Социолог: Герджиков няма да е на дистанционно от Борисов

ГЕРБ изпреварила "Демократична България" с елегантен ход
1 окт 2021 09:57, Елка Василева
135
Социолог: Герджиков няма да е на дистанционно от Борисов
Снимка: архив, БГНЕС

С издигането на кандидатурата на проф. Анастас Герджиков - ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски", Бойко Борисов още веднъж показва своята политическа интуиция и политическа находчивост. Това мнение изрази социологът Васил Тончев от агенция "Сова Харис" пред БНР.

"Главният резултат няма да бъде победата на президентските избори. Ходът от страна на ГЕРБ е много елегантен", изтъкна Тончев.

Още по темата
Според него в изолация от всички останали политически сили, от ГЕРБ застават зад кандидат, който ще има обществена подкрепа от авторитетни и широки социални кръгове. "Много трудно ще е оттук нататък да кажеш – с тези не разговаряме".

"Бойко Борисов не би имал никакъв шанс и тази загуба би му коствала много сериозно политическо дискредитиране", категоричен е Васил Тончев, който уточни, че предизвикателството на Румен Радев Борисов да влезе в ролята на кандидат за президент би било "обречена битка за Бойко Борисов".

"Проф. Герджиков ще бъде много дистанциран от ГЕРБ, включително като политическа визия. Не мисля, че ще бъде човекът, който ще бъде на дистанционно от Борисов, както други кандидати, които Борисов е номинирал и изтласквал на водещи политически позиции", коментира Тончев.

По думите му присъствието на Герджиков в политическия живот ще постави в трудно положение "Демократична България".

"ГЕРБ просто успя да ги изпревари, Борисов се оказа политически по-ловък. Голяма част от техния електорат, сподвижници ще подкрепят Анастас Герджиков" смята Тончев.

Относно новата политическа формация – "Продължаваме промяната", социологът прогнозира, че срещу тях ще има и "доста сериозен отпор". "Техният анонс, че ще достигнат до 30%, е нереалистичен".

Основният резерв на новата формация ще дойде от хората, които бяха отвратени от политиката и не отидоха до урните на изборите тази година, смята Васил Тончев. Според него най-много ерозия в подкрепата ще бъде налице при „Има такъв народ“.

"Между 10 и 15% вървят хората, които биха се оттеглили от ДБ и биха отишли към ПП. Тоест не е нещо, което да бъде вълна или да срине ДБ", каза Тончев.

Най-после редовен кабинет ще бъде формиран, най-вероятно подкрепен от 4 формации на базата на раздробеността в политическото пространство, оптимист е Васил Тончев. „Тоест освен партиите на протеста, ще трябва да получат подкрепата и на БСП.“

Около 3 милиона ще бъдат гласоподавателите на предстоящите избори 2 в 1 на 14 ноември, отбеляза социологът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова не харесвам партиите, защото в момента Герб и магаре да издигне и за него ще се обясни колко ще ни е по-полезен от един доказал се и дисциплиниран човек. По принцип винаги ще застана зад бързо мислещи хора, дисциплинирани и със опасни професии. На тези хора може да се разчита. Много професионални спортисти с огромен талант се провалиха заради лоша дисциплина. Въобще цялото служебно с някои изключения е перфектно. Стига с такива заспи и парашутисти като Герджиков. Плевнелиев 2...
16
20
 
12
 
! Отговори
ГЕРБ преди 2 години
Важното е Радев да бъде премахнат .
15
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От всички Гербави калинки, Бойко баш бръмбара ли избра??
14
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пoдкрeпaта зa рeктoрът нa Coфийcкия унивeрcитeт, бeз знaчeниe кaк щe зaвърши вoтът, e прeвъзхoднo жaлък oпит нa нaрoдняшкo-трaпeзнo-клиeнтeлиcткaтa пaртия ГEРБ дa ce приcлaмчи към "eнтeлeктуaлцитe". Тoвa e eдинcтвeният вaриaнт ГEРБ дa минимизирa щeтитe oт прeдизвecтeнaтa пoбeдa нa Румeн Рaдeв - нитo пoрaжeниeтo щe ce пишe нa тяхнa cмeткa, нитo щe ги coчaт, чe ca ocтaнaли бeз кaндидaт. Никoй нямa дa ги пoкaзвa в клeткa пo пaнaири из прoвинциятa, зaщoтo ca ce излoжили.
13
8
 
14
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Филолог бил туй не е никаква наука... Децата знаят азбуката още от 1-ви клас :)))
12
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той няма да е надисционно от Толупа ,даже ще ходят заедно в Симитли !?:)))
11
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Протестърчетата и Румен Радев, както и Корнелия вече много години така и не разбраха, че в лицето на Борисов имат играч от класа. Не случайно 3 пъти подава оставка и три пъти се връща на бял кон. Но това оплюване, което е типично за комунистите си каза думата. Но да те плюят и заливат с помия години наред и накрая пак да си на първо място означава много.
10
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А тоа толуп самолет може ли да кара?? Ако не яре у лево..
9
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде пак пуснаха платените плямпала. Следва Мишо "математика" с прогноза и рецепта за тиквeник.
8
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човек който работи в голяма компания,ръководи хора с различно ниво на интелект,различни образования,различни характери.Този ръководи само интелегентни хора и е поставен на този пост от ГЕРБ.Има разлика между това да управляваш Универзитети и голяма компания.Голямата компания е представителна извадка от държавата ,а избрания трябва да има качества,а не Вързки в ГЕРБ.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кажете Днес, кой ми слага редовно, поне да знам, нема да я наряня момичето......хахахахаха :)))
6
13
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
ГЕРБ просто успя да ги изпревари, Борисов се оказа политически по-ловък. ----///----- Пхахахахах!! :))) Да чуем професора как ще се представи на дебат...
5
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ щяха да пуснат проф Балтов за президент,но той отпадна.Настоящия е професор по лингвистика по латински език.Също така е филолог.Но понеже е от ГЕРБ няма как да ме впечатли.Всичко в ГЕРБ е гнило.И ми писна от неадекватни решения.Пжарникар премиер,историк министър на отбраната,учител кмет на София.Сега искат лингвист да бъде президент.Президента е и главно командващ на армията.По добре военен да е президент.Но най-добре би било премиер и президент да бъде човек ,който работи в голяма компания
4
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Верваме на социологичните агенции, ама напълно верваме.......хахахахаха :)))
3
28
 
21
 
! Отговори
РУМЕН преди 2 години
ЕДИН ДОСТОЕН ЧОВЕК ЗА РАЗЛИКА ОТ МРЪСНИЯТ ЗЕЛЕН ЧОРАП!
2
16
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Социолог: Герджиков няма да е на дистанционно от Борисов"----------------------На конци ще е.
1
16
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не, няма да е на дистанционно, а само на къс повод!