Асен Василев след скандала: За истината няма да се извинявам

Вдигането на МРЗ на 710 лева е заложено от април
30 яну 2022 13:00, Ния Христова
429
Асен Василев след скандала: За истината няма да се извинявам
Снимка: БГНЕС
"Вдигането на минималната работна заплата на 710 лева е заложено от началото на април". Това каза пред БНР вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев и уточни още, че параметрите на МЗР могат да бъдат променени от парламента, защото той гласува бюджета на държавата. 
 
Той обясни, че максималният осигурителен праг се вдига от 3000 на 3400 лева.
 
"Значително е компенсиран спрямо средните стойности на заплащане в страната. ... Когато има политическо напрежение, максималният осигурителен доход не се вдига - пред последните две години не е вдиган. Сега затова се казва, че скача с много".   
 
За дълга, който Бюджет 2022 предвижда да бъде поет, министър Василев заяви, че не е голям:
 
"Дългът, който поемаме, е по-малък от капиталовите инвестиции, които ще направим. Ние поемаме дълг, за да инвестираме, а не за да плащаме пенсии, социални плащания или да плащаме държавни разходи".
Още по темата
Асен Василев посочи, че "все още не всички течове (от държавните средства) са спрени".
 
"За истината не трябва да се извинявам", заяви министърът на финансите във връзка с искане от работодателите да получат извинение от него заради изказването му, че част от тях са некомпетентни.
 
"Истината е, че в момента, ако погледнем продуктивността на труда, България е около малко на 50% от средната продуктивност на труда в ЕС. Ако погледнем нивото на заплащане, нашето заплащане е около 26% от средното в ЕС. Т.е. производителността на труда значително изпреварва заплащането. има много причини за това. Но истината е, че ако наистина има работодатели, които не могат да осигурят достатъчно добра организация и достатъчно добър продукт, така че един работник да защити 350 евро на месец, не мисля, че тези работодатели биха останали на пазара", уточни той.
 
Василев се съгласи с мнението на работодателите, че държавата е лош работодател.
 
"Затова има вицепремиер по ефективно управление, който работи в посока да се вдигне ефективността и да се намалят хората, които непродуктивно работят. Всички министерства и агенции ще си направят нови щатни разписания и нови нива на заплащане, така че в рамките на съществуващия бюджет за персонал, който имат, да имат по-малко персонал, който да работи по-ефективно и да е по-добре платен".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


429
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
308
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Видях една картинка в "Народ.бг" преди около ден-два-три , вие си отивате, няма да управлявате, бившата любовница на Бойко - Цветелина Бориславова , също си отива от властта , това имаше на картинката, изхвърлят ви от управлението. Вероятно ще се върнат предишните управляващи и ГЕРБ, но без Бойко и приближените му.
307
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До мислещите, че всички работодатели са жалки - работодател може да се стане и безплатно или срещу 500/1000лв., почвайте и не бъдете жалки. Тогава наистина се получава срещу заработка и умения.
306
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А някой каза ли точно колко е "ДЪЛГЪТ" и за какво ще се "ИНВЕСТИРА". И какво стана с намаляването на администрацията и корупцията? Или тоя дълг е за програми за заведенията, дето хем бачкат, хем пари от държавата. Пък театри, училища, уроци и музеи да не работят и да фалират, на кой му трябва култура и образование.
305
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това с "непродуктивността" е прах в очите. Истината е една: българският работодател не плаща на база продуктивност, постигнати резултати, образование или квалификация. Средният български работодател е 90-тарски шанаджия. Независимо колко работиш и колко си добър в работата си, той винаги ще ти плаща минимума. Това е реалността. Всичко останало е чешене на езици и доста евтин популизъм.
304
18
 
21
 
! Отговори
Dinosaurus преди 2 години
И ние, работещите, няма да ти се извиняваме, като наритаме теб и Кирето обратно в обора, откъдето сте се отвързали. И яслата ще ви е празна, а тоягата - яка. А Харвардските простотии ги продавайте у САЩ и Канада. Нали там всичко е уредено и културно, чий го дирите тука?
303
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЧАВ* ЕСИТЕ СА НАЙ ПРОДУКТИВНИ, АКО РАЗМНОЖАВАНЕТО СЕ ВОДИ ЗА ДЕЙНОСТ.
302
3
 
8
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До bre Интересно по какви критерии ще определят кой работи непродуктивно - по броя на обслужените /пък може и те да са връщани по 10 пъти, това значи 10 повече обслужвания, значи/ или по качеството на обслужването /колко благодарствени картички е раздал служителя на тези, които са имали търпението да бъдат обслужени/...А може би, по броя на чакащите на опашка пред гишето в 10ч.сутринта в петък?...Да...ще видим..
301
5
 
12
 
! Отговори
bre преди 2 години
"... и да се намалят хората, които непродуктивно работят." - И къде ще отидат тези хора? Да станат депутати ли? Там вече е пълно с такива.
300
3
 
18
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен339 Какво можеш да очакваш от един работодател с третокласно образование?!...
299
2
 
10
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Мързел а? Казано накратко продуктивността е ниска защото ни лъжат, че ни плащат, а ние в отговор ги лъжем, че работим..танто за танто, значи...Просто!
298
3
 
14
 
! Отговори
Диана преди 2 години
звучи не лошо като на книга. Ще видим обаче крайният резултат след като от началото на управлението си това правителство удвои, ако не и утрои щатните бройки под държавна шапка..Сигурно крайният резултат ще изглежда нещо такова: удвояват се и щатните бройки и заплатите като ефективнмостта се намалява два пъти, значи...За една услуга ще трябва да обикаляш 3 сгради и 5 гишета, значи..И това ще е отчетено като голямо постижение при обслужване на гражданите..Какво да се прабви - грижа за човека.
297
1
 
27
 
! Отговори
Мързел а? преди 2 години
Продуктивността е ниска защото работниците трябва да мислят как да оцелеят, а не как да работят. Освен за работата си тук човек трябва да мисли и за: Как/кога/при кого до отиде на лекар, как да уреди детето в детска градина, как да си плати сметките, как да уреди детето на частни уроци, защото училището е леле. Итн итн.
296
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав е, работодателите в България са ЖАЛКИ!
295
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По добре от .РЕД В ХАОСА....предизборна платформа на 12 годишно управление...Ха ха ха....
294
1
 
28
 
! Отговори
Анализатор преди 2 години
Нарочно се правят всякакви административни, данъчни и картелни спънки пред дребния и средния бизнес. Когато няма възможност да работиш за себе си ставаш зависим от комунистическите издънки наречени "работодатели". Спомнете си началото на 90-те. Много свестни хора с идеи за бизнес се захванаха да работят за себе си и веднага ДС създаде машините за рекет СИК и ВИС.
293
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В малките общини, кметовете държат бизнеса в цялата област в ръцете си. И има договорки за таван на заплатите. Всички плащат до минималната. Или слушаш или няма поръчки.
292
6
 
10
 
! Отговори
хмм преди 2 години
Продължаване промяната. Нали това искахте
291
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво, съгласна съм, господин Василев е прав. Работодатели, които не могат да осигурят адекватно заплащане на своите служители, нямат място на пазара на труда.А също така и до ден днешен масово се плаща в пликче под масата. Взимаш едни пари, осигуряват на минимума. Това е масова практика в малките населени места. Хората са бедни и нямат избор, дебелите вратове натискат и мачкат. Ако искаш ! За твоето място чакат на опашка !
290
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искате ли да знаете за какво става реч. Минималната работна заплата вдига само осигуровките когато се плаща на черно. Ниския максимален осигурителен доход служи да се плащат легално огромни заплати с цел да се минимизират данъците. Докога ще е така? Докато може.
289
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Взимат пример от Гроб и стават нагли като тях не отиват на добре и скоро народа ще ги изрита и тях и на нови избори не знам бариерата ако минат ще е чудо .