Български и испански изтребители ще ни охраняват заедно по въздух

Мисията ще бъде изпълнявана съвместно до края на март
78
Български и испански изтребители ще ни охраняват заедно по въздух
Снимка: БГНЕС, архив

Български и испански изтребители ще изпълняват съвместно задачи по охрана на въздушното пространство, съобщиха от Министерството на отбраната.

Мисията е в изпълнение на мерките по гарантиране на сигурността на страните-членки от Източния фланг на НАТО и ще се изпълнява по плановете и процедурите на Интегрираната система на Алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана (NATINAMDS/).

За съвместното изпълнение на задачите Военновъздушните сили на Кралство Испания ще предислоцират в нашата страна 130 военнослужещи и 4 самолета Eurofighter EF-2000 Typhoon II. Те ще изпълняват задачи по усилена охрана на въздушното пространство съвместно с българските ВВС до 31 март 2022 г. 

Първите испански изтребители се очаква да кацнат в авиобаза Граф Игнатиево до края на седмицата.

При изпълнение на съвместните задачи по охрана на въздушното пространство (Air Policing) българските дежурни изтребители ще се използват приоритетно.

Испанските дежурни екипажи, съвместно с българските си колеги, ще изпълняват задачи по зона за дежурство във въздуха, прехват, визуално опознаване и съпровождане. Всяка една от страните ще поеме разходите за собствените сили и средства, участващи в дейностите по усилване на въздушната охрана.

 


 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На снимката F-15 или Юрофайтър? Некадърници!
44
1
 
4
 
! Отговори
Хесус да ги пази! преди 2 години
Файтър, Майтър, всичко отива на заколение! Руснаците имат най-добрите изтребители в света - Су-57, сега вече с новия супердвигател, който освен високо КПД, осигуряващо му голям боен радиус, няма топлинна следа, по която да се насочват някои ракети! Отлична машина е и Су-35, а вече идват МиГ-41 и "Черната ч.у.м.а"! Имат и най-далекобойната ракета "въздух-въздух" Р-37 (AA-15 Arrow), която още в 1994 г. порази цел на 304 км - рекорд! Имат съвършени средства за РЕБ - справка "Доналд Кук"!
43
10
 
3
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 години
Май верно нашите руските летящи щайги ще ги вдигат само с "испански мухи"....иначе , нема да стане....
42
7
 
3
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 2 години
А , НАШИТЕ 4- ЛЕТЯЩИ РУСКИ ЩАЙГИ ....ГАРГИТЕ И ВРАБЦИ И ЛИ ШЕ ГОНЯТ ....ЩОТО НЕЩО НЕ РАЗБРАХ...??!!!
41
5
 
4
 
! Отговори
SS преди 2 години
Питам ? Как с изтребители съветско производство ще се пазим от Русия ? От страната производител ? Нали ще му облъчат авиониката и тя ще изгори или спре ? И самолета става безполезно хвърчило ? За това нашите генерали замисля ли са се ? Винаги когато се продава бойна техника се продава експортен модел ! За да не може утре тя да бъде използвана срещу теб ! ГОЛА ВОДА СМЕ !
40
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а памперси сложихали си?
39
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време беше,че щатите май са забравили за нашите таралясници,ако изобщо са имали намерение да ги правят,може да ни доставят тестовите бройки от новия завод,после като оправят бъговете дето ще им докладваме ще почнат да продават и на други
38
4
 
4
 
! Отговори
Ха ха преди 2 години
Ромите в атака
37
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Испански Да, български - оле майко!
36
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Става.
35
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леле тия ромове от Испания че ни бранят границата !!! От кой
34
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А испанците как ще изкарат зимата при нас като при тях няма зима ? Като германците в Сталинград ли ? Генерал мароз да не вземе жертви и у нас :)))
33
4
 
12
 
! Отговори
Просто е ! преди 2 години
До Марк Рюте. Не си ли разбрал до сега : САЩ започват войните , Русия ги завършва ...Имате ли друго питане ?
32
4
 
12
 
! Отговори
не се ли знае преди 2 години
До Христо Христов.. всичко се плаща от Бг !Имаме и 8 бази на САЩ / НАТО/ , пак Бг си плаща , за разлика от всички останали , такива са управниците ни !
31
2
 
12
 
! Отговори
Гаро преди 2 години
То хубаво,ама кой ще ни пази и охранява от ромската наглост и набези?
30
1
 
7
 
! Отговори
Даа! преди 2 години
От българска страна , само мислено /теоретично/.
29
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 23 Юрофайтъра е чист изтребител като миг 21 . Преследвали са бързина за сметка на възможности за нанасяне на удари по наземни цели и дължина на полета също като при миг 21 . Не е трябвало да го правят . Понеже са некадърни са решили да компенсират с огромна компресорна турбина мисля че е над 6 м . Що за *** могат да направят такава машина ? Всяка ракета е по бърза от самолет. Най добре балансирани двигатели са тия дето са до 2000 км. и не много горещи - ф18 и су 34
28
2
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
никои няма да ме напада ако пентагона не организира активно мероприятиестига с тези прос-то-тии не не стигат вирусите ваксините тока и газа сега иконфликт с русия и за какво украина не е член на нато за каъв член 5 бръщолевитеот сутрин до вечер аз искам мир а не конфликти всички вън от балканите
27
7
 
20
 
! Отговори
. преди 2 години
И от кого ще ни охраняват?? От Турция??
26
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашият враг е САЩ, не Русия.