Радев: Очаквам ясни и навременни мерки заради високата цена на тока

В резиденция "Бояна" се провежда кръгла маса
18 окт 2021 15:25,
261
Радев: Очаквам ясни и навременни мерки заради високата цена на тока
Снимка: БГНЕС

"Очаквам не просто дискусия за високата цена на електроенергията, а ясни и навременни мерки, които да вземе правителството", заяви президентът Румен Радев по време на кръглата маса за решаване на проблема с цените на тока и природния газ.

Тя се провежда в резиденция „Бояна“. В нея участват служебният премиер Стефан Янев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебните министри на енергетиката, на икономиката, на труда и социалната политика - Андрей Живков, Даниела Везиева и Гълъб Донев, председателят на КЕВР Иван Иванов, ръководители на енергийни дружества, представители на синдикатите и на бизнеса, кметове на общини.

"В Европа се вихри невиждана, безпрецедентна до момента енергийна криза, тя не подминава и България. Причините са много, те са най-вече глобални и от вътрешен характер", каза още Радев.

Държавният глава обясни, че проблемът е общоевропейски и за това трябва да се работи активно и да се търсят общоевропейски решения. В разговор и в контакт съм с различни експерти.

“Знаете, че на 13 октомври ЕК излезе със съобщение за мерки. Тези мерки краткосрочните, най-важните за нас, касаят най-вече социалната защита на битовите потребители в ЕС. Ние сме страната и това е добре дошло точно в тази криза, но нашите битови потребители са на регулиран пазар. Тук разликата е огромна, а мерките са насочени основно в това направление, като социална защита и то те се прехвърлят на държавите членки", посочи Радев. 

Още по темата
"Най-важната мярка, която България би имала полза, не присъства в съобщението на ЕК и това е или дерогация, или ограничаване и намаляване на цените на емисиите. Това е единствената политически контролирана мярка от ЕК - въглеродните емисии. Най-важното какви национални решения ще се вземат така, че страната ни да омекоти ударът от тази криза. Експертите в глобален план предвиждат, че до пролетта на 2022 г. цените няма да се успокоят. Разбирам напълно правителството и всички вас за тежкото наследство, за вързаните ръце от законови и нормативни изисквания както национални, така и общоевропейски и особено важно от липсата на парламент, който може да вземе наистина важни решения по отношение на данъци, промени на закони, но кризата е реална и тя изисква антикризисни мерки. Рискът е голям и в момента за българските граждани, защото тази криза с цената на тока, въпреки че стои постоянно цената на битовия ток, тя удря върху цената на всичко останало.

Освен това от 1 януари 2022 г. какви ще бъдат цените, макар че оставаме на регулиран пазар?! Това е изключително важна мярка, която трябва да се обсъди. Какво ще се случи с цената на тока? Да не говорим за цената на газа, в какво незавидно положение е като задлъжнялост "Топлофикация София". Това от своя страна завлича и "Булгаргаз". Може да стане каскада от кризи. На риск вече са изложени, и това много внимателно трябва да се анализира, и училища, и детски градини, и болници, и ВиК дружества, които също излязоха на свободния пазар", заключи държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
2
 
5
 
! Отговори
аха преди 2 години
За емисиите е прав. Те и в момента са скъпи, а през 2025-та стават непосилни. Трябва да се предоговорят задължително.
94
2
 
9
 
! Отговори
ЗАТВОР НЯМА преди 2 години
ЗАТВОР НЯМА ЗА ОЛИГАРСИТЕ ПОКРИВАНИ ОТ ДАНС И НАП ЗА УКРИВАНЕ НА ДАНЪЦИ
93
4
 
1
 
! Отговори
взехте ни страха! преди 2 години
адмирации!
92
3
 
16
 
! Отговори
смях преди 2 години
Фуражката когато трябваше да назначи любовницата си в поделението, намери бързите и точни мерки с две държавни заплати, а сега не му се получава нито с кораба нито с цените на тока и парното.
91
1
 
11
 
! Отговори
Пловдив преди 2 години
А за високата цена на водата? Защо в Пловдив тихо мълком тя поскъпна със 90% за 1 месец. Защо заплатите не пораснаха със 100%? Вие как я мислете тази работа?
90
2
 
9
 
! Отговори
Хан Крум преди 2 години
С това очакване и туризма по Витоша ,стигнахме дъното всички стоки с 50-80 процента поскъпнаха.А след нова година като влязат в сила и новити цени на тока за битовите абонати .
89
3
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До Анонимен/83"43 цента на киловат при заплати от 5 хиляди евро на месец.." - Ц. Средната заплата е 2816 еврос за миналата година. Ама нали си про'ст - глу'пости плещиш.
88
3
 
13
 
! Отговори
властта не е лека, а преди 2 години
Рундьо, освен да плюеш по ГЕРБ, се видя че никаква работа не може да свършиш. Държавата се тресе от кризи - икономическа, финансова, социална, здравна, екологична, но той щял да изисква. Ти си виновен, ве v. Цялата власт сега е в твоите ръце.
87
1
 
12
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Не знам кога и какви мерки ще приемате, но инфлацията галопира, цените растат с часове. Топлофикация не отоплява домоте ни, а ние отопляваме радиаторите. Това надминава и най-смелите фантазии. Какви сметки за уреждане имат Булгаргаз и Топлофикация, не е работа на данъкоплатците. Плащаме и искаме топлина в домоете си. Омръзна ни да слушаме и четем за ПАРТИИ-ИЗБОРИ-КОВИД. Искаме да живеем нормално, и ако не можете да осигурите нормални условия за живот, не се учудвайте, че не гласуваме.
86
2
 
14
 
! Отговори
Ъх преди 2 години
Викай Неволята, Коремно. Не се ослушвай, само тя ти остана.
85
1
 
7
 
! Отговори
Киро Нафтата преди 2 години
Не знам кой е виновен, ама го закъсахме яко
84
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Румен Радев е по-зле и от ***, защото *** се грижат за войниците, а радев се грижи само да докопа втори мандат, респ. имунитет, и да се разплати с олигарсите платили за протестите, които той оглави и на агентите на чужди служби, на които служи....
83
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да да, естествено че Радев няма нищо общо. Нищо че вече от 7 месеца цялата власт в държавата е в неговите ръце.
82
2
 
24
 
! Отговори
Gorskio преди 2 години
Е, че той военният така си е свикнал - даде нареждания и чака да паднат мишение... Само че в цивилния живот това не работи. Затова военни и полицаи много трудно се вписват в нормалните фирми след като се уволнят. Даде нареждания и чака да ги изпълнят, но те са шуробаджанашки назначени и го пращат да пасе...
81
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ги дочакаш след изборите. Обясни на тези дето са ти фенове каква глупост направи ТВОЕТО служ.правителство на 29 и 30 септември тази година. Не това на ГЕРБ, дето нещо ти е свършило в гащите? Умниците пуснаха на борсата малки пакети от АЕЦ евтина ел.енергия за малките предприятия, които не са СПАЗИЛИ закона и не са подписали дългоср.договори и сега пищят. Тази евтина ел.енергия бе купена от ГОЛЕМИТЕ и едно 40%изнесена на по-висока цена в чужбина. Резултат-печалбата вместо в АЕЦ в търговците!
80
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неговото правителство не се занимава с нищо друго, освен да рият като кокошки и да търсят компромати.
79
3
 
33
 
! Отговори
Харакири преди 2 години
Фигурантов, от кого очакваш адекватни и бързи мерки? Нали служебното правителство е твое, министър председателя е твой, министрите са твои, цялото управление на държавата е в твои ръце...Кой друг да вземе мерки? Мерки трябваше да се вземат от твоите правителства, сегашно и минало, още преди месеци....но ти така и не разбра, че само с чегъртане, кухи фрази и лъжи не се управлява държава, а се съсипва държава. Но, теб само втори мандат те интересува, по трупове ще ходиш за този пусти имунитет.
78
2
 
27
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Тоя очаквал, Другуя щял да търси. Безобразие! И все другите виновни от март месец цялата държава е в ръцете ти. Безволие, Безхаберие, Безсилие е твоето Радев!
77
3
 
21
 
! Отговори
луд за връзване преди 2 години
Докато умните се наумуват - лудите се налудуват! Великите анализатои - кораб,ток, газ, парно и т.н.. Продължавайте да анлиирате!!!
76
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фигуранта щял да свърже "три морета" с "Вера Су" !