Станишев: С победата на социалистите в Германия балансът в ЕС се променя

Доволен съм, че визията ни среща все по-голяма подкрепа, заяви той
30 сеп 2021 18:30, Нели Христова
141
Станишев: С победата на социалистите в Германия балансът в ЕС се променя
Снимка: БГНЕС

Президиумът на ПЕС обсъди изборните успехи на левицата в Европа. Леви партии са в управлението на десет държави в ЕС, очакванията са за ляво правителство и в Германия.

“В цяла Европа посланията на социалистите за социално, справедливо и устойчиво развитие срещат все по-голяма подкрепа от страна на избирателите. Политиките ни са в центъра на обществените дебати в ЕС. Европейските граждани виждат, че социалдемократите предлагат работещи решения. Достойно заплащане, справедлив преход към нисковъглеродна икономика, социална закрила за най-уязвимите, младежки политики, програми за преквалифициране – леви идеи, които вече се прилагат и резонират все по-отчетливо в Европа.“

Това заяви президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев на заседание на президиума на ПЕС, който обсъди политическите приоритети за социалистите в предстоящите месеци. Представители на партии и организации, членуващи в ПЕС, приветстваха изборните резултати на левицата в Германия, Португалия и Норвегия и обсъдиха левите идеи за бъдещето на Европа – социално и екологично устойчив Съюз, който укрепва гражданските права, демокрацията и върховенството на закона.

„Очевидно е, че с победата на социалистите в Германия политическият баланс в ЕС се променя. На европейско ниво ПЕС предложи ефективни решения за излизане от кризата и се пребори за водеща роля на социалните политики за възстановяването. Доволен съм, че визията ни среща все по-голяма подкрепа – премиерите социалисти са шест, като тепърва предстои да се сформира правителство в Германия, където основен кандидат за канцлер е социалистът Олаф Шолц. Леви партии участват в коалиционни правителства с ключови позиции в още четири държави. Европейците помнят добре пагубното управление на финансовата криза от страна на десницата и търсят лява алтернатива. Това се отразява и на ЕНП, които тази година загубиха влиянието си в Унгария, България, а сега и в Германия.

Бих искал да поздравя Олаф Шолц и Германската социалдемократическа партия, Антонио Коща и Португалската социалистическа партия, Йонас Гар Стьор и Норвежката работническа партия за техните изборни победи. Избирателите ви гласуваха доверие и избраха прогресивна посока на развитие. В Норвегия и Германия коалициите трябва да отразят желанието на гражданите за социална промяна. Време е да изпълним левите политики, с които спечелихме политическите дебати в Европа и да се преборим за по-справедливо и устойчиво бъдеще за всички.“, каза още Станишев.

Последните изборни победи подсилиха семейството на ПЕС, чиито членуващи партии са в управлението – като еднопартийно правителство или в коалиция – в Испания, Португалия, Швеция, Дания, Финландия, Малта, Италия, Белгия, Чехия и Люксембург.

Президиумът взе решение лявото политическо семейство да се събере в Брюксел за Съвета на ПЕС, който ще се проведе през декември 2021 г. Премиери, лидери и представители на членуващите партии в ПЕС ще бъдат част от събитието, в момент, в който ЕС достига края на първата половина на мандата на ЕК. Това е важен момент и ПЕС ще представи визията на социалдемократите за бъдещето на Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тодор Живков, изказване пред студемти на 8ми декември - "Защото социализма се е появил преждевременно другa'... млади приятели. Той е недоносче. А щом е недоносено - трябват специални грижи. То ще стане юнак, и ще го направим юнак, но трябва да видим каква е действителността". Тодор Живков, изказване пред студемти на 8ми декември.
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На запад се въвежда инклузиен капитализъм. Ако капитализма е зло, то инклузивния капитализъм е зло адово.
45
1
 
4
 
! Отговори
До 43 преди 2 години
Истината за социализма я каза главният ни социалист Тодор Живков.Влез в Тутъл и я чуй от неговите уста.......А чугунени глави все още има но световната история показа и показва,че социализмът свършва тогава,когато свършат готовите пари....И в Русия се отказаха от социализма.А вС.Корея и Куба се ,,пържат " на бавен огън и няма да продължи дълго тази мъка......А Дания,Норвегия,Бенелюкс и т.н.са го построили но не са го нарекли така
44
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Нещо главата на Сергей не е в ред. Социалдемократите на Германия нямат нищо общо със социализма. Те са центриска партия както и християндемократичната, и са на светлинни години от българската русофилска социалистическа-комунистическа партия.
43
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви образовани специалисти бълнувате да произвеждате капиталистически стоки! Квалифицирани и образовани вече не са нужни, достатъчни са само малък брой такива, докато обурудването и машините могат да правят и произвеждат почти всичко за да реализират големи печалби на собсвениците, а човекът който ги обслужва не е нужно да е високо платен квалифициран работник. Скъпи електронни схеми се произвеждат от ниско квалифицирани и ниско платени работници които само знаят къде да сложат чипа и кой бутон да натиснат.
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименНяма да има капитализъм , гледах интервюта на хора в Тубата, бъдещето по-скоро ще е нов робовладески строй , но с други средства, ще се върнем назад в развитието си към робовладелския строй , но с модерни средства!
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Капитализма умря още края на 80те. Но не се притеснявайте, няма да дойде от некъде социализъм, може би усещате вече какво идва на запад.
40
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При социализма никога не е работела на дотации. Сега иконокиата е полуумряла на системи с жалките пари на Брюксел.
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми кой ви пречи вече 30 години да произвеждате капиталистически стоки? 9ти септември ли, или активните борци от политбюро?
38
1
 
3
 
! Отговори
До 40 преди 2 години
Икономиката ни е унищожена още преди 40 хгодини ,когато работеше на дотации и прогнозируема загуба.В много случаи ,крайният продукт се продаваше по евтино от вложените в него суровини и труд!Само и само да има работа Той за това бай Тошо рече преди да фалираме като свършиха заемите във валута и никой вече не ни даваше.,,СоциализЪма се оказа едно недоносче" Не очаквайте мощна Германия да почне да гради социализъм !
37
3
 
3
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 години
Станишев-си, Борисов-но !!!!
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 42Никой ве мен, нали требва да се скараме за нещо.....хахахахаха :))
35
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледам тук някои, бълват змии и гущери срещу лявото и социалистите, но социализъм винаги ще има, защото по-голямата част от обществото са социалисти по един или друг начин, а и всяко общество в дадена държава има необходимост от социализъм и подпомагане на хората в обществото! Именно работещата класа и дребната+средната класа ви строи всичко, а не олигарсите, богаташите, всичко, което виждате построено и създадено около вас е дело на работещите хора, дори хляба на масата ви!
34
1
 
4
 
! Отговори
Само че !!! преди 2 години
Немските социал демократи не са социалисти ,наследници на комунистите!
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До КапиталистАми западни са стоките в моловете и пазарите, защото нищо не произвеждаме и специалистите ни вече остаряха, а никой не плаща обучението и добри заплати на нови специалисти, за да купиш от мола чужди стоки, трябва и да произведеш неща, за да спечелиш пари и купиш от магазина, а у нас останаха предимно хората на държавна хранилка и крадците! Или да си произведеш сам, но и икономиката ни е унищожена, а сега и лепнаха високите цени и без Белене скоро ще изпаднем в колапс, заради някои
32
3
 
2
 
! Отговори
1 преди 2 години
Няма нищо общо между Германските социалисти и Българските крадливи и измамни комунисти. Все едно да сравняваш господ с дявола.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не трябва да се заблуждавате, че нашите комунисти имат нещо общо с европейските социалисти. Нашите комунисти са чиста проба лъжливи и крадливи престъпници. Те не изповядват никаква политическа или икономическа доктрина, единствената им съкровенна цел е да се накрадат на гърба на народа.
30
3
 
9
 
! Отговори
ИДЕ РЕЖИМ НА ТОКА преди 2 години
КОЙТО Е ЖИВЯЛ С КОМУНИСТИ - ЗНАЕ МНОГО ДОБРЕ..... И В ФРГ ЩЕ ГО НАУЧАТ.....
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЗлаткаТи новия модел "тъ пата Златка" ли си? Комунизъм, идва от думата "комуна" , "комуна" означва общност, определен кръг от хора, работещи за общото благо на тази общност, а думата социализъм , произлиза от думата "социален" и означава съвсем друго нещо - социална дейност, даже когато даден индивид е особен, не поддържа контакти, го наричат асоциален(т.е., че не е социален) и дори е обидно.
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в дойчистаня до 10 години ще има кървава гражданска война. до такава степен са се забравили бойните лесбийки насъсквани от кривоносите джидове че там вече не се живее и малкото полунормални хора се натикват в ъгъла. кверденкерите вече се приравняват с ислямски терористи в изказванията на политици и медии. какво ли ще последва. вие как мислите. тоя педируг на снимката още ли ни представя по разни ЕП?