Петков: Българите ще влязат в Конституцията на РМС, но няма краен срок

Няма да бъдат сменяни членове на историческата комисия
259
Петков: Българите ще влязат в Конституцията на РМС, но няма краен срок
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според премиера Кирил Петков е постигнат огромен наредък в отношенията ни със Скопие.

"Димитър Ковачевски е от една седмица премиер на РСМ и прекара 4 дни с българското правителство, което показва желание да се свърши работа. Министрите, които дойдоха от РСМ, бяха голям брой и за един ден имахме огромен напредък по много от сферите", каза той по време на изслушването си в  НС по искане на ГЕРБ.

Още по темата
Петков посочи, че са подписани три меморандума в ключови сектори – земеделие, коридор номер 8 и малки и средни предприятия.

"Ние по никакъв начин не игнорираме или слагаме на по-нисък приоритет българската позиция. Докато вървят  дискусиите за икономиката и културата, говорихме и за темите, които са важни за нас като правата на българите в РСМ. За пръв път от много време премиер на РМС каза, че той не вижда проблем с вкарването на българите в Конституцията на РСМ, не се обвърза с време, но го обяви“, посочи Петков.

По думите му двете правителства работят от две седмици, но имат напредък.

"За мен стана ясно, че много декларации са били казвани от двете страни, но истинската работа не е била свършена и организирахме календар да се свърши рабата на реално изработени резултати. В историческата комисия потвърдиха, че ще имат три срещи в следващите месеци“, отбеляза още премиерът и добави, че няма да има смени на членове на нашата комисия.

Петков съобщи, че България и РМС подготвят съвместно честване на 4 февруари, когато се отбелязват 150 години от раждането на Гоце Делчев.

Според него правителствата идват и си отиват, но ако са обвързани икономики на двете страни, договореното няма кой да го промени.

"Българският интерес е да имаме добросъседство, отворени граници, правата на българите да са защитени, в РСМ да няма корупция", отбеляза той.

След посещението си в Брюксел вчера Петков каза днес, че  там са обнадеждени от първите сигнали, които дават България и Северна Македония.

„Получаваме подкрепа не, защото те изискват нещо от нас, а защото се обнадеждиха, че политическото говорене се е заменило с реални действия“, заяви Кирил Петков пред депутатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
5
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
СТАЛИН ДОБРЕ СИ Е СВЪРШИЛ РАБОТАТА, ЗАЛАГАЙКИ БОМБАТА НА МАКЕДОНИЗМА НЕ САМО ЗА БГ, А И ЗА ЦЯЛА ЕВРОПА!! СЕГА - ЕС! А ЕВРОПЕЙЦИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ НЕГОВАТА ПОЛИТИКА БЕЗ ГРАМ ПОЛИТИЧЕСКИ И ИСТОРИЧЕСКИ АНАЛИЗ!! ПРОСТО БИЗНЕС = ПРОСТО Киро! Но бомбата ще продължава да цъка и след това!!!
136
0
 
9
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Никаква отстъпка с РСМ!
135
0
 
4
 
! Отговори
Брр преди 2 години
Може ли са влязат в ЕС хора с тоооолкова необяснима омраза към друга държава?!? И добро ли е това???!
134
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може да има българи и македонци в един документ, една държава, една планета и т.н. Споменаването им като нещо отделно Е ВСЪЩНОСТ ПРЕДАТЕЛСТВОТО кирчово.
133
0
 
6
 
! Отговори
Крис преди 2 години
Тате каза, че ще ми купи колело ама друг път!
132
0
 
8
 
! Отговори
О хо хо преди 2 години
Ще влязат, ще влязат, когато ти цъфнат налъмите! По- скоро Ботев и Вазов ще станат македонци!
131
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
T.e няма да го направят. На македонци не вярвай никога. Гърците и за това настояваха да си сменят името на държавата моменто. Няма после, без определен срок - на момента или блокада
130
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Махайте безсмислените ограничения за хората и икономиката! Помогнете на хората за си посрещнат разходите! Осигурете работа и спокойствие! Не ни интересуват нито македонци, нито марсианци! Спрете да се занимавате с тьпотии, а истинските проблеми на населението да замитате под килима!
129
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом бързат значи имат нещо на предвид ,някои хора вече се облизват за еврофондовете и си мислят че ще надживеят исус,мислят си че европеиският съюз ще им дава пари на вересия.
128
1
 
8
 
! Отговори
Lina преди 2 години
Аз не мога да разбера толерантността към пр.ост, ограничен, нагъл народ, който унищожава паметници и дискриминира хора. Същите висят пред посолството за български паспорти. Стига си се усмихвала и мълчала- обясни. За какво ти е този англ?Иначе целувките между двамата си ги обяснявам.
127
0
 
8
 
! Отговори
Петковски преди 2 години
Айде стига с тия македонисти, че ми писна. На са за Евросъюза. Още живеят с идиотизма и омразата срещу българите от 20 век на титова Югославия
126
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мекатата ще влязат в ЕС, но няма краен срок.
125
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом те не бързат за ЕС, и ние не бързаме по този въпрос. Като го решат, да се обадят.
124
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като няма краен срок,РСМ ще влезне в ЕС когато ги признае, освен другите изисквания..
123
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само не е ясно на хората бежанците калкво правят в истанбул ,някои икономист специалист инжинер и юрист, ще ни разяснили ситуацията че ния нямаме теза.
122
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите явно нямат нищо против историята им да бъде подменена, и да затънат в етнически конфликти в идните 20-30 години. Така излиза от пълното им равнодушие пред случващото се ПРЕД ОЧИТЕ ИМ предателство на Кирчо.
121
0
 
1
 
! Отговори
Бачо киро крепоста преди 2 години
Малко има в българия пандемия от спин като в русия и украина,безбожна корупция демографски срив,икономически колапс и изпростачване и чалгализиране на населението така наречените ***.
120
0
 
6
 
! Отговори
Хакуна матата преди 2 години
Ще ни изпързалят май!
119
2
 
12
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Ами просто Киро ... Татко ще ми купи колело, ама друг път ... !!!
118
0
 
10
 
! Отговори
Nick преди 2 години
Абе ние ли имаме зор или Македония че им се мазним на тея. Всичко друго ни е цветя и рози та само с тях се занимаваме. Алоу ... ток, цени, инфлация, ковид ... всичко това вече не е проблем само макетата са ?