64,3% от българите зад Радев, служебният кабинет високо оценен

Ставаме по-големи оптимисти за бъдещето
25 юли 2021 13:45, Александър Попов
767
64,3% от българите зад Радев, служебният кабинет високо оценен
Снимка: БГНЕС

Общественото мнение по отношение на служебния кабинет към този момент е положително. Това е свързано и с традиционния авторитет на президента, който сега дори укрепва. Има известно обществено успокояване, показва сондаж в рамките на ежемесечната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“.   

Общата оценка на служебния кабинет е положителна - 58,9% го одобряват, а 28,8% не го одобряват. Останалите се колебаят.

Одобрението преобладава при всички изследвани обществени слоеве, с изключение на привържениците на ГЕРБ.

Равносметката от дистанцията на времето тепърва ще става важна. Обикновено, за масовото съзнание са необходими и повече месеци, за да се достигне достатъчна разпознаваемост и запознатост.

На практика тази оценка е реципрочна на оценката на предходния кабинет и показва обществено успокояване. То личи и в отговорите на традиционния за „Галъп интернешънъл болкан“ въпрос, като цяло, накъде върви България.

В този въпрос от десетилетия преобладават негативни отговори, но в последните месеци техните дялове спадат и започват да се връщат на нивата преди коронавируса и политическата криза в страната. Сега 26,3% казват, че страната върви към по-добро, при 52%, които намират, че върви към по-лошо.

Само преди месеци обаче – през отминалата есен – дяловете на позитивно настроените бяха слезли до нива около 16%, а на негативно настроените – се бяха повишили дори и до 67%. По-късно рутинизирането на политическата ситуация доведе и до известно успокоение, което продължи да се утвърждава с резултатите от изборите и с идването на служебния кабинет – като популярна форма на управление.     

Междувременно, личното доверие в Румен Радев е 64,3%, а недоверието е 22,2%. 12,5% се колебаят, а само 1% не са чували за Румен Радев. Основните (и почти единствени) опоненти на Радев са привържениците на ГЕРБ.

Доверието в Радев в последните месеци на практика расте – вероятно причината са именно действията на служебния кабинет. Така Радев запазва мястото си на най-харесвана фигура в българския политически процес и на единствена фигура с положителен рейтинг, т.е. доверие, надвишаващо недоверието.  

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено „лице в лице“ с таблети между 30 юни и 7 юли сред 1010 пълнолетни българи. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


767
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
467
1
 
0
 
! Отговори
Продължаваме: преди 2 години
Предишният и настоящият закон за висшето образование в Република България. В много аспекти старият закон, когато Павел Матев беше още жив осигуряваше три много важни аспекти - приемственост, бърза писта и осигуряваше академична прогресия без допълнително финансиране (тоест от магистър лицето преминаваше в асистент в определена сфера ако беше одобрен конкурс), но в името на приемствеността имаше няколко преимущества - педагогическия стаж се води за предимство, същия университет също
466
13
 
7
 
! Отговори
Той преди 2 години
Само тука стотина трола генерират негативни коментари срещу президента. С ГерП извън управлението, вашите заплати скоро ще секнат, бъдете спокойни.
465
13
 
11
 
! Отговори
Ф преди 2 години
Наистина оценката за служебния кабинет би трябвало да бъде отлична. Подбрани бяха експерти, на високо ниво. За кратко време свършиха много работа. Демонстрираха как трябва да се работи. подготвиха и проведоха сравнително по- честни избори в сравнение с предишните. Борисов да прочете отново интервюто с финансовия министър Асен Василев, за да не говори празни приказки.
464
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Излиза, че ГЕРБ са срещу България.
463
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
никога повече другарю си чао
462
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другарю за колко сребърника продаде България?? Или само Деси да е щастлива стига, хората са готови да знаеш!!!! Вземи втори мандат и ще стане весело!!!! И пак ще вдигаш юмрук САМО СПОКО
461
12
 
22
 
! Отговори
Одобрение ? преди 2 години
Това означава , че 64.3 % от българите са национални предатели !!!!! Нищо чудно, че сме падали 3 пъти под чуждо робство ( византийско,турско и руско) !!! А тази агенция е станала президентска ,май !
460
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Армейският,натовски генерал,въздушен ас владеещ езици направо разби назначения от Гоце и Доган измислен генерал.Честит втори мандат на достойния президент!
459
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отсега чакам с кеф да видя лицата на Буци,Биков,Сю и цялото останало войнство след първи тур на президентските избори.Знаете си,нали?
458
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бъркате 101% са обичаме хора като другаря направи всичко възможно да скара хората и да се намразят това е обединител евала на Деси радева
457
2
 
18
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
Галъп на Андро Райчев. Нейсе. 7/8 първа сила с последните гласове от Лондон, западен ли, южен ли, не знам де живеят берачите. Хубаво, мир да има и благоденствие. Запомнете изречението на финансовия министър"спряхме да проверяваме фризьорите и кражбите спряха, а хазната се напълни..." Достойно за Библията.
456
3
 
2
 
! Отговори
А сега ученици: преди 2 години
Ще преминем към една по-позитивна вълна от лигавия подсмърчащ арийски л.и.г.ь.о за който целия свят му е виновен, че трябва да властва над такива смрадливи плъхове като нас с вас поради което е решил да ни подмени с по-благородно ДНК, а нас да ни избие всичките.Ще си поговорим малко за други неща, а не за Абулурд 2 Харконен - съкратено от абсурден л.и.г.ь.о, а именно за закона за висшето образование!
455
12
 
18
 
! Отговори
12 г СТИГАТ!-:))) преди 2 години
Ей българино,спокойно ми е днес!-:) Няма пиари от "жипката" държавна! Няма кой да маха с пръст "поучително от екрана" и обижда "конкуренцията" понеже имаше тази възможност да го прави,а вече Я НЯМА! Тааа казвам ви.Не ме натоварват новините вечер!-:) Гледам и ги слушам с кеф! Вече и "медиите" нечии.се съобразяват,на къде духа вятъра! Абе гот ми е! Ще заработи и Народното събрание истински! Не се съмнявайте,че и кабинет ще има скоро! Ами,това му трябва на човек 31 г след 1989 г!-:)))
454
1
 
10
 
! Отговори
Цитирам: преди 2 години
"Кой аз да имам претенции към отечеството си? Никога" И гледа с личицето на непослушното детенце дето мама и тати са му казали да не прави нещо, ама напук на тях то ще си го направи!Оооооо колкооооо си прооооост!
453
0
 
3
 
! Отговори
Виж колко си прост преди 2 години
Ако се беше придържал по оригиналния план как ти беше казал Джак - а той те предупреди за тия имоти с основание, защото знаеше, че подлежат само на военен съд и даже неговите номера не минават пред Хага.Ооооооооо колкооооо си прооооост!!!!!!
452
19
 
6
 
! Отговори
НОВИНИ ОТ БЪДЕЩЕТО преди 2 години
20.01.2027 НОВИНИ - ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ ПРЕДАДЕ ВЛАСТТА СЛЕД ДВА УСПЕШНИ МАНДАТА НА НОВОИЗБРАНИЯТ ПРЕЗИДЕНТ! НОВИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ЗАЯВИ, ЧЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ УТВЪРЖДАВАНЕТО НА ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ЗАКОНА ПРИ СТРИКТНО СПАЗВАНЕ НА РАЗПОРЕДБИТЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА ЗА СЛАВАТА И ЧЕСТТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРОСПЕРИТЕТА НА НЕЙНИТЕ ГРАЖДАНИ.
451
3
 
24
 
! Отговори
Цървул преди 2 години
Харесвам ги лицемерите от ДБ. Заплакали, че Борисов нарекъл борбата на Рашков срещу него,битка на г*з с таралеж :-)))Методи Лалов е принципен дотолкова да защитава едно комунистическо пиянде, а забрави как съпартиеца му Радан, нарече премиера Бай Х*й! Ех, дървени сувенири от Софийско,заслужавате си избора!
450
4
 
29
 
! Отговори
Против преди 2 години
Аз съм против,всички мои познати и приятели са против,тези ни готвят за поредната фалшификция на вота!
449
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отдалеч ни подготвят, като стане пак президент, да не се съмняваме във фалшифициране на изборите. То и за Слави така беше, седмици наред ни поднасяха някакви "стъкмистики" и той спечели. Със сигурност не е спечелил от гласовете ни, просто машинките помогнаха.
448
1
 
14
 
! Отговори
ГАВАРИТ МАСКВА преди 2 години
ВСЯ ВЛАСТ САВЕТАМ,дерзайте таваришчи