От МС: Милиарди са дадени на "наши фирми" без обществени поръчки

Трима министри обявиха, че са харчени държавни пари напред
Обновена: 30 юни 2021 18:59 | 30 юни 2021 13:04, Веселина Йорданова
395
От МС: Милиарди са дадени на "наши фирми" без обществени поръчки
Снимка: БГНЕС

Огромни суми държавни пари са дадени без обществени поръчки, обявиха от регионалното, икономическото и финансовото министерство на пресконференция в Министерския съвет.

40-42% от парите, които държавните предприятия харчат, са без обществени поръчки, каза финансовият министър Асен Василев.

Той обясни, че "ин хаус" поръчките се дават, когато има общинско, държавно предприятие, което може да свърши работата, което означава да няма подизпълнители. Но е правено точно това - давани са пари на подизпълнители без търг и конкурс.

Василев каза, че така са раздадени на "наши фирми" 8.6 млрд. лева за една година.

Още по темата
Това са всички пенсии за 9 месеца, обясни министърът. Детската болница, която не е разплатена в аванс и за която няма пари, е 100 млн., посочи той.

По думите му по АМ "Хемус" сме платили 70%, а строителството, което е завършено, е 4% и 12% в строеж.

МФ предприема промяна в нормативната база тази практика да спре, каза Василев. Второ, където има раздадени пари, тези пари да бъдат върнати и да построим с обществени поръчки и трето, действията се предприемат така, че да не спре работата по започнати проекти, сключените договори се изпълняват, обяBuсни министърът. Василев обаче посочи, че за немалка част от обществените поръчки, въпреки че са били по съответния ред, е имало само един кандидат и се прави анализ защо това е било така.

Според министър Виолета Комитова 570 милиона лева са отпуснати за укрепване на свлачища без конкурс през 2019 г., като причината е била спешност. През МРРБ, АПИ и "Автомагистрали" са преведени 188 млн. лв., като фирмите получавали, колкото са поискали.

Към дата 1 юни от всичките 84 свлачища само по едно се работеше - при Рилския манастир, за останалите нямаше дори разрешение за строеж. Авансите са раздадени през декември 2019 година и договорите изтичат през декември тази година. Трудно ми е да си представя как ще ги изпълним, но ще продължаваме да работим по тази тема, обясни тя.

Другата тема са поръчките ин хаус за "Хемус". Държвата осигурява 3.71 млрд. лева в периода 2018-2019 г.  976 млн. са раздадени авансово за бъдещо строителство на магистралата, отново по същия ред.

Икономическият министър Кирил Пепков каза, че същата схема с "Автомагистрали" в МРРБ се е използвала и в неговото ведомство, но чрез Държавната консолидационна компания.

90 хил. кв. м административна сграда в София тех парк без обществена поръчка за 182 млн. лв. - проектиране, строителство и авторски надзор, даде пример Петков.

Той каза и че при ремонта на язовирите изпълнението е било "два пъти цената на бетона в сравнение с пазарната цена и пет пъти цената за транспорт" - за ремонтираните 10 язовира. Цените пък били с много близки стойности, независимо къде се намират в България. Петков каза и че проверените от него 3 язовира са ремонтирани от една и съща фирма. В този случай са дадени 631 млн. лева без обществени поръчки.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


395
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 249 Направо се чудя с тези свлачища... Имам чувството че някой от ГЕРБ нарочно предизвиква свлачища, за да може после да "усвоява" евросредства уж да ги възстановява!!!Като в оня филм със Чарли Чаплин - дето хлапето тича пред него и мята камъни по прозорците да ги чупи, а Чарли Чаплин върви зад него и предлага услугите си на стъклар, джамджия.
214
3
 
16
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
Я тия *** да отговорят, с КОЯ обществена поръчка купиха машините за гласуване? Какъв търг направиха за тях? На кого дадоха парите? И защо ползват 1:1 същата схема, която оплюват току що в тая статия???? Пак да кажа, тия *** използват абсолютно същата схема, за която говорят за поръчката на машините за гласуване. СРАМНО!!! УЖАСНО!!! МНОООГОО НАГЛООО!!!
213
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След Бойко Борисов ще останат магистрали из България и метро в София. Предишните само крадоха.
212
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бибитко " Бойко Борисов" та нали гой дава по десетки милиона за свлачищата !!! По новините го даваха ...... как дава 60 милиона за едно свлачище... Каде е закона който ще го вкара в затвора ???Тещо сте се объркали.... дори и виновни няма !!!
211
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунисти брат. Ако някои ми намери фирма, на която се плаща чак накрая да ми направи ремонта вкъщи ще му дам 20% на него, а фирмата няма да види нищо. Освен това не ме интересува през времето на ремонта как ще си плащат на хората и пари за материали да теглят заеми.
210
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свършиха си хората работата, но това ще е....За всичко това и ние се досещахме, но правосъдието го няма.Навсякъде е мазало. А дали ще стимулираме и в бъдеще подобни злоупотреби си зависи единствено от нас. И не само сега на изборите, по принцип. защото е казано:"Не е луд, който яде баницата"!
209
5
 
15
 
! Отговори
Тц,тц преди 2 години
Ей,тез пусти милиарди! От месеци слушаме за тях,пък поне едни документи да видим..Ама нали иде 11-и,трябва да се прави агитация!
208
1
 
5
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 222Аз пък да ти кажа, при ГЕРБ беше обратното: Всеки арестуван от айнзац-групите на Гешев бяха ВИНОВНИ до доказване на противното (ръчичките им светнаха като коледна елха - спомнете си за кого бяха тези думи)!
207
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
българина става по-разделен и от ромите.отдавна няма национални интереси, но скоро няма да има и народ.
206
10
 
4
 
! Отговори
До 230 преди 2 години
Абе ти имаш ли връзка с гл.авния мозък?Парите ги видяхме къде са-в чекмеджето.От тук нататък всичко е ясно,ама няма да е Гешев този,който ще ги намери и ще ги вземе.
205
0
 
9
 
! Отговори
Жалко за народа преди 2 години
Проблемът на БГ е че всеки втори се е наредил на опашката на политическата лапачка. Сам да си определя заплатата, ако някой луд го избере за депутат. Да информира по-глупавите кое бутонче да натиснат, така че машините на късмета да ги изпратят на заслужена почивка в парламента. А след това поръчките ще се делят пак на НАШИ и ВАШИ.
204
1
 
1
 
! Отговори
До 227 преди 2 години
Не знам защо и как, такова гласовито лай,но като тебе, е успяло изобщо да чуе безгласния ми глас !
203
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, че са раздадени огромни суми пари на "наши" фирми, да не би да е някаква тайна? 'Щото ние от простолюдието тия работи си го знаем и без някой да го казва.......
202
4
 
10
 
! Отговори
До 222 преди 2 години
Другарите на Фигуранта да си припомнят Конституцията, чл. 31 ал. 3 - Обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда. А тук нямаме дори и обвиняеми.
201
9
 
9
 
! Отговори
Изчегъртване докрай преди 2 години
Това е Герб, дами и господа! 12 години тежки схеми. А можеше България да е богата държава. В Монте Карло има по-малко мердедеси. Крадлива герберска ***. Гласувайте отговорно на 11-ти!
200
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е за това сме най-бедни в Европа!Има ли изненадани?
199
8
 
10
 
! Отговори
sth преди 2 години
Отново ЛЪЖИ, откровени лъжи...а вчера,проскубаната пат.ка Комитова спря строежа на "Хемус" и отклони 460 млн.лв УЖ за резерв срещу "борбата с Ковид(която това служебно правителство НЕ води в никакъв случай) !!! Изборите идват скоро и ще разберете, че хората НЕ ви вярват на конспирациите, които правите с МунчА Кауня!!!!
198
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, като толкова се е крало намерете парите и ги вземете, иначе общи приказки.
197
5
 
12
 
! Отговори
Димитър Георгиев преди 2 години
На Борисов му дреме на шапката,какво дрънкат тези некадърници.Цялото правителство на зеления чорап се състои от хора,които са там с единствената цел да плюят.И те това могат-това првят.Сега ще стопират цялото пътно сроителство,както и ремонтите.Същото направи Орешрски и магистрала Хемус не се състоя.Така северна България има да си чака още десетилетия.Не случайно огромната част от строителните фирми се прехвърлиха в жилищното строителство-работят,печелят и никой не ги плюе.
196
5
 
14
 
! Отговори
Ей преди 2 години
Така подведоха хората и през 44-та - с много врява, лозунги, и т.н... а после върви ги гони.. !