Посланик Митрофанова: България може да сключи дългосрочен договор с "Газпром"

САЩ стоят зад изгонването на руските дипломати от страната, каза тя
Обновена: 3 окт 2021 18:42 | 3 окт 2021 18:15, Анисия Иванова
474
Посланик Митрофанова: България може да сключи дългосрочен договор с "Газпром"
Снимка: БГНЕС

България може да сключи дългосрочен договор с "Газпром", както го направи Унгария, каза посланикът на Русия Елеонора Митрофанова пред РИА Новости. "Тази опция, разбира се, е възможна при прагматичен подход и политическа воля", каза тя.

Москва не трябва да се страхува от отказа на България от руски газ, доставян по тръбопровода за сметка на втечнен природен газ (ВПГ), няма причина за това, каза тя.

"Вярвам, че няма основания за подобни страхове, тъй като втечненият природен газ е много по-скъп газ. Особено в контекста на повишаване на спот цените до някои космически висоти, стабилните, дългосрочни договори, както показва животът, са от голямо значение. Русия винаги е била надежден доставчик на газ и мисля, че здравият разум ще надделее, тъй като България все още е бедна страна и за крайните потребители цената на природния газ, цената на електроенергията е много важна “, смята посланикът.

Според нея малко вероятно е Москва и София да достигнат ниво на понижаване или прекъсване на дипломатическите отношения. "Не мисля, че ще стигнем до такава степен на конфронтация. Надявам се, че тази страница с експулсиране, според нас - неразумна, е затворена" каза тя, отговаряйки на въпрос дали настоящата ситуация с експулсирането на дипломати ще доведе до сериозно влошаване на дипломатическите връзки.

В последно време България няколко пъти е експулсирала руски дипломати. В края на март София обяви двама дипломатически служители на руското посолство за персона нон грата, на което Москва отговори, като изгони двама дипломати от българското посолство. Също на 29 април София обяви за персона нон грата руския помощник на военното аташе в светлината на подозрения срещу Русия в експлозиите в складове в България. Както каза тогава руският външен министър Сергей Лавров, „София реши да надмине Прага с подобни изявления, където в средата на април руските специални служби бяха обвинени във участие в експлозия в склад за боеприпаси във Врбетице през 2014 г.“, припомня РИА Новости.

София следва антируски курс, както се вижда от обвинението срещу ръководителя на движението „Русофили“ в България Николай Малинов за шпионаж в полза на руски неправителствени организации, заяви Митрофанова, цитирана от руския вестник “Коммерсантъ“.

"Фактът, че Николай Малинов е обвинен в шпионаж в полза на руски неправителствени организации, е много сериозно обвинение, колкото и сериозно, толкова неоснователно. За съжаление, то подсказва, че София следва антируски курс. Достатъчно е да си припомним, че девет дипломати бяха експулсирани през периода 2019-2020 г. “, припомня Митрофанова.

Малинов беше задържан през септември 2019 г. Според прокуратурата той е подкрепял дейността на неправителствени организации, ръководил създаването на интернет сайтове, телевизионен канал, влиятелен мозъчен тръст и създаването на партия, която постепенно може да се превърне във влиятелна избирателна сила, завършва „Коммерсантъ“.

Според руския посланик в София САЩ стоят зад изгонването на руските дипломати от България, пише "Фокус".

"Мисля, че това не е напълно независима история за София. Кой от „големия брат“ стои зад тези депортации? Това, разбира се, са американците, които очевидно са поставили задачата да изтласкат Русия от всички сфери на българския живот, което според мен е много утопична цел, тъй като ние сме свързани с България с толкова мощни слоеве от историята, духовно родство, което не може да бъде зачертано или променено “, добави посланикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


474
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 186България не е същата като при Т. Живков та един вожд да взима решение-------------------------------------------------------------------------------------------------Така е сега решенията се взимат в американското посолство... А там има пълна демокрация, републиканци срещу демократи ... хаххаахахха
156
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хм. Странно. В РБ има поне 3-*** кандидат президенти спонсорирани от русия, а ти казваш, че сме васални на САЩ? Как така?
155
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един русофил не съм чул да е заминал за русия на хубаво. А България се нацвъка с руснаци.
154
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приятелката на ЕС Норвегия буквално се угоява от недостига на газ в ЕС. Норвегия използва ситуацията и печели дори повече от Газпром поради високите цени на газта.
153
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България не е същата като при Т. Живков та един вожд да взима решение
152
2
 
7
 
! Отговори
вижте ненормалниците преди 2 години
'Years of blah blah blah': Greta Thunberg at Youth4Climate event - как зомбирани с маските скачат и ръкопляскат екзалтирано на едно истерично болно дете! Това са западняците. Грейте се зимата със зелени бла бла бла.
151
4
 
6
 
! Отговори
Кога ще изгоним преди 2 години
останалите агенти от пасольството?
150
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СССР за 40 години видя сметката на запада и на капитализма. Навсякъде на запад животът винаги е бил мизерия за обикновения човек, с изключение на 30 добри години след ВСВ, когато изкуствено трябваше да поддържат по-висок стандарт от СССР, но 80те балона им рухна и от тогава западът навлиза във все по-дълбоки кризи. Разграбването на източния блок им даде малко въздух, но този път агонията е необратима. Западът и САЩ си отиват, и пандемията никога няма да свърши за тях. А за източния блок мизерията ще бъде страшна.
149
3
 
8
 
! Отговори
ръждата преди 2 години
Не Бг експулсира руски дипломати по измисленни поводи, а Говорещият Пожарен Кран В момента цената на 1000 куб.м. газ в Европа стигна до 1,200 долара, а в Азия 1,400 долара, цената на Елекричеството скочи с над 20% , а Зимата още не е настъпила! Не се надявайте, че цените на горивата ще паднат, "Зелените" еко-кре...ни тепърва ще се развихрят. Гледахте ли Грета Тублерона и речта й състояща се от бла-бла-бла..., а най- ужасното беше когато уж зрели и умни хора станаха и й аплодираха!
148
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 160 Аман от тея, аман от другите, ама твоя си газ нямаш. Иначе щеше да е лесно.
147
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
уу ужас видях онази с мощтният *** и бежанците меркелсун във съседната статия веднага се махам от сайта ви ужас
146
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мухаха. Какви 30 години със САЩ бе русофилска плюнко? Луканов и Станишев бяха руски граждани. Жан Виденов беше руски кадър. Това са ФАКТИте. гнусна, опикана лъжлива русофилска *** сте вие.
145
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мутрафонава, сколько стоит твой гa3 ?
144
4
 
6
 
! Отговори
рушки мелез преди 2 години
"Руската икономика излиза от кризата и се развива с бързи темпове......" още един плоскоземенИдиот от ерата на биФшите зКпЧ та.......пфу.
143
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американски представители на промишлеността призоваха федералното правителство да съкрати максимално износа на шистов газ, предупреждавайки за повишаване на цените на вътрешния пазар и възможен дефицит на енергоносители за икономиката, съобщи агенция Reuters.
142
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** ви безродни сороски агенти вървете в ада сасипахте бг
141
2
 
4
 
! Отговори
Газпром пред дилема! преди 2 години
Европа ще гълта газ и за 1500$, но дали ще остане достатъчно за самата Русия?
140
2
 
0
 
! Отговори
хахахахаха преди 2 години
тази, Президента, случайно? не мисля. Радев е отписан.
139
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Премиерът на Русия Михаил Мишустин на презентация пред Росгеология съобщи, че страната трябва да се подготви за съкращаване на износа на газ и нефт. Руската икономика излиза от кризата и се развива с бързи темпове, Русия трябва да пренасочи енергийните източници към вътрешния пазар.
138
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На мен ми харесваше сащ когато болшинството от населението и беше европейдно бяло1960-1990 години