
18
 
! Отговори
Кафяв гербер преди 2 години
Бойко ще остане в историята , като най-големия крадец в България за всички времена
231
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България била равита на високо африканско равнище. Да, ама ние се в Европа и в нея сме на последното място
230
1
 
4
 
! Отговори
ИзвинетИ , амЪ: преди 2 години
До гого... а защо не попиташ Данчо Ментата ?
229
6
 
3
 
! Отговори
питане ! преди 2 години
Кога гл. Прокурор ще раследва Борисов , нима от САЩ не подсказаха и за Борисов ?Защо е слугувал на Ердоган и кремъл ???
228
2
 
6
 
! Отговори
гого преди 2 години
Я кажете ко стана с шиши, БТ, Лафка, Техномаркет и т.н НЕГОВИ ЛИ СА!. ЩО НЕ КАЗВАТЕ?? КОИ СА МУ АДВОКАТИТЕ И БАЩИТЕ ИМ КОИ СА. Все от ДС. А г-н харвард как си е плащал таксите за учене. Сигурно е мил чиний някъде из Бостан?!!
227
1
 
4
 
! Отговори
Фактите ! преди 2 години
Който и да дойде на власт , искаме , мин. пенсии от 500 евра , и мин. заплати от 1500 евра !Много ли искаме !Само в България е така зле !
226
4
 
4
 
! Отговори
Да , ама не ! преди 2 години
До като има Цацаров и Гешев , нищо няма да помръдне , Бойко назначил Цацаров , Пеевски -Гешев ,.. а Оди се оплаквай на Христофор Събев в САЩ !
225
3
 
7
 
! Отговори
Без пари преди 2 години
На никого вече не вярвам! Но вярвам, че адски много пари са раздадени на кръга от оправляващи, не знам колко точно, но вероятно са наистина много!И знам, че в моето портмоне няма друго освен за разходите ми!!Заради това, трябва промяна. Мисля, че тези , които бяха трябва да си заминават! Дано новите по-малко ни ощетяват! Това само искам! Бъдете здрави и мислете за кого гласувате!
224
3
 
2
 
! Отговори
254 дотук преди 2 години
очевидно е че нищо не си разбрал...нашите пари се харчат само след търг, за да се гарантира, че няма злоупотреби изключние се прави, само ако държавна фирма директно може да свърши работата проблемът е че на много държавни фирми чадъри са давани много пари, а те вместо да свършат работата са ги давали на други "наши" т.е. престъплението не е че са ги давали на грешните, а че въобще са давали - 8 млрд. са си раздали
223
9
 
9
 
! Отговори
6776 преди 2 години
учудвам се, че има още хора, които си мислят, че бойко не е крал. Крал е и с г... си, крали са всички около него, назначил си е хора в съдебната власт, в прокуратурата, в МВР, навсякъде. Трудно се изкоренява тая ***, НО трябва да се почне от някъде. Трудно ще е, но първата крачка е направена - буци е аут със сигурност. То не бяха отпуски, болнични, откази на регистрации в АВ, какви ли не маневри само и само да не се влезе в тези институции да се види какви л.... има там!!!
222
5
 
6
 
! Отговори
irkd преди 2 години
учудвам се, че има още хора, които си мислят, че бойко не е крал. Крал е и с га.зо си, крали са всички около него, назначил си е хора в съдебната власт, в прокуратурата, в МВР, навсякъде. Трудно се изкоренява тая ***, НО трябва да се почне от някъде. Трудно ще е, но първата крачка е направена - буци е аут със сигурност. То не бяха отпуски, болнични, откази на регистрации в АВ, какви ли не маневри само и само да не се влезе в тези институции да се види какви лай..на има там!!!
221
8
 
12
 
! Отговори
Г преди 2 години
Затвор за Герберастите!
220
6
 
5
 
! Отговори
КЛ преди 2 години
"Да благодариш на политик, за нещо което е свършил с народни пари, е все едно да аплодираш банкомата, че ти е дал пари!".Това по повод на хвалбите от Банкя.
219
9
 
2
 
! Отговори
mgs преди 2 години
До Дотук 254Аз също ще обърна внимание факти от съобщениетоЗа 2 години при дадени 70% от парите е извършена 4% от работата с краен срок края на тази година. Как ти се струва - не е крадене, и ще успеят, качествено и в срок и с твоите пари да го направят. Аре стига герберастки глупости. (по рекламата)
218
2
 
8
 
! Отговори
Защо преди 2 години
Да вземат ГЕРБ да сезират малко медии и както казва Ужас от пост 250, да им припомнят, че ползват същата схема при покупка на машините. Да ги питат медиите, защо при тях може тая схема, но при ГЕРБ не?
217
5
 
11
 
! Отговори
Дотук преди 2 години
От изнесените данни разбрах основно,че държавни пари са давани на държавни фирми ! Ако те, от своя страна, са ги давали не на когото трябва, нека им се подири лично сметка ! Аз на овчарчета отдавна съм престанал да вярвам - искам истинско разследване, доказателства за злоупотреби или престъпления, и тия неща да се решават в истински Съдилища, а не на някакъв импровизиран "'Народен съд'', какъвто някои отново се опитват да спретнат ! 45 комунистически години бяха предостатъчни за страната ни !
216
11
 
4
 
! Отговори
до ГЕРБ преди 2 години
Няма не искам , няма не дей , Бойко си заминава , а Радев отново Президент !нали Бойко се хвалеше с победи , да ама временно , сега Радев води на Борисов с 5:0 !Много е гадно , да си първа политическа сила , и да не можеш да управляваш . Свиквайте , не боли , само се усеща миризмата на пресъхнали хранилки !Прекалено си повярвахте !!!