Радев: Необходими са бързи действия заради енергийната криза

Необходимо е навременно решаване на проблема с високите цени на тока
30 дек 2021 16:42, Нели Христова
88
Радев: Необходими са бързи действия заради енергийната криза
Снимка: БГНЕС

За запазването на енергоинтензивните предприятия със структуроопределящо значение за българската икономика се изисква навременно, балансирано и комплексно решаване на проблема с високите цени на електричеството за небитовите потребители и гаранции за надеждна енергия на достъпна и предсказуема цена.

Това заяви президентът Румен Радев на работна среща с представители на ръководствата на национално представителни организации на работодателите в България - Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Съюзът за стопанска инициатива (ССИ). Разговорът се проведе на „Дондуков“ 2 по инициатива на организациите във връзка с високата цена на електроенергията за небитовите потребители.

Работодателите настояват за бързи и съгласувани действия на държавните институции и прилагане на ефективни мерки за компенсиране на бизнеса, за да се избегне рискът от преустановяване на работа и на фалити на български предприятия, загуба на работни места и социално напрежение. Участниците в срещата предложиха конкретни мерки за компенсиране на бизнеса и апелираха за свикване на експертен консултативен съвет за енергетика с участието на представители на компетентните институции и експерти, за да се намерят работещи решения за справяне с проблема. В рамките на разговора беше посочено, че освен затруднения и загуби за големите предприятия, съществува реален риск за дейността на малкия и среден бизнес, който е поставен на прага на своето оцеляване. Работодателите подчертаха, че проблемът с ръста на цените на електроенергията е на европейско равнище, но в същото време у нас могат да се намерят държавни механизми в подкрепа на бизнеса, изцяло в съответствие с изискванията на ЕС.

Необходими са бързи и отговорни действия, за да се неутрализират последствията от кризата с цената на енергоресурсите, защото енергетиката е фундамент за развитието на всяка икономика, заяви президентът Радев. По думите му, ефективните мерки за небитовите потребители ще гарантират не само оцеляването и развитието на бизнеса в България, но и ще съхранят неговата конкурентоспособност. „Това е пряко свързано и с овладяването на инфлацията, както и с подобряване на жизнения стандарт на всички граждани“, допълни Румен Радев.

Според президента освен незабавни мерки за овладяване на кризата, са необходими и политики в средносрочен план в сектор „Енергетика“, което изисква балансиран подход, за да не се допуснат непоправими последствия върху пазарите и отрицателен ефект върху икономиката. Румен Радев заяви, че в диалог между институциите и бизнеса е необходимо да се изготви дългосрочна енергийна стратегия на България с визия за развитие на отрасъла за десетилетия напред.

Държавният глава посочи още, че приоритет в общите европейски решения, свързани с високите цени на тока и природния газ, трябва да бъде защитата на гражданите и на икономиката. Наблюдават се диспропорции на общия енергиен пазар в рамките на ЕС и това трябва да се промени, заяви президентът. Той посочи, че очаква преработените версии на инициираните от Европейския съвет доклади за начина на функциониране на енергийните борси и на схемата за търговия с емисии в ЕС, за да се установи има ли спекула при търговията на тях.

Президентът се ангажира да продължи конструктивния диалог с работодателите за намиране на решение за овладяване на кризата и за начертаване на средносрочни и дългосрочни приоритети в сектор „Енергетика“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
16
 
! Отговори
Баба Яга преди 2 години
Призовавам утре в 23:55 всички дружно да изключим телевизорите!
46
7
 
20
 
! Отговори
Тойота преди 2 години
При Боко реално беше по-добре.
45
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя имало е един път да каже, какво точно да се направи? Само бла, бла, бла. Ама, толкова си има под фурашката.
44
3
 
14
 
! Отговори
Бря.... преди 2 години
Този се опитва да управлява България,като Т. Живков. От всичко разбира. Върнаха се онези години,когато ЦК на БКП ни разсмиваше и разплакваше по нова година с цени, укази,направления, школувания,обещания и пр.
43
1
 
14
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Споко народа изпука вече
42
6
 
3
 
! Отговори
селянин преди 2 години
Г-н Президент, кажете какво правим с ваксинирането, енергетиката не е спешност.
41
4
 
6
 
! Отговори
Ученика преди 2 години
Г-н Президента набързо ще сключим по-неизгоден доживотен договор с "Гъзпром"Сякаш са създавали Земята...Крайно време е Началника да дойде отново...
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продължаваме да избасяме ток за гърцияНе може да натоварим дори един реактор на атомната ни централаПроблема е не във това че нямеме изочници на енергия а че сме обвързани със чужди фирми за преноз на енергия
39
3
 
19
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Това е за пред камерите, в момента се краде мощно от частните енергийни дружества,на които държавата е длъжна да плаща най- скъпият ток.Лицемер, крадец и мошенник е редник Радев. Плюя на унищожението му. Скоро ще се вдигне народа и ще ги изметат.
38
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не президент, а натовско магаре -- защо не поканиш и американското караконджо от посолството да обясни защо са високи цените?
37
10
 
4
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 2 години
Дано братята руси пак да ни се притечат на помощ....въпреки многото лоши хора които ги обиждаха толкова години вече!....
36
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Високите международни цени на енергоносителите са по вина на сащ и на европейския съюз, така наречен, мине се не мине половин година и в бутафорния европарламент гласуват санкции срещу Русия, така им наредили от вашингтон, а те били кукли на конци, изпълняват безропотно. Сега ще видите след нова година какво ще стане с вашингтон, изтривалки. Че и натовски войски искаха да ни натресат, между другото, ако не се усетим и не протестираме. Радев, защо не питаш американската посланичка за цените?
35
2
 
26
 
! Отговори
изнервен преди 2 години
Ей, този наистина вече става ужасно досаден и банален с клишетата и соц лозунгите си. "Дайте да дадем".
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се молиш на някого как да се държи и да ти смее на акъла що си го возил или що си му угаждал ли че си му слуга ли или че му вършиш работа и ти се хили на акъла и това е промяна промяна друг път
33
2
 
12
 
! Отговори
Старшината преди 2 години
Давай както в казармата. Раздай дърва и въглища на хората. А пък за климата да му мисли онзи новия министър по климатичните въпроси или хлапето Грета.
32
1
 
19
 
! Отговори
Христо Ботев преди 2 години
Тези смешници си мислят, че следващите 30 години ще бъдат като предните. Ще ни прибират парите, а раята ще стои с наведени глави. Тази тяхна приказка приключи. Идват черни дни в световен мащаб, а на нас ни писна да търпиме и чакаме. Всяка една криза е възможност да си подобрим положението, ако имаме адекватни лидери. Кирчо на този етап няма да изкара и шест месеца. Нито се вижда да идва някой друг, който да може да изкара шест месеца.
31
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дайте да дадем на ,,бизнеса,, В някой държави им викат ,,частниците,, и си плащат всичко. Тука ако кажеш - Аз съм бизнеса трябва някой нещо да ти плаща . После да платите и на софиянци парното и ранното чегнеджийско пенсиониране .Така е евро атлантически . Един да лaпа по евро проекти а другите да плащат.
30
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ревете вие за Боко и Билла Паша.
29
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И понеже са се изрядни до мозъка на костите ви очаква истинска изрядност дето мия приложихте на мен
28
5
 
8
 
! Отговори
До13 преди 2 години
И без да съм Фигурат да ти обясня, как работят управниците на Запад, когато някой спекулативно вдигне цените. Веднага му се налагат пълни данъчни проверки 5 години назад(ти ми отговори има ли фирма на света, която е кристално чиста за 5 години търговска дейност) и резултата е, тотални глоби и катинар. И следващия, който вдига цените.. Ти ми кажи, това видял ли си го в Корумпестан. И пак да ми говорят, че държавата не може да направи нищо за високите цени. Просто не иска, защото са част от Мафият