Работници на протест, Комитова: Платили сме авансово милиард

Неплащането на служителите може да е мениджмънт на фирмата, уточни тя
10 сеп 2021 10:05, Петя Славова
214

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пътните фирми излязоха на протест пред НС. Някои от тях не са получавали по около 2-3 месеца заплати и разчитат  на кредити и роднини за да оцелеят. Демонстрантите се надяват да има чуваемост от управляващите.
Още по темата

Малка част от средствата са усвоени, заяви регионалният министър.

"Разбирам, че протестиращите са във фирма, която работи на "Хемус", но там работят много фирми. Ще проверя коя фирма представлява протестиращите строители, които са се събрали днес пред НС. За АМ "Хемус" са раздадени 1 милиард лева като аванси на фирми, които ще участват в строителството. Парите са във фирмите и са дадени преди 2 години по времето на г-н Николай Нанков и г-жа Петя Аврамова. Нека фирмите отговорят къде са тези средства. Съвсем малка част от тях са усвоени", каза пред Нова тв регионалният министър Виолета Комитова.

Тя поясни, че не разбира от кого протестиращите си търсят парите – дали от регионалния министър или от работодателите. "Те имат договори. "Ако фирмата се легитимира, ще видим колко пари сме им платили и защо хората не са получили заплати", обеща министърът и допълни, че не иска работниците да не си получават заплатите.

"Слушах в предишната политическа кампания, че АМ "Хемус" ще се завърши до 2024 г. Търсех документи в Регионалното министерство за този срок. Накрая установих, че имаме договори за строителство на отсечките 1-3. Г-н Нанков и г-жа Аврамова са сключили договори тези 51 км да се построят за 60 месеца. Тоест, това е по 1 км на месец. При останалите отсечки обаче нямаме разрешение за строеж. В последните три участъка дори не е ясно от къде ще мине трасето", каза още Виолета Комитова.

 По думите й много министри я нападат без основание. "Виждате, че срещу мен излизат много министри. Държат колективно да ме нападат. Това е акция на някаква глутница. Аз просто казвам истината", заяви регионалният министър.

По думите й, имаме договори за строителство, които отсечки са от 17 април 2019 г. до 2024 г.  "Там господин Нанков и госпожа Аврамова са дали тези отсечки от 51 км да се построят за 60 месеца. Те са си планирали по документи, което е по 1 км на месец. Това е реалистичният срок да се построи този път. За останалите отсечки дори не знаем откъде ще мине трасето.", обясни Комитова и покани Нанков на дебат да поговорят за магистралите пред обществото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова е *** - протестиращите работници си търсят парите от Министерството. А министерството ако смята че фирмите му дължат нещо да ги осъди и да им приспадне сумите. Така се правят нещата.
142
17
 
17
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Много е нагла тази женица
141
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът на правителството е, че е служебно и търси краткосрочни решения. Ако Комитова знаеше, че ще е с пълен мандат щеше да плати сумите, а после да търси обезщетения и неустойки за договори, които са в нарушение на ЗОП-а или са лошо изпълнени договори. Разбира се - фирмите ще протакат с години подобни съдебни дела.Ако обаче тръгне по обратната логика - няма да платя заради неправилно сключени процедури - могат да фалират хиляди бизнеси и да я осъдят.
140
17
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Комитова,не си платила ти един милиард, Бойко Борисов ги плати.Ти открадна 500млн., заделени за строежи и единия милиард щеше да откраднеш,ако не им го бяха дали предварително.Стига се оправдава като ученичка.Кажи ти колко пари за поддръжка и почистване през зимата сте осигурили(нула),а това зависи изцяло от теб и няма нищо общо с предишните.И бюджета ви актуализираха,ама некадърността няма как да се оправдае.
139
15
 
11
 
! Отговори
Петков преди 2 години
***, калинките от общинските и държавна администрация и строителните работници, са единственият остатнал на ГЕРБ електорат. Баце и Пеевски правят последни отчаяни напъни чрез платени протести, опразване на хазната с популистко вдигане на пенсиите и спекулативни цени на тока да разклатят държавата, за да си върнат статуквото на ненаситно цоцане от Мутроландия ЕООД. Само че парсата свърши. Няма я, бе. Единственото, което ви чака са уволнения на калинките, разследвания съд и затвор за кражбите
138
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е,че за 6 месеца не разкриха нищо съществено, което да е незаконно.Некоректно, заобикалящо разпоредби,процедури-може би,но това е съвсем друга бира;тук трябва анализ,разследване,преценка и тогава крайно заключение,прокуратура,съд.При всичките истерични изявления,кампании,до момента не са извадени никакви преки доказателства за нещо очевидно скандално. Напротив, на няколко пъти с половин уста се признаваше,че "злоупотребите" оговаряли "формално" на закона,както с Мая,борсата и пилищаря.
137
2
 
11
 
! Отговори
хм преди 2 години
Щом като служителите директно искат пари от министерството, защо тази фирма не е бюджетна.Защо трябва да .минава през "шефове" - в масовият случай спиртосани сумисти,които да "усвояват" 50+ % от бюджетните средства /много, мнооогоо млд./за тази си дейност.Време е за тотална промяна, и за търсене на сметка....
136
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът на нашата политическа система е, че всички мислят много краткосрочно.
135
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 148, парите са изплатени шушумиги прости !!!Точно това ви казва тази жена
134
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комитова, това че е незаконно е ясно, но има сключени договори. Парите трябва да се изплатят на първо време. После ще се съдиш с фирмите, ще искаш неустойки, за лошо изпълнени договори, ама това ще отнеме 6-7 години, а дотогава парите трябва да се платят.
133
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Т.н. служебно правителство нищо не го интересува, а само гледат как да откраднат повече пари и после кой от къде е, куче влачи рейс. Ще видите след това правителство какъв батак ще заварят следващите.
132
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плюите колкото искате тук, но май най неадекватен от това се оказаха избирателите, пък после си искайте ОПГ ГЕРБ-СДС-ДПС-БСП-ИТН, чакайте заплати, чакайте да ви оправят живота, чакайте за по-високи пенсии, чакайте за детски градини и т.н.Чакайте си колкото искате и продължавайте да гласувате неадекватно
131
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тея имат цялата власт. Кого пита тая? Пари лесно се проследяват, нали имат културист в НАП. Ако има злоупотреби ще стигнат до фирмата. Проблема е че не намериха злоупотреби и сега си измислят извинения, как да оправдаят откраднатите от тях пари за магистрали.
130
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парите са платени от ОПГ ГЕРБ преди 2 години, какво не разбрахтв още ГЕРБерасти . ???Но някак си не са стигнали за пълния строеж и заплати, защо ???
129
1
 
15
 
! Отговори
Гарга рошава преди 2 години
Госпожата да публикува списък с фирмите взели аванси и работниците ще видят от кого да си търсят парите
128
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АдолфТо и Комитова има 2 къщи за тъщи, ако много те интересува.
127
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аууу колко *** ГЕРБерасти са се навъдили. Въпроса на министърката е достатъчно основателен. Да кажат коя е фирмата и да се направят съответните проверки .Явно някой е издухал милионите предварително и сега няма за заплати Къде е Гешев да се самосезира и да провери или това не е негова отговорност ???
126
2
 
3
 
! Отговори
Стефан преди 2 години
Платили сте или сте си олатили?
125
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
RIP Хемус! С такива бабички не се строят пътища.
124
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комитова, вместо да критикуваш и манипулираш общественото мнение. Да правиш предизборни агитации и омаскаряване, вземи та с реални действия покажи с какво си по-добра от герберите. Ако само маана можеш да намираш като дучето си Радев, кръгом, бегом марш! Ама веднага! И не"въпрос на дни"! Вед-на-га!!!!!