Станишев: С победата на социалистите в Германия балансът в ЕС се променя

Доволен съм, че визията ни среща все по-голяма подкрепа, заяви той
30 сеп 2021 18:30, Нели Христова
141
Станишев: С победата на социалистите в Германия балансът в ЕС се променя
Снимка: БГНЕС

Президиумът на ПЕС обсъди изборните успехи на левицата в Европа. Леви партии са в управлението на десет държави в ЕС, очакванията са за ляво правителство и в Германия.

“В цяла Европа посланията на социалистите за социално, справедливо и устойчиво развитие срещат все по-голяма подкрепа от страна на избирателите. Политиките ни са в центъра на обществените дебати в ЕС. Европейските граждани виждат, че социалдемократите предлагат работещи решения. Достойно заплащане, справедлив преход към нисковъглеродна икономика, социална закрила за най-уязвимите, младежки политики, програми за преквалифициране – леви идеи, които вече се прилагат и резонират все по-отчетливо в Европа.“

Това заяви президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев на заседание на президиума на ПЕС, който обсъди политическите приоритети за социалистите в предстоящите месеци. Представители на партии и организации, членуващи в ПЕС, приветстваха изборните резултати на левицата в Германия, Португалия и Норвегия и обсъдиха левите идеи за бъдещето на Европа – социално и екологично устойчив Съюз, който укрепва гражданските права, демокрацията и върховенството на закона.

„Очевидно е, че с победата на социалистите в Германия политическият баланс в ЕС се променя. На европейско ниво ПЕС предложи ефективни решения за излизане от кризата и се пребори за водеща роля на социалните политики за възстановяването. Доволен съм, че визията ни среща все по-голяма подкрепа – премиерите социалисти са шест, като тепърва предстои да се сформира правителство в Германия, където основен кандидат за канцлер е социалистът Олаф Шолц. Леви партии участват в коалиционни правителства с ключови позиции в още четири държави. Европейците помнят добре пагубното управление на финансовата криза от страна на десницата и търсят лява алтернатива. Това се отразява и на ЕНП, които тази година загубиха влиянието си в Унгария, България, а сега и в Германия.

Бих искал да поздравя Олаф Шолц и Германската социалдемократическа партия, Антонио Коща и Португалската социалистическа партия, Йонас Гар Стьор и Норвежката работническа партия за техните изборни победи. Избирателите ви гласуваха доверие и избраха прогресивна посока на развитие. В Норвегия и Германия коалициите трябва да отразят желанието на гражданите за социална промяна. Време е да изпълним левите политики, с които спечелихме политическите дебати в Европа и да се преборим за по-справедливо и устойчиво бъдеще за всички.“, каза още Станишев.

Последните изборни победи подсилиха семейството на ПЕС, чиито членуващи партии са в управлението – като еднопартийно правителство или в коалиция – в Испания, Португалия, Швеция, Дания, Финландия, Малта, Италия, Белгия, Чехия и Люксембург.

Президиумът взе решение лявото политическо семейство да се събере в Брюксел за Съвета на ПЕС, който ще се проведе през декември 2021 г. Премиери, лидери и представители на членуващите партии в ПЕС ще бъдат част от събитието, в момент, в който ЕС достига края на първата половина на мандата на ЕК. Това е важен момент и ПЕС ще представи визията на социалдемократите за бъдещето на Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При инклузивния капитализъм няма да има пари и собсвеност, всичко необходимо ще се наема и ще се доставя с дрон.
26
1
 
6
 
! Отговори
КАПИТАЛИСТ преди 2 години
ЕВРОПЕЙЦИТЕ СА КОМУНИСТИ! УЖАС!
25
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Капитализма приключи 2008 г. Сега е прехода към новата система, вече е започнал така наречение reset. И споко, няма да социализъм, ще бъде нещо много по прекрасно - инклузивен капитализъм, инклузивно за всички капитализъм. Разбира се, става дума на Запад, в Русия и Китай няма да има никакъв инклузивен капитализъм.
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Станишев е единствения който е интелигентен в БКП, просто се държи като политик, държи се като мъж и все такива нещица :)) Много хора бъркат дипломите с това което можеш да дадеш на хората, особено в политиката :)) Не напразно Боко го уважава, наистина е интелигентен за разлика от Нинова :)))
23
0
 
4
 
! Отговори
Карл Маркс преди 2 години
Социалист, ама на Женевското езеро. На Женевското езеро, ама социалист.
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
всичките служат на едни и същи хора. безсрамници. дойчистанците за трети път за 100 години потапят цяла европа в нищета, бедност и разруха. жалко че руснаците и американците не са ги изтребили до последната противна шваба. поне у тях си да бяха оправили ама и там е същата мизерия като тука. едвам си плащат сметките за ток които са шесторни от тези в швейцария и пак гласуват за тея джендеризми и зелен талибанизъм. няма оправия. аз скоро си събирам партакешките и към сибир, в германия до 10 години
21
2
 
4
 
! Отговори
Златка преди 2 години
И какво става сега, вече цяла Европа е социалистическа т.е. разбирай комунизъм, защото разлика между комунизъм и социализъм няма! Социализъм звучи по добре и не навява спомени за комунизъм! Колко е жалко, хората забравиха за комунизма в германия, бореха се, падаха стени и какво? За да дойде комунизма отново! Ужас, на къде върви този свят! Социалисти от всички страни - обеденявайте се!
20
0
 
4
 
! Отговори
дедо от село преди 2 години
Селски та.рикат!
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тея в европа са толкова социалисти колкото и нашите. ела да ги видиш тука в швейцария. единия ходил да боцка африканки в германия изневерявайки на жена си с шофер и държавна лимузина. другата, жена и я назначили за шефка на благотворителна фондация, която се мести под наем в къща на първата. не казват колко наем плаща, колко заплата взима въпреки че такива постове са без заплащане и защо фондацията вече не се занимава с благотворителност. тея е германия са бетер.
18
2
 
4
 
! Отговори
bunak преди 2 години
станишев.вие нямате нищо общо с германските социалисти/вие сте много крадливи/
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европейските соцаилисти са най-социалистическите социалист, но ние българите сме проcти и не можем да си направим социализъм като европейския.
16
1
 
5
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
Сънища Сър гейски;)))
15
2
 
6
 
! Отговори
Капиталист преди 2 години
Мене па най-ме кефи питомния и неждния капитализъм който прави соцаилни политики и магазините са пълни със западни стоки а ние да зимаме по 5 хил евро заплати и да се радваме на живота, мене социализма не ме кефи.
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Дядо СоциСоциалисти е правилната дума, то е същото , но социалната дейност като партия е социалистическа
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашите нямат нищо общо със социалистите в Европа. Нашите са истински лъжливи и крадливи комунисти!
12
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПЕС мнооо ме кефат, защото аз съм потомствен социалдемократ 4то поколение, много ме кефи социалдемокрацията.
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Социалисти, либерали - западната система отива на кино.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименАми ПЕС , т.е. социалистите също са и социалдемократи, нали Станишев им е шеф на тях!
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ааа, социалистите не били комунисти, ще ни оправят социалистите, сега разбрах, ще ни правят социална политика да ни спасят от дивия капитализъм да забогатяваме и да живеем в материално богатство като материално богати хора да се разхождаме със щастливи лица в мола.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Станишев ако използваше 1% от потенцяла му да се издига в партийни структори в полза на България, то страната ни щеше да е много напред. Уви. и 1% работа в полза на отечесвото му се види много.