Социолог: Герджиков няма да е на дистанционно от Борисов

ГЕРБ изпреварила "Демократична България" с елегантен ход
1 окт 2021 09:57, Елка Василева
135
Социолог: Герджиков няма да е на дистанционно от Борисов
Снимка: архив, БГНЕС

С издигането на кандидатурата на проф. Анастас Герджиков - ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски", Бойко Борисов още веднъж показва своята политическа интуиция и политическа находчивост. Това мнение изрази социологът Васил Тончев от агенция "Сова Харис" пред БНР.

"Главният резултат няма да бъде победата на президентските избори. Ходът от страна на ГЕРБ е много елегантен", изтъкна Тончев.

Още по темата
Според него в изолация от всички останали политически сили, от ГЕРБ застават зад кандидат, който ще има обществена подкрепа от авторитетни и широки социални кръгове. "Много трудно ще е оттук нататък да кажеш – с тези не разговаряме".

"Бойко Борисов не би имал никакъв шанс и тази загуба би му коствала много сериозно политическо дискредитиране", категоричен е Васил Тончев, който уточни, че предизвикателството на Румен Радев Борисов да влезе в ролята на кандидат за президент би било "обречена битка за Бойко Борисов".

"Проф. Герджиков ще бъде много дистанциран от ГЕРБ, включително като политическа визия. Не мисля, че ще бъде човекът, който ще бъде на дистанционно от Борисов, както други кандидати, които Борисов е номинирал и изтласквал на водещи политически позиции", коментира Тончев.

По думите му присъствието на Герджиков в политическия живот ще постави в трудно положение "Демократична България".

"ГЕРБ просто успя да ги изпревари, Борисов се оказа политически по-ловък. Голяма част от техния електорат, сподвижници ще подкрепят Анастас Герджиков" смята Тончев.

Относно новата политическа формация – "Продължаваме промяната", социологът прогнозира, че срещу тях ще има и "доста сериозен отпор". "Техният анонс, че ще достигнат до 30%, е нереалистичен".

Основният резерв на новата формация ще дойде от хората, които бяха отвратени от политиката и не отидоха до урните на изборите тази година, смята Васил Тончев. Според него най-много ерозия в подкрепата ще бъде налице при „Има такъв народ“.

"Между 10 и 15% вървят хората, които биха се оттеглили от ДБ и биха отишли към ПП. Тоест не е нещо, което да бъде вълна или да срине ДБ", каза Тончев.

Най-после редовен кабинет ще бъде формиран, най-вероятно подкрепен от 4 формации на базата на раздробеността в политическото пространство, оптимист е Васил Тончев. „Тоест освен партиите на протеста, ще трябва да получат подкрепата и на БСП.“

Около 3 милиона ще бъдат гласоподавателите на предстоящите избори 2 в 1 на 14 ноември, отбеляза социологът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама тоя на латински ли ще пее Чалга? Unum Ferrari rubeo colore
36
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямат край гербавите подметки. Как хвалите простата мутра и си мислите, че сте авторитетни :) Питам се само с кои откраднати от нас пари ви плаща - преди откраднати или в момента краде още. И кандидатът, и социологът, ако бяха наистина умни, нямаше да искат да се компрометират с връзки с герб на финала.
35
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професори и мутрите.Колко общо имат днес и двете прослойки.Мутрите намериха пристан за мръсните си мангизи във висшите училища.ВУЗовете перат парите на мафията-това Доган го измисли,но Бойко го реализира.И няма чудно,че потопиха всяка нормалност.Влиза се с 3ки във Вузовете,просто там вече не се учи или се учи за фасада на голямата перачница.Тука банка Антинари са СУ и подобни университети.
34
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъв и хиена, това е изборът който ни предлагат!Аз избирам лъвът!
33
7
 
18
 
! Отговори
Нищо ново! преди 2 години
Платен социолог от пожарникар.
32
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов се опитва всячески,да натрие носа на Радев! Не може да му прости,че успя да стигне до факти и данни за 12 г му управление! Нещо което никога нямаше да знаем! Този професор ще бъде употребен от Борисов! Няма шанс срещу Радев! И ГЕРБ вече не е това което беше! Масовият избирател,ще заложи пак на новото!-:))
31
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крайно време е да се престане с този фарс. След цели 30 години получихме шанс на нормално и работещо правителство. Администрация, роми, хора от ДПС, имате си ваши интереси, разбирам, но ако се превърнем в държава със средна класа, а именно да се развие среден и дребен бизнес, ВСИЧКИ ЩЕ СМЕ ДОБРЕ! Престанете да гласувате за крадливите и алчни, провели повтарям 30 годишен експеримент с нацията. Резултата ще го видите след преброяването. Ако такъв като този застане начело, добре, че имам опция навъ
30
8
 
14
 
! Отговори
РАДЕВ - ДС ЧЕНГЕ.. преди 2 години
И ВСИЧКИ ЧЕРВЕНИ ОЛИГАРСИ И ХРАНТУТНИЦИ ОКОЛО НЕГО...... НА 14.10.... ИЗЧЕГЪРТВАМЕ ЧЕНГЕТАТА ОТ ЖИВОТА СИ.....
29
13
 
15
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Най-важно е България, като Парламентарна република да има Президентска институция която да отговаря на предназнечението и правомощията си, така както са заложени в Конституцията, и Президента да стане обединител на нацията, като намери общ език с всички политически формации представляващи нагласите на българските граждани, а не да налага начина управление на държавата с вдигнат юмрук, със силови министри дошли от времената на Мутрите от Перхода и с бивши кадри на ДС за стратегически съветници...
28
9
 
15
 
! Отговори
111 преди 2 години
И Господ да издигнете, пак нямате шанс за победа. Даже на балотаж няма да се стигне, това да се знае от сега.
27
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РУМЕН РАДЕВ ГИ БИЕ ОТВСЯКЪДЕ, ЗАЩОТО НЕ Е КОРУМПИРАН !!! България има нужда вече от визия различна на Бойковата. Европа трябва да ни приеме. Не може да продължаваме да сме с етикет, КОРУМПИРАНА ДЪРЖАВА. Това гони честните инвеститори и ни вкарва мошениците.
26
7
 
21
 
! Отговори
D преди 2 години
Наистина ли някой ще повярва, че този ще се дистанцира от герб и няма да е на дистанционно от ББ??! Риторичен е въпросът!
25
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз се раздвам донякъде,че Борисов се покри.Първо народът разбра,че на Бойко може да се разчита колкото на Костов Тоест ,не може да се разчита.Второ:Най-сетне мафията във висшето образование гордо издига свой кандидат ,за да продължава финансовата вакхания както досега.Радев ще види именно какво точно е днес висшето образовабие в Бг.Обръч от фирми на Доган,Бойко и сие.Това е главният противник на всяка промяна и нормализация.Днешният професор е свързан с мутрите до степен на отвращение.
24
7
 
14
 
! Отговори
Вуте преди 2 години
Даскал нема шанс на територията. Нищо лично.
23
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалки сте вече да ни издигате човек, който е хванат в далавера за 9000 лева, заедно с майка си проф. Герджикова. 12 години си крадохме, айде стига вече.
22
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъй като гледам Радев ще си остане президент до живот.. Просто няма достоен кандидат, който да го измести. Аз ще гласувам за Радев.
21
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма визия,няма стойка и осанка Герджиков!Леко гърбав и винаги наведен, не обиждам това са фактите!
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тарифите и на СОЦИОЛОГА и на "ПРОФЕСОРА". Глупостта се ЗАПЛАЩА дори с лъжите по всички МЕДИИ
19
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма шанс горкия човечец.
18
6
 
14
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Филология е женска професия за даскалици :)))