Радев: Необходими са бързи действия заради енергийната криза

Необходимо е навременно решаване на проблема с високите цени на тока
30 дек 2021 16:42, Нели Христова
88
Радев: Необходими са бързи действия заради енергийната криза
Снимка: БГНЕС

За запазването на енергоинтензивните предприятия със структуроопределящо значение за българската икономика се изисква навременно, балансирано и комплексно решаване на проблема с високите цени на електричеството за небитовите потребители и гаранции за надеждна енергия на достъпна и предсказуема цена.

Това заяви президентът Румен Радев на работна среща с представители на ръководствата на национално представителни организации на работодателите в България - Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Съюзът за стопанска инициатива (ССИ). Разговорът се проведе на „Дондуков“ 2 по инициатива на организациите във връзка с високата цена на електроенергията за небитовите потребители.

Работодателите настояват за бързи и съгласувани действия на държавните институции и прилагане на ефективни мерки за компенсиране на бизнеса, за да се избегне рискът от преустановяване на работа и на фалити на български предприятия, загуба на работни места и социално напрежение. Участниците в срещата предложиха конкретни мерки за компенсиране на бизнеса и апелираха за свикване на експертен консултативен съвет за енергетика с участието на представители на компетентните институции и експерти, за да се намерят работещи решения за справяне с проблема. В рамките на разговора беше посочено, че освен затруднения и загуби за големите предприятия, съществува реален риск за дейността на малкия и среден бизнес, който е поставен на прага на своето оцеляване. Работодателите подчертаха, че проблемът с ръста на цените на електроенергията е на европейско равнище, но в същото време у нас могат да се намерят държавни механизми в подкрепа на бизнеса, изцяло в съответствие с изискванията на ЕС.

Необходими са бързи и отговорни действия, за да се неутрализират последствията от кризата с цената на енергоресурсите, защото енергетиката е фундамент за развитието на всяка икономика, заяви президентът Радев. По думите му, ефективните мерки за небитовите потребители ще гарантират не само оцеляването и развитието на бизнеса в България, но и ще съхранят неговата конкурентоспособност. „Това е пряко свързано и с овладяването на инфлацията, както и с подобряване на жизнения стандарт на всички граждани“, допълни Румен Радев.

Според президента освен незабавни мерки за овладяване на кризата, са необходими и политики в средносрочен план в сектор „Енергетика“, което изисква балансиран подход, за да не се допуснат непоправими последствия върху пазарите и отрицателен ефект върху икономиката. Румен Радев заяви, че в диалог между институциите и бизнеса е необходимо да се изготви дългосрочна енергийна стратегия на България с визия за развитие на отрасъла за десетилетия напред.

Държавният глава посочи още, че приоритет в общите европейски решения, свързани с високите цени на тока и природния газ, трябва да бъде защитата на гражданите и на икономиката. Наблюдават се диспропорции на общия енергиен пазар в рамките на ЕС и това трябва да се промени, заяви президентът. Той посочи, че очаква преработените версии на инициираните от Европейския съвет доклади за начина на функциониране на енергийните борси и на схемата за търговия с емисии в ЕС, за да се установи има ли спекула при търговията на тях.

Президентът се ангажира да продължи конструктивния диалог с работодателите за намиране на решение за овладяване на кризата и за начертаване на средносрочни и дългосрочни приоритети в сектор „Енергетика“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДАНО след "управлението" на жaлкия фигурант остане поне един БЪЛГАРИН по тази територия!!!
6
1
 
20
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
Ами аре де, само празни приказки по няколко часа. Действайте, вече минаха почти 2 месеца от мандата. Те вече мислят да празнуват, днес какво си казали, мазали и аре да си ходят. Нали искахте да оправяте държавата, трябва да сте по 24/7 на работа. Като ви гледам лежерното движение още 32 години ще сме в криза.
5
2
 
24
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
......Необходими са бързи и отговорни действия.... казва Рундю :))))))))))))))))))) Пък Кирю повтаря ТРЯБВА, ТРЯБВА, ТРЯБВА....:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Наяве действия никакви. След нова година следва тотално насиране по комунистически. 100% гаранция!!!
4
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка! Комунисти и чуждопоклонници, вън от държавата!
3
2
 
17
 
! Отговори
Трябва, трябва.... преди 2 години
На кокошките вода....
2
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мястото на жaлкия фигурант е в затвора!!!
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Намалете данъка за зелена енергия бе кратуни! Ето ви бързо действие, става с решение на министерски съвет. Могат от утре да го свалят после цената ще падне моментално! Ама не може нали? Щото после не можете да си раздавате милионите заграбени от хората. Щото викат 30% данък върху хората, ама после ти вземат 20% ДДС, акцизи, такси, общиснки данъци, еко такси, винетки, разни други глупости и после българина беден. Е БЕДЕН Е държавата му взима 65% от парите! 30% явно останалите 35% покрай другото!