Най-голямото предизвикателство пред властта - социалната криза

Бързото изчерпване на кредита на доверие било опасно
118
Най-голямото предизвикателство пред властта - социалната криза
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Най-голямото предизвикателство пред управляващите е социалната криза. Когато нещата опрат до джоба на българина, той става особено гневен", предупреди пред БНР политологът Димитър Ганев от изследователски център "Тренд".

Той подчерта, че само за няколко месеца може да бъде стопена обществената подкрепа за новото правителство, ако не бъде овладяна социалната криза в България.

Още по темата
"Опасно за настоящото управление е бързото изчерпване кредита на доверие, с който влязоха във властта, а когато това се случи на третия или четвъртия месец, това би било много тежък сценарий за тях. Когато едно управление стане непопулярно, всеки гледа да се дистанцира от него", коментира Ганев.

Решението за мораториума на цените на тока, парното и водата е отлагане на проблема, изтъкна политологът.

"Мораториумът спира цените за абсолютно всички, а овладяването на социалната криза е подпомагане на тези, които наистина имат нужда", отбеляза той.

Димитър Ганев припомни, че първото правителство на Бойко Борисов падна през зимата на 2013 година заради високите цени на електроенергията и високото социално напрежение.

Като друго сериозно предизвикателство пред кабинета "Петков" той посочи здравната криза.

"Трябва да се върви към много мощна програма за ваксинация в страната. Огромно е предизвикателството пред властта за ваксинацията. Можем да се превърнем в Covid гето. Има трайно формирани нагласи у Българите срещу ваксините и не може да се постигне обрат. Проблемът е много дълбок. Става дума за базово недоверие на българина към властта - не става дума за Борисов, Радев или Петков", каза Ганев.

Политологът коментира и българската позиция по темата за Северна Македония и пътя ѝ към ЕС.

"Аз вярвам, че нашата позиция е неудържима в дългосрочен план. Имаме решение за вето, най-глупавото, което можем да направим, е да махнем ветото. Като сме взели някакво решение, поне да си го отстояваме, защото в последните година и половина нищо не се е променило. Как бихме изглеждали, ако, без да се е променило нищо, ние променяме решението си. В крайна сметка ще дадем зелена светлина за преговори на РСМ с ЕС. Въпросът е в това време, в което има вето, да се хванем и да изгладим отношенията си със Скопие", посочи политологът.

Ганев беше категоричен, че не Кирил Петков трябва да ходи в РСМ, а премиерът на Северна Македония да посети България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 28 Спрямо какво расте ве ,,икономист,, маиматис ? Спрямо цената на имотите ли ? Спрямо цената на тока ли ? Спрямо Винетките ли ? аа то преди това даже нямаше винетки. Научи са да смяташ ;) Всичко е надолу от 12 години герб и ЕС . Толкова си могат.
28
5
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
До 28Какъв резерв бе? От 12 години коронния номер на Боко и компания е да залагат ниски разходи за да могат накрая на годината ударно да си раздават милиарди с вътрешни поръчки без да минава това през парламента! 12 години Боко тегли милиарди левове заеми, раздаваше за фърколети и несъществуващи пътища, а газопровод за евтин азерския газ и нови блокове в АЕЦ Козлодуй се правят вече 15 години!
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре е развиват нещата, нека и младите да видят какво е да пазаруваш с купони и как се живее на режим на тока. Трябва да се каляват и да се задоволяват с празни приказки изговорени от многознайковци с дипломи от патагония
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 27 "Априлското ново правителство ще трябва да чегърта тумора на ококорените и коремни калинки. Гешев ще има доста работа тая година." И как ще стане това, като то ще е кукла на конци на същите, които докараха Кирето? ГЕшев ше продължи да бъде пречка пред ДС, независимо кое ще е новото правителство, което ще си докарат (най-вероятно Възраждане).
25
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз нали ви казвах, че кокорчо е играч. Няма и месец е министър и започнаха да изчезват млрд. и това е само началото. Потрайте още малко и ще видите такива финансови фокуси, че е добре да си водите записки
24
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 12 "съвсем друго да управляваш държава след застой и опоскване" Какъв "застой" От 10 години (с едно прекъсване, знаем кога и защо) българската икономмика постоянно расте, дефицита ни все повече намаляваше спрямо БВП и бяхме де факто в еврозоната. За 7 месеца тия източиха резервите, взеха 3.8 милиарда нови заеми, похарчиха 9 милиарда за един месец без след къде са отишли половината пари, готвят се за дефицит от близо 7% и се канят да вземат още близо 7 милиарда нови заеми.
23
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Априлското ново правителство ще трябва да чегърта тумора на ококорените и коремни калинки. Гешев ще има доста работа тая година.
22
0
 
0
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
А така,а те ръгнали там,да оправят...
21
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като Боко ханъм разпродаде държавата за да си купи място в харема на Ердоган е нормално страната да е в колапс! И Господ да слезе от небесата след Националната катастрофа Боко ханъм няма да има управия поне 20 години! Ако комунистите ни закопаха и върнаха 50 години назад, то харема на Ердоган ни върна 200 години назад! Управлението на Борисова Ханъмоглу е Четвъртата национална катастрофа измерима само с поробването ни от Турция и СССР!
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво полезно нещо направиха с 9 милиарда през декември? Захранили са си офшорките. ОСТАВКА!
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искахте десни мерки - леви цели, получихте още от същот, гарнирано с нулева толерантност към корупцията
18
0
 
12
 
! Отговори
та така преди 2 години
най голямото предизвикателство пред властта е да остане власт поне до пролетта .
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АПРИЛ НОВИ ИЗБОРИ
16
0
 
3
 
! Отговори
стамат от карнобат преди 2 години
пак ме цакат с топла бира
15
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не са нужни 100 дни за да стане ясно, че това правителство за нищо не става
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аре и тези спасители утекоха в канала. Това ток, ниски заплати, Гешев, проблемът с РСМ, всичко се замете под масата. Жалко.
13
0
 
13
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Най голямото предизвикателство е безконтролното харчене от парата на суверена, липсата на бюджет, болестите, застаряването на нацията, скъпотията и многото душмани на народа. Разбирай работодатели, банкери, комуналните услуги, транспорт, здравеопазване и др. А срещу това седи едно напудрено правителство и страшно задкулисие. Няма да има прошка за вас!
12
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разликата между правителството на юпитата орез 2021 и правителствата на юпитата през 2001 се казва Костов. Едно е да управляваш след финансов гений който прави важни реформи и тласка държавата напред и е съвсем друго да управляваш държава след застой и опоскване
11
0
 
9
 
! Отговори
П.К. инк. преди 2 години
Димитър Ганев съвсем правилно и добронамерено изказва мнение, с което, според мен властимащите, ако не желаят да губят позиции, трябва да се съгласят.
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кокорчо дали се бръсне?Не съм хомофоб, обаче с тези цени човек нищо не знае