Посланик Митрофанова: България може да сключи дългосрочен договор с "Газпром"

САЩ стоят зад изгонването на руските дипломати от страната, каза тя
Обновена: 3 окт 2021 18:42 | 3 окт 2021 18:15, Анисия Иванова
474
Посланик Митрофанова: България може да сключи дългосрочен договор с "Газпром"
Снимка: БГНЕС

България може да сключи дългосрочен договор с "Газпром", както го направи Унгария, каза посланикът на Русия Елеонора Митрофанова пред РИА Новости. "Тази опция, разбира се, е възможна при прагматичен подход и политическа воля", каза тя.

Москва не трябва да се страхува от отказа на България от руски газ, доставян по тръбопровода за сметка на втечнен природен газ (ВПГ), няма причина за това, каза тя.

"Вярвам, че няма основания за подобни страхове, тъй като втечненият природен газ е много по-скъп газ. Особено в контекста на повишаване на спот цените до някои космически висоти, стабилните, дългосрочни договори, както показва животът, са от голямо значение. Русия винаги е била надежден доставчик на газ и мисля, че здравият разум ще надделее, тъй като България все още е бедна страна и за крайните потребители цената на природния газ, цената на електроенергията е много важна “, смята посланикът.

Според нея малко вероятно е Москва и София да достигнат ниво на понижаване или прекъсване на дипломатическите отношения. "Не мисля, че ще стигнем до такава степен на конфронтация. Надявам се, че тази страница с експулсиране, според нас - неразумна, е затворена" каза тя, отговаряйки на въпрос дали настоящата ситуация с експулсирането на дипломати ще доведе до сериозно влошаване на дипломатическите връзки.

В последно време България няколко пъти е експулсирала руски дипломати. В края на март София обяви двама дипломатически служители на руското посолство за персона нон грата, на което Москва отговори, като изгони двама дипломати от българското посолство. Също на 29 април София обяви за персона нон грата руския помощник на военното аташе в светлината на подозрения срещу Русия в експлозиите в складове в България. Както каза тогава руският външен министър Сергей Лавров, „София реши да надмине Прага с подобни изявления, където в средата на април руските специални служби бяха обвинени във участие в експлозия в склад за боеприпаси във Врбетице през 2014 г.“, припомня РИА Новости.

София следва антируски курс, както се вижда от обвинението срещу ръководителя на движението „Русофили“ в България Николай Малинов за шпионаж в полза на руски неправителствени организации, заяви Митрофанова, цитирана от руския вестник “Коммерсантъ“.

"Фактът, че Николай Малинов е обвинен в шпионаж в полза на руски неправителствени организации, е много сериозно обвинение, колкото и сериозно, толкова неоснователно. За съжаление, то подсказва, че София следва антируски курс. Достатъчно е да си припомним, че девет дипломати бяха експулсирани през периода 2019-2020 г. “, припомня Митрофанова.

Малинов беше задържан през септември 2019 г. Според прокуратурата той е подкрепял дейността на неправителствени организации, ръководил създаването на интернет сайтове, телевизионен канал, влиятелен мозъчен тръст и създаването на партия, която постепенно може да се превърне във влиятелна избирателна сила, завършва „Коммерсантъ“.

Според руския посланик в София САЩ стоят зад изгонването на руските дипломати от България, пише "Фокус".

"Мисля, че това не е напълно независима история за София. Кой от „големия брат“ стои зад тези депортации? Това, разбира се, са американците, които очевидно са поставили задачата да изтласкат Русия от всички сфери на българския живот, което според мен е много утопична цел, тъй като ние сме свързани с България с толкова мощни слоеве от историята, духовно родство, което не може да бъде зачертано или променено “, добави посланикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


474
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 228 На тебе рублите стигат ли ти? във всеки случай взимам доста повече отколкото при бай Тошо.
176
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БългаринА некой да те е спрял, почвай нещо да работиш ... вместо дрога по цел ден
175
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пазарни цени за евроатлантиците . Да видят хубу ли е . Да плащат и да фалират .
174
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, че СССР умря, та повечето българи да излязат в чужбина да видят Свят. През 1989-та, след 45-години руски концлагер, мозъците на българите бяха промити, че от русия и от москвич по-добро няма.
173
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 221Добре бе центовете които взимаш стигат ли ти ???хахахах
172
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 217 Обяснението е, че на запад е по-добре от на изток. Ти си много глуупав - присъщо за русофилите.
171
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Москва съм виждал ровещи в кофите пенсионери. В България не съм виждал._________________________________________________________________Просто льжеш, но това е присъщо на служителите на САЩ.
170
2
 
1
 
! Отговори
до анонимен преди 2 години
""""""""Един русофил не съм чул да е заминал за русия на хубаво.""""""""" ---- Моли се да не настъпи дент когата западноевропейците не хукнат да се спасяват от Зелените Еко Либерали и Трансформър в Русия! Тази Зима ще е гладна и студена!!!!! Аз се подготвих - зимнинка, ракейка и винце, дръвца и въглища, и малко дизелче за джипката. Мислете му вие по големите градови в студените апартаменти с новите цени на тока
169
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Персоналът на руското посолство в София и на българското в Москва да се изравни.
168
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Москва съм виждал ровещи в кофите пенсионери. В България не съм виждал.
167
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 204 Ми никой не ще да ходи в русия. Всички искат на запад да ходят да мият улиците и да мизерстват. Що така? дай обяснение насрано русофилче.
166
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До НАБИРАМ ПЪТНИЦИ..ОК дай си телфончето, да ти звънна ... :) Аз натам съм зе запътил.
165
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не пречи да си купим скъп втечнен газ ,както купуваме и скъп ток от ТЕЦовете на големия брат. Щом е за кефа на САЩ и г ще си дадем то и без това отдавна сме го дали.
164
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 203 Пикая на русофилите.
163
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Green man температурата вече се е повишила с 1.5 градуса.
162
2
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ГАЗА Е БИЛ ТОЛКОВА СКЪП ПРЕЗ 2014-ТА СЛЕД КОЕТО ПРЕЗ 2018-ТА ГОДИНА СЛЕД КОЕТО Е ПОСЛЕДВАЛ СТРАХОТЕН СРИВ В ЦЕНАТА НА ГАЗА1 СЕГА СЕ ОПИТВАТ ДА ИЗЛЪЖАТ БЪЛГАРИЯ ДА СКЛЮЧИ ДЪЛГОСРОЧЕН ДОГОВОР НА ТАВАННАТА ЦЕНА! ПРЕЗ 2014-ТА В НАЧАЛОТО СЕ КАЧВА И СЛЕД ТОВА СЕ СРИВА ЦЕНАТА СЪС 70%! 2018-ТА ПАК СЕ КАЧВА В КРАЯ НА ГОДИНАТА И СЛЕДВА СРИВ В ЦЕНАТА С 60%! НАЙ-ГОЛЯМАТА ГЛУПОСТ Е СЕГА ДА СЕ СКЛЮЧВА ДЪЛГОСРОЧЕН ДОГОВОР , ЗАЩОТО САМО ДО 3 МЕСЕЦА ЦЕНАТА НА ГАЗА ЩЕ СЕ Е СРИНАЛА С 50%! ИСТОРИЯТА СЕ ПОВТАРЯ!
161
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
A тая защо не млъкне?!България може да си внася американски газ от Гърция без да подписва нищо с Русия!!!!!Особено на тези цени!!!!
160
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трима кандидат президенти издигнати от Москва плюс един одобрен от Решетников, а американското посолство взимало решенията. Странно ми се вижда.
159
2
 
2
 
! Отговори
ръждата преди 2 години
До Анонимен 185 ------- Прав си колега, но кой да чете, да мисли и да анализира???? Къде по-лесно е да глътнеш "таблетката" на западните медийните стериотипи и да повтаряш като п.апагал заучени фрази! А, Глобалното "Екстрийм Реалити Шоу" тепърва предстои ....
158
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 190 При бай Тошо не можеха да заминат на запад щото щяха да ги разстрелят на границата. Можеха да идат в коми да режат дърва за руснаците.