Единство в Тристранката: Актуализация на бюджета при допускане на тежка COVID криза

Пенсиите се вдигат с 12,5% през октомври, решиха социалните партньори
26 юли 2021 13:50, Красимир Ангелов
69

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Управляващи, работодатели и синдикати постигнаха относително съгласие по време на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Социалните партньори са подкрепили проектите за актуализция на държавния бюджет, на бюджета за общественото осигуряване и на бюджета на НЗОК, съобщи служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев след извънредното заседание на НСТС.

Още по темата
Предстои обаче бюджетът на НЗОК да бъде уточнен, тъй като там ще трябват промени, а причината е, че касата и финансовото министерство не се разбраха кой да плаща допълнителните пари за ваксинация.

"Това, което служебното правителство предлага в съответните бюджети, е да може държавата да функционира нормално до края на годината, така че да не допуснем превишение на дефицита. Всъщност дефицитът намалява с 0.5%", отбеляза Гълъб Донев.

Социалният министър отбеляза, че допълнителните приходи идват от по-голямата събираемост от данъци, акцизи, социални и здравноосигурителни вноски.

"В политиката за здравеопазване е заложено такова повишение, че да се поемат плащанията за работещите на първа линия. Повишение има и в областта на социалната политика. Пенсиите ще бъдат преизчислени с тежестта на осигурителния стаж, заложени са и над 230 млн. лева за други социални плащания, включително мярката за месечната финансова помощ за пенсионерите с доходи под линията на бедност, заложени са и плащанията за семействата с деца под 14-годишна възраст, ако се наложи затваряне и да останат вкъщи децата, така че родителите да са осигурени. Заложени са и 72 млн. лева по Закона за личната помощ", посочи социалният министър.

Служебният министър на финансите Асен Василев посочи, че актуализацията на бюджетите  направена при допускане за тежка COVID криза, подобна тази от миналата година.

Предложението на служебното правителство пенсиите да се актуализират от 1 октомври срещна подкрепа по време на днешното заседание на Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Предложението на служебното правителство ще доведе до вдигането на пенсиите средно с 12,5%. По този начин минималната ще стане 340 лв., а социалната за старост пък ще е 170 лв.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов призова промените да влязат по-бързо в Народното събрание, за да не станат жертва на политически игри и дребни сметки.

Ние адмирираме подхода за вдигане на пенсиите през тежестта на стажа, каза от своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Вдигането на минималната пенсия е с около 13,3%, докато за максималната то е малко над 4%. Забелязват се различни аршини, за да има справедливост те трябва да се движат заедно, заяви още Димитров.

Работодателите също подкрепиха предложението за актуализация на ДОО.

По време на заседанието обаче стана ясно, че актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ няма да бъде съгласувана от Министерството на финансите в този вид. Новината съобщи служебният министър на финансите Асен Василев.

По думите му актуализацията на бюджета на НЗОК ще трябва да се промени , а причината е, че касата и финансовото министерство не се разбраха кой да плаща допълнителните пари за ваксинация.

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев представи актуализацията на бюджета на касата. Той посочи, че в промените на бюджета се предвиждат постъпления в размер на 134,5 млн. лева от здравноосигурителни проходи. В това число влизат здравноосигурителни вноски - 105 млн. лв. и трансфери за здравно осигуряване - 29,5 млн. лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гълъба премиер!
14
6
 
5
 
! Отговори
ПЕНКО преди 2 години
РЪКОВОДНИ МАЛОУМНЯЦИ, ПРОДАЛИ СЕ НА АМЕРИКАНСКИТЕ ФАРМАЦЕВТИ ---НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ ОТ ЖЕЛЯЗО И + ТОВА СЕ ПАЗИМ !!! ОТВЪН НИ ВКАРВАТЕ ЗАРАЗЕНИ -ЗАЩОТО СТЕ РОДЕНИ ОТ ДРУГИЯ ОТВОР !!!!!!!! ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ПЪПЕША !!!!!!!!
13
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 1 "Да ги видя, как ще се справят с вируса новото правителство." НЯМА да се оправят, ще си мрем като мухи, но по медиите ще ТРЪБЯТ колко са "добри, компИтентни и прекрасни", ще ръкоплещим на мун..ьо и пак ще си изберем за "бащица" превратаджията, който като виден НАРЦИС на Републиката ще се пъчи по 5-6 пъти на ден какъв "гиздав".
12
14
 
8
 
! Отговори
радев слави фалит преди 2 години
радефф изгреба хазната до дъно и взима нов кредит дето ще платите вие. бас че до края на годината ще има още "актуализации"
11
13
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До 7 === Последно работих през 2016 като графичен дизайнер. После заминах за Перу и сега имам апартамент в центъра за чудо и приказ. С камина, на която си пека пържоли и кифтаци на жар, страхотен барплот и изглед към прекрасен парк. Пари имам за поне още 10 живота и работа няма да пипна ако ще да ми дават и по 1 милион на месец, понеже си имам собствени милиони :))) Работата е за вас, балъците и за болните, да си купувате лекарства :))) Но се кефя, как ще го закъсате зимата вие чалгарчетата
10
10
 
11
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Боко изпразва хазната само в края на годината.Тогава започва да краде с г-за.А иначе всяка седмица се пълнят едни пари в чекмеджето от фирми получили 100%финансиране без да работят нещо.
9
5
 
6
 
! Отговори
Ало преди 2 години
До Анонимен 8- -- не се напъвай са сецнеш и ще одиш в пирогов да се лекуваш по измислена пътека за да не плащаш!!!!!!
8
12
 
15
 
! Отговори
за мистик преди 2 години
Хей мистик, ми ако нямаше шкафчета с кюлчета и милиарди гепани пари от твоя любимец пенсиите щаха да са поне малко по-достойни ама те отидоха в чекмеджетата.
7
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали БОКО уж беше "изпразнил" хазната? Откъде се намериха ту 2 милиарда, ту "още нещо" за още нещо, за каквото ви скимне? Комунизмът дава зор за кривителство, защото похарчи бюджета за октомври, Брюксел НЯМА да ви отпусне нито цент за служебно-комунистическо кривителство, затова е зорът да си скалъпите поредната *** за ненаситната ви шайка. Да живее превратаджатията и тричките му ***-партийчета! Чака-рака, глад ни чака, чака-рака, коМУНЬОизъм-рака барабар с всичките му метастази!
6
8
 
6
 
! Отговори
То преди 2 години
До пияница мистик - - спокойно на теб ще направим така че да ти намалят заплатата задето много ланкаш!!!!!!
5
11
 
9
 
! Отговори
до 1 преди 2 години
В пъти по-добре от предишното правителство на оня там забравих му името.
4
8
 
3
 
! Отговори
Ние преди 2 години
До Анонимен 1 - - като се заразиш и не се спасиш ще ти кажем !!!!!!!
3
13
 
18
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
"По този начин минималната ще стане 340 лв., а социалната за старост пък ще е 170 лв." === Еееееей, БРАВО !!! Добре че се махна лошият крадец Борисов, че да дойдат фигурантчетата на Фигуранта и да позлатят пенсионерите. Сега поне ще се видят с пари, при тези колосално качени пенсии и ще могат като немските си колеги - пенсионери да обикалят света с пътнически лайнери в супер лукс :)))) Само дето спряха онези 50 лева, дето Бойко ги даваше към основната пенсия, но нищо, сега с увеличението е Ок
2
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След такова единомислие Подкрепа и КНСБ да не замрънкат пак след месец-два за пари...
1
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някаква задъхана прибързаност в тая актуализация. В крайна сметка сме на седмица-две от правителство избрано от парламента и експониращо вота на избирателите. Томкова ли трябва да бързаме или просто някой е решил, ме бюджета трябва да се понадуе и не вярва, ме редовното правителство ще е на същото мнение?