Асен Василев след скандала: За истината няма да се извинявам

Вдигането на МРЗ на 710 лева е заложено от април
30 яну 2022 13:00, Ния Христова
429
Асен Василев след скандала: За истината няма да се извинявам
Снимка: БГНЕС
"Вдигането на минималната работна заплата на 710 лева е заложено от началото на април". Това каза пред БНР вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев и уточни още, че параметрите на МЗР могат да бъдат променени от парламента, защото той гласува бюджета на държавата. 
 
Той обясни, че максималният осигурителен праг се вдига от 3000 на 3400 лева.
 
"Значително е компенсиран спрямо средните стойности на заплащане в страната. ... Когато има политическо напрежение, максималният осигурителен доход не се вдига - пред последните две години не е вдиган. Сега затова се казва, че скача с много".   
 
За дълга, който Бюджет 2022 предвижда да бъде поет, министър Василев заяви, че не е голям:
 
"Дългът, който поемаме, е по-малък от капиталовите инвестиции, които ще направим. Ние поемаме дълг, за да инвестираме, а не за да плащаме пенсии, социални плащания или да плащаме държавни разходи".
Още по темата
Асен Василев посочи, че "все още не всички течове (от държавните средства) са спрени".
 
"За истината не трябва да се извинявам", заяви министърът на финансите във връзка с искане от работодателите да получат извинение от него заради изказването му, че част от тях са некомпетентни.
 
"Истината е, че в момента, ако погледнем продуктивността на труда, България е около малко на 50% от средната продуктивност на труда в ЕС. Ако погледнем нивото на заплащане, нашето заплащане е около 26% от средното в ЕС. Т.е. производителността на труда значително изпреварва заплащането. има много причини за това. Но истината е, че ако наистина има работодатели, които не могат да осигурят достатъчно добра организация и достатъчно добър продукт, така че един работник да защити 350 евро на месец, не мисля, че тези работодатели биха останали на пазара", уточни той.
 
Василев се съгласи с мнението на работодателите, че държавата е лош работодател.
 
"Затова има вицепремиер по ефективно управление, който работи в посока да се вдигне ефективността и да се намалят хората, които непродуктивно работят. Всички министерства и агенции ще си направят нови щатни разписания и нови нива на заплащане, така че в рамките на съществуващия бюджет за персонал, който имат, да имат по-малко персонал, който да работи по-ефективно и да е по-добре платен".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


429
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
268
4
 
11
 
! Отговори
Медиатор преди 2 години
Един холандец питал за него ,нещо спешно било...
267
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как това некомпетентно ляво сeнилнo комунолайно е назначено за министър след като е невменяемо и не разбира свойст-вото и значението на това,което върши и говори.
266
2
 
20
 
! Отговори
" селянин " преди 2 години
Другари бизнесмени и управляващи вие сте закостенели комунисти и комунистически чеда ! Никой не може да ви излекува . Сдайте по-добре властта и ако имаме късмет да дойдат по-решителни , които да направят истински промени без да се обясняват на неосъзнатите другари комунисти тогава ще имаме демократична държава .
265
14
 
5
 
! Отговори
Запознат преди 2 години
Стига с тоя Спецов,Василев има младо гадже,много красива и млада девойка,често вечерят в един ресторант в Лозенец.
264
10
 
15
 
! Отговори
РАДЕВ и ПП преди 2 години
УБИВАТ БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС..... ЗА ДА ДОЙДАТ НА ТЯХНО МЯСТО КИТАЙСКИ И РУСКИ ОФШОРКИ, КОИТО ДА ПРИБИРАТ ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ...... АГЕНТИ-ПРЕДАТЕЛИ НА КИТАЙ И РУСИЯ...!!
263
8
 
17
 
! Отговори
ИСКА ДА СИ ХОДИ... преди 2 години
УСЕТИХА СЕ, ЧЕ РАДЕВ ГИ УПОТРЕБЯВА КАТО БУШОНИ, В НЕГОВАТА ИГРА ПО ПРЕВРЪЩАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕДНОЛИЧНА ДИКТАТУРА ОТ ПУТИНСКИ ТИП....
262
7
 
11
 
! Отговори
опааа преди 2 години
правилно, добре им го каза на тея *** народа е с теб
261
5
 
23
 
! Отговори
msm преди 2 години
Браво! Но, това не е достатъчно. Влезте на проверка във фирмите, където се бачка по 10-12 часа в денонощие 355 дни в годината за да ви стане ясно, как се експлоатира работната ръка в БГ!. Секторите - текстил и шивачи, земеделие и животновъдство и др.
260
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този псевдо министър е пълен провал. Изтърва инфлацията изцяло и кражбите на комунистите. Корнелия не се обажда и точи бюджета денонощно!
259
7
 
16
 
! Отговори
ката= преди 2 години
До гостс грешка си , един полицай взема почти двойно на един учител а е със средно образувание.
258
5
 
4
 
! Отговори
чистота преди 2 години
БРАВО
257
15
 
13
 
! Отговори
Ха Ха преди 2 години
До 1234 - Разбира се, че е това целта. Всички фирми, даващи умишлено минимални заплати за висококвалифицирани специалисти, се издържаха от обществени поръчки и разпределяне на евросредства от Боко. Всеки един уважаващ себе си бизнесмен знае колко струва сиренето в магазина и няма да дава толкова ниски заплати на добри кадри, но и натискът върху тези бизнеси беше голям, с цел да бъде подчинен на наредените фирми до Винету.
256
23
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко Кюлчето беше добър в задържането на цените ниски. Затова задържа и заплатите и пенсиите ниски. И икономическия растеж го задържа нисък. Но пък чекмеджетата бяха пълни и подкупите високи. Ех, какви 12 години бяха...
255
4
 
18
 
! Отговори
До Алекс от Ямб.ц. преди 2 години
А бизнесът нали е в България? А България е държава с правителство нали така? Ами къде е контрола на държавата върху бизнеса,който вирее в нея?Няма никакъв контрол! Няма държава!
254
10
 
38
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Напълно е прав.Бизнес,който не може да осигури 350 евро заплата,е по-добре да се закрие.Подобни фалшиви бизнесмени са излишни.
253
12
 
4
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Типичен сърнист пинчер.Нагъл,лае,но насреща му има спокоен на външен вид котарак,който от веднъж ще го боксира.И пинчерът ще си подвие упашката унизен и пребит,че може и нахапан!
252
5
 
15
 
! Отговори
1234 преди 2 години
Явно целта е вдигането на мин заплата да затвори неефективния бизнес.Образование ,корупция и други ¿?????Дали ще се появят достатъчно свестни инвеститори !??
251
2
 
11
 
! Отговори
служител преди 2 години
След като покрихме всички изисквания да работим бързо и с няколко програми свързващи различни институции заплатите ни станаха 1000лв бруто. Така, че който иска да получава добра заплата трябва да работи за държавата и да е добре квалифициран. Сарказмът за добрия работодател е ясен, но за съжаление е истина.
250
14
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Излъгахте народа. Това е. Господ да ни помага
249
6
 
26
 
! Отговори
1 преди 2 години
Какво ривете сега ще сърбате попарата на комунистите.

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe