САЩ: Доставката на изтребителите F-16 се забавя заради COVID

Остава ангажиментът за подкрепа модернизацията на българската армия
12 фев 2022 10:49, Елка Василева
368
САЩ: Доставката на изтребителите F-16 се забавя заради COVID
Снимка: архив, БГНЕС

От посолството на САЩ в България излязоха със становище по повод закъснението в доставката на новите изтребители F-16.

Още по темата

От посолството уточняват, че програмата по производството на F-16 има забавяне поради прекъсвания във веригата на доставки, причинени от пандемията от COVID-19. Това ще се отрази на всички държави, които в момента участват в тази програма.

От посолството уверяват, че САЩ остават ангажирани в подкрепата си за модернизацията на въоръжените сили на България.

„Ние продължаваме да се обучаваме заедно по време на ежегодните двустранни и многонационални учения и да инвестираме в други проекти за модернизация, очертани в нашата десетгодишна Пътна карта за военно сътрудничество като българския Център за киберзащита към Министерството на отбраната, морското наблюдение и комуникационното оборудване за всякакъв тип въоръжени сили“, посочват от посолството.

По-рано военният министър Стефан Янев съобщи, че доставката ще се забави, а президентът Румен Радев пренасочи въпросите за това към предишното редовно правителство.

В реакция от ГЕРБ обвиниха служебните правителства, назначени от държавния глава са отговорни за това.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


368
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Милиарди дадени предварително за шепа вече морално остарели изтребители, каквито само Турция има над 100. На малка и бедна държава като нас е необходим модерен комплекс за въздушна защита, нищо повече.
264
0
 
0
 
! Отговори
FMC преди 2 години
А да видим, ще сложите ли и такъв филтър.
263
0
 
3
 
! Отговори
FMC преди 2 години
Ами щом не се изпълняват договорите - плащат. Така е навсякъде. Ако ние закъснеем с достави за Западна Европа, плащаме неустойки или ако забавим транспорта и го караме да чака, си плащаме за престой :) Тия ще намалят ли цената двойно? Защо дават на други държави тия самолетчета и други нещица като помощи, а на нас ни правят безбожни оферти? И защо ние не си купихме примерно Су-30? И те са за страни като Индия, където се произвеждат нашите ефки.
262
0
 
8
 
! Отговори
Урсула преди 2 години
Кеф ти майна,Испания ни пази въздушното ни пространство,хич не ни трябват самолети ,шкембе войвода да иска парите обратно
261
0
 
12
 
! Отговори
ХаХа преди 2 години
Няма страшно - ще дойдат изтребителите. Само че тогава ще трябва да ги брандираме с руски знамена.
260
0
 
4
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
Ей тия комисионни, няма на яжданеиия.
259
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато има тарикати, ще има и балъци. Ей затова България е на този хал.
258
5
 
4
 
! Отговори
Каун Грипенов преди 2 години
Радев хубаво искаше да купи Грипените и да гушне хубави комисионни. Той е летец и много добре знае каква е разликата между "Трабант" и БМВ- то.
257
7
 
1
 
! Отговори
Биволъ преди 2 години
Грипените могат да водят само въздушни битки,а не могат да поразяват наземни цели. Продаваха ги без боеприпаси,които щяха да бъдат предмет на друг договор. Щяхме да ги джиткаме само като плашила.
256
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия изтребители докато пристигнат, няма да остане кво да изтребват.
255
1
 
5
 
! Отговори
чИЧО преди 2 години
До Анонимен ГРИПЕНА ШВЕДСКИ ОРЪЖИЕТО МУ АМЕРИКАНСКО.,ВСЕ ЕДНО ЛЪКА ОТ ШВЕЦИЯ СТРЕЛИТЕ ОТ САЩ.ПАК ЩЕШЕ ДА СМЕ ПРЕ...НИ.НЯМА ОТЪРВАНЕ ОТ АМЕРИКАНСКАТА ЛАКОМИЯ.
254
1
 
10
 
! Отговори
ник преди 2 години
Тате ,обеща да ми купи куче ама друг път.
253
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев хубаво искаше да купи грипените хем по евтини,хем вече щеше да ги има,докато сега голям смях,само на картинка!Побърза Борисов и праcето Каракачанов да дадат парите на американците и докато чакаме при не дай си боже война ние оставаме без една опция да се защитаваме.
252
1
 
5
 
! Отговори
Стою преди 2 години
Спокойно, има плакати! Ще ни разпечатат допълнителни бройки и ще ги разлепим из цялото министерство и в поделенията! Защото докато дойде време да ни ги доставят може и Щатите да се разпаднат. До 321, ти си един кух, гъбясал *** с еврогейска ориентация! Пълно е с *** като тебе в България, за това сме на това дередже! Как точно те пазят съюзниците с 4 Еврофайтъра, моеш ми обЯсни? Това са испанци, пука им на тях за българското небе. Помнете Кипър! От друг трябва да ни пазят.
251
1
 
3
 
! Отговори
Жико преди 2 години
Ша ни ги пазят нови. Бу, ха , ха ....
250
2
 
10
 
! Отговори
ххх преди 2 години
Питайте Боко Тиквата ,къде са парите за Ф-16 ??? Купува се оръжие от Европа при доставка ,а не от ФАЩ !!!
249
2
 
20
 
! Отговори
Анализатор преди 2 години
В момента България се намира в някакъв вид необявено оръжейно ембарго. От една страна сме в НАТО и нямаме право да купуваме оръжие от Русия и Китай. От друга страна САЩ не разрешава да купуваме модерно оръжие от страните членки на НАТО защото ни управлява червената олигархия на която нямат доверие.Никога не сме били в толкова унизително положение - безпомощни и на.ъзени във всички посоки.
248
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 319 Е какъв ти е проблема аз не мога да разбера? Ние сме в НАТО, така че дори да нямаме нито един самолет като Литва и Латвия сме защитени от въздуха от нашите съюзници. Ти мислиш ли че с два Миг29 сме защитени? Единственият вариант в който няма да ни помогнат е ако ние извършим агресия срещу някого, защото НАТО е отбранителен съюз а не като Варшавския договор нападателен съюз с 30 пиляди танка (изключително нападателно оръжие) което СССР използваше главно срещу собствените си съюзници.
247
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ами Рундьо да купи Грипените тогава.....ха,ха,хаааааааааа....КЪВ Е ПРОБЛЕМА??!" - Що за нагъл тип трябва да си, за да напишеш такъв коментар?!
246
2
 
5
 
! Отговори
Ръ преди 2 години
Е каубой, когато взехте парите не ревахте.