Зайкова: Европенсионерите на курорт, българските се чудят как да купят хляб

Депутатите приеха увеличението на пенсиите от 1 октомври
290
Зайкова: Европенсионерите на курорт, българските се чудят как да купят хляб
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване. По време на дебата стана ясно, че всички политически сили в НС ще имат предложения преди окончателното приемане на промените.

„Основните параметри, с които се предлага да бъде увеличена осигурителната тежест на 1 година осигурителен стаж във формулата за изчисление на пенсиите от 1.2 става 1.35. Минималната пенсия съответно се повишава от 300 лв. на 340 лв. като повишението е с 13,3%. Социалната пенсия за старост се повишава от 148,71 лв. на 170 лв. като всички пенсии, свързани, които се изчисляват като процент от социалната пенсия за старост също се повишават, увеличението на техните размери средно е 14,3%”“, каза социалният министър Гълъб Донев.

Таванът на пенсията скача от 1440 лв. на 1500 лв. като увеличението е 4,2%.

По време на дебата Мика Зайкова от ИТН коментира, че в Европа пенсията е 70% от заплатата, а в България процентът е 35.

„Ние сме най-бедните, с най-ниските доходи и накрая имаме и най-ниският заместващ доход. Ако европейските пенсионери се чудят на кой курорт да отидат, българските пенсионери се чудят утре как да си купят хляб, защото най-много са поскъпнали стоките от първа необходимост - хляб, олио, сирене, и няма какво да се заблуждаваме, че инфлацията е временна, тя ще върви нагоре и ще засегне най-бедните, защото ние сме на второ място на най-скъпа електоренергия и на първо място по сива икономика“, коментира тя.

Зайкова предложи минималната пенсия да стане 370 лева, колкото е нивото на бедност.

Тя разкритикува идеята пенсионерите с минимална пенсия да получават и социална добавка, която да приравни дохода им с линията на бедност.

„432 хиляди души, българските пенсионери, тези, които са на минимални пенсии ще получат помощ, само че те са близо 900 хиляди“, посочи Зайкова.

От ГЕРБ гласуваха против промените в бюджета на ДОО, защото според тях не са нужни.

Деница Сачева предложи добавката да се вдигне на 100 лева месечно до края на пандемията.

Според нея промяната на пенсионната система трябва да се направи от редовен кабинет.

„Становището на нашата парламентарна група е, че служебното правителство не е избирано, не е овластено от Народно събрание и не носи ясна политическа отговорност. То изпълнява единствено и само волята на президента, негова задача е да подготви избори и да осигури плавен преход за избор на редовно правителство“, коментира тя.

Сачева настоя, че предложението за актуализацията е с предизборен характер и няма нищо общо с пандемията.

От ГЕРБ смятат още, че увеличаването на тавана на 1500 лева също е неприемливо, а трябва да отпадне таванът, защото това ще е стимул хората да се осигуряват на високи доходи.

Хасан Адемов от ДПС поиска да се отпуснат по 160 лева до края на годината на всеки пенсионер. Това според него е справедливият модел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още по темата: пенсии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българските пенсионери не са европенсионери а русофилпенсионери.
223
4
 
25
 
! Отговори
Джон Ленин преди 2 години
Бабо , Зайке , когато европенсионерите бяха работещи , получаваха по няколко хиляди дойче марки в различни национални валути , приравнени към DM. А , нашите сегашни пенсионери , работещи тогава , получаваха жълти стотинки от БКП , ЗАЩОТО ПАРИТЕ ОТИВАХА ДА СЕ ПОДПОМАГАТ "АКТИВНИТЕ БОРЦИ " И РЕД ДРУГИ *** ... Естествено , тези които са работили за 180 лв. заплата , сега няма как да получат 1500 евро пенсия , ПАНИМАЕШ ???
222
4
 
24
 
! Отговори
134 преди 2 години
Навсякъде по света който е имал вземане даване с руснака пенсиите са ниски, примери много.....
221
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви пенсии искате ? Високи ?И как да стане с ниски заплати и нисък процент осигуровки. Гледате западните пенсии, ама не им гледате удръжките.
220
2
 
24
 
! Отговори
ПЛОВДИВ преди 2 години
БАБКЕ! Защо не го кажеш това на УЧИНДОЛСКИЯ ЛЕНТЯЙ!!
219
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европенсионерите са на курорт защото не са имали комунисти които да им ограбят пенсиите.
218
8
 
13
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 2 години
Хайде не прекалявайте. Във всяка западна държава пенсионерите които се чудят как да си купят хляб са и там мнозинството!
217
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българските фирми осигуряват персонала на минимални заплата,самоосигуряващите в България се осигуряват на минимални заплати.Няма как да имаме добри пенсии.ГЕРБ не е проверил нито една фирма за осигуровки и заплати,понеже това са тяхните мафиотски фирми.
216
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да работиш при Българин е мазохизъм.Нвма по-лош вариант от това да рабоиш в фирма собственост на Българин.В чуждите фирми и заплата си е заплата и осигуровките са реални.Никога няма да работя за наша фирма.
215
2
 
10
 
! Отговори
1 преди 2 години
Но работника тези 250лв. изобщо не ги смята за негови, защото не ги е видял. Той си мисли, че това са някакви пари на държавата и му е все тази дали ще ги откраднат или не. Ако стане обратното и работодателя му плати 750 лв. накрая на месеца, колкото реално и му плаща, а работника сам да трябва да плати тези 250 лв. осигуровки, тагава ще ги следи като очите си какво става с тях по-нататък.
214
7
 
9
 
! Отговори
1 преди 2 години
За да се оправят нещата просто осигуровките трябва да се плащат лично от работника, а не от работодателя. Сега хората масово не знаят колко всъщност им е заплатата. Всеки си мисли, че колкото взима чисто, толкова и му плащат, защото останалите пари под формата на осигуровки не ги вижда изобщо, не ги смята за негови, следователно нито ги следи колко са нито се интересува какво става с тях по веригата. Представете си сега, че някой получава 500 лв чисто, реално работодателя му плаща 750 лв.,
213
1
 
13
 
! Отговори
До 242 преди 2 години
Работниците мълчат, когато работодателят ги краде, защото вече се борим за работни места, а не за заплати! В провинцията е зле, всички не можем да отидем в София или в чужбина! Няма прослужено време, няма нощен труд, няма допълнително на ръка, няма бонуси, или ако има те са във вид на глоби, заради несъществени грешки! За всичко се оправдават с пандемията или казано в прав текст, ако не ви изнася напускайте! Държавата да забрани плащането на заплати на ръка!
212
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Англия бабо Склеро, например, човек започва бизнес и има 6 месеца срок за да го регистрира. Отделно че държавата се управлява от бизнесмените и затова бизнесът просперира. Бизнесмените са добре, но и за работниците и пенсионерите остава по нещо. А в България човек докато направи 5 лева оборот и държавата ми такова майката. И управлението е в ръцете на такива като тебе дето за цял живот и два лева продукт не са произвели за бюджета.
211
1
 
15
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
Няма как да се отрече,че Костов и неговото правителство,приеха програма за активно ликвидиране на пенсионерите на България.Тази програма в основните си действия и методи,силно се доближава до "окончателното решение" от Ванзее.След като беше приета тази костова програма,всички следващи правителства ,я следваха с огромен ентусиазъм и внасяха свои творчески изменения.За сега програмата дава резултат,но не и очаквания.Българският пенсионер се оказа много издръжлив и адаптивен
210
6
 
18
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Бабата много добре знай,че комунистите са злото в България, но се прави на ощипана.Да се маха от там,че и нея ще пометат скоро.
209
3
 
19
 
! Отговори
До 234 преди 2 години
Не знам за 1975 година, но моята баба края на 80-те години взимаше 56,40 лв. Помня го много добре, защото го повтаряше постоянно. Ако не бяха родителите ми и леля ми щеше да рови в кофите.
208
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анонимен 240 Да. Но проблемът с това дали работодателите плащат е и до това дали работниците го позволяват. Ако работниците си държаха на правата и при заплата МРЗ плюс плик отказваха работа и подаваха сигнал, а държавата вкарваше шефове на такива фирми в затвора за данъчна измама, то постепенно нямаше никой да работи на черно. Но това ни хора, ни синдикати, ни управници всъщност искат да го преборят. Накрая става като с кредитите- с години плащаш лихвите, че днес си имал малко повече
207
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1Само трябва да допълним, че освен краденото трябва и най-накрая да се спре неплащането на осигуровки, като се вземат строги мерки- глоби с години назад при хващане, затвор и т.н. Защото днес стотици хиляди не плащат данъците си. Осигуряват се на МРЗ и останалото е на черно. А това са милиарди неприбрани данъци и какви партиди да им правим? С партиди тия хора след 20г ще имат за по 100лв и пак ще ги дотират с парите на останалите, които няма да взимат спрямо внесеното, че не стига за всички
206
1
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Няма как да са високи пенсиите, като са ни ниски заплатите! Работещите бедни не могат да напълнят бюджета, а пък вече са и по-малко от пенсионерите! Как се живее с МРЗ или 500 лева чисто!? Колко ще внесем в хазната при такава заплата! Всички не сме мързеливи или необразовани, работодателите не искат да плащат повече, най-вече в провинцията! Работиш на три длъжности, а ти плащат за една, не ни плащат прослужено време и нощен труд! Работодателите печелят от служители си! Няма такава държава!
205
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До видинчанин Не знам какво гледаш, но куп пенсионери са с пенсии под 300лв. Сложи ток, парно, вода, лекарства и им остава под 1лв на ден за храна. Вече защо толкова години оставят хората да лъжат с осигуровките и този проблем да се влачи е съвсем различно нещо. В момента има стотици хиляди, които след 10-20г ще реват, че пенсиите са ниски, защото или са осигурени на МРЗ и получават под масата остатъка, или работят 100% на черно и официално са без доходи. Те ще са също с по 200-300 днешни пари