Кирил Петков за Гугъл обвиненията, Украйна и "Къщата в Барселона"

Премиерът коментира и енергийната криза
Обновена: 14 фев 2022 18:00 | 14 фев 2022 17:57, Александър Попов
406
Кирил Петков за Гугъл обвиненията, Украйна и "Къщата в Барселона"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Докладът за "Барселонагейт", който е изпратен от испанските власти към българското МВР, не споменаваше точно лице, но имаше снимки на Борисов. Не е уличен директно, но показват, че според тях има замесени висшестоящи лица в тази афера като фактът, че просто очевадно, ако испанските власти са го открили, нашата прокуратура не е. Как е възможно всички други власти от цял свят да ни дават тази информация, а ние да я нямаме? Това каза премиерът Кирил Петков пред bTV.

Барселонагейт

Относно публикуваният по-рано днес извод на доклад от „Барселонагейт“, според който сигналът е верен, Петков коментира: „Американските власти дадоха невероятни показания по „Магнитски“, като показаха кои са най-корумпираните хора в България. Испанските власти сега казват за висшестоащи български политици, които са обвързани с пране на пари. В доклада за „Барселонагейт“, който аз видях, в него не беше споменато точно лице, но имаше снимки на Борисов като част от доклада. Не го уличават директно, но казват, че според тях има замесени висшестоящи лица в тази афера. Като факт е, че очевадно давайки тази информация на българските власти, значи испанските власти са го открили, а нашата прокуратура нищо не е открила. Как е възможно всички други власти от цял свят да ни дават информация, а ние нищо не знаем?“, допълни премиерът.

Украйна

Той коментира ситуацията в Украйна. Следим внимателно ситуацията, буквално ежечасно. Това, което се вижда, е че има потенциал за нападение. Ако Русия реши, има цялата формирана бойна група, която да влезе в Украйна. Оттук нататък е въпрос на лично решение на Путин.

Аз лично се надявам, че няма да има война и че това са блъфиращи ходове на Путин, допълни премиерът. Ние в България имаме няколко неща, които изискват ясна позиция: да сме сигурни, че сме обследвали всички варианти и сме минимизирали рисковете от негативни ситуации. Негативните ситуация е ако влезе Русия в Украйна, наложат се санкции на Москва, а тя върне съответните ответни мерки, включително и спиране на газа за Европа. Това ще е огромен удар за нас, защото много голяма част от нашия газ идва от Русия.

Всички ние в тези съюзи – и в ЕС, и в НАТО, трябва да говорим в един глас. Ако има някакво разделение, идеята им се обезсмисля, допълни Петков. За НАТО-вските войски обявихме много важна стратегия: български батальон, но дефицитите в него допълваме със съюзнически войски. Тези дефицити, обаче, ги отразяваме ясно, те ще са под българско командване, но координирани от НАТО. Това е нова стратегия, допълни премиерът.

Ток и газ

Към момента имаме варианти как да запазим енергийната система на България, ако това се случи. Вече съм в разговори с ЕК и ако се стигне до такъв негативен сценарий, ще спрем частично износа на ток така че българските домакинства да са обезпечени с енергия.

Едновременно с това се обследват варианти за втечнен газ от САЩ. Трябва да сме сигурни, че имаме и други варианти, допълни Петков.

Уверихме се и че имаме гориво за АЕЦ „Козлодуй“ за две години напред, така че там нямаме риск. И обследвахме всички възможни рискове, за да сме сигурни, че българските домакинства няма да бъдат повлияни от евентуална война, каза още премиерът.

Инвестиции

През годините назад държавата е инвестирала абсолютно спорадично – тук едни пари за машини, там – за хора, нямало е никога системен подход. Сега за първи път събираме дефицитите на едно, и започваме да инвестираме в тях. Така че занапред да не говорим за дефицити. Използваме кризата, за да видим къде са слабите места, каза още премиерът.

Доставките на изтребителите са се забавили и заради Ковид-кризата, така че ще има поне година и половина-две забавяне на доставката. Нашите войски са натовски, тоест когато говорим за сигурност на нашето въздушно пространство, не трябва да се притесняваме – нашето небе е охраняемо. След две години с новите самолети, ще е по-добре, защото контролът ще е директно наш.

Няколко американски компании се свързаха с мен, за да видят как да прехвърлят програмистите си от Украйна в България, което е невероятна възможност за нас да им помогнем, но и да доразвием тази най-дефицитна професия, която липсва навсякъде – това е шанс да привлечем най-умните работници, допълни премиерът.

Съдебна реформа

По темата за съдебната реформа премиерът каза, че само ако махнем корупцията в системата, целият потенциал на българската икономика ще се отключи. Липсата на предвидимост гони чуждите инвеститори.

Няма наши и ваши хора в системата, има хора, които искат да променят нещата, и такива, които – не.

В момента правим списък на българи в чужбина, които имат потенциала за работа в различните служби, и искаме да се опитаме да ги привлечем тях, защото за да се изчисти системата, хората, които са отговорни към нея, не трябва да имат никаква връзка с досегашните служители. Аз, например, затова нямам никакво доверие към Иван Гешев, защото той си е бил с тези хора, ходил си е на барове с тях, шансът да се събуди една сутрин с желание да изчисти системата, е нулев, допълни премиерът.

Щом толкова много публична информация има навсякъде по списъка с 19-те лица, а няма истински разследвания и осъдителни присъди, това е очевадно, че тази система не работи. Това, което му препоръчвам на Гешев, е да си подаде оставката, каза Петков.

Включително и за него най-добро е да си подаде оставката. На негово място ще се състезават най-успешните хора с добри биографии, ще видим кой какво е постигнал, ще гледаме освен моралът, и смелостта на кандидатите, допълни премиерът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


406
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
231
0
 
14
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Премиерът Петков е готов да внесе главен прокурор от чужбинаМоже да внесем от чужбина главен прокурор, шеф на КПКОНПИ и хора за службите за борба с корупцията. Това заяви в предаванто "Лице в лице" по БТВ премиерът Кирил Петков.Правим с мой съветник списък на българи в чужбина, които имат подходящо образование, за да влязат в МВР, новата комисия "Антикорупция", специалните служби, обяви министър-председателят Кирил Петков.
230
2
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
похвално...вече мога да споделям...благодаря,кроен съм според вас нагаждачите,ама така мисля...бре!Бог да пази България!!!
229
4
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
та севде само осем акаунта имаш...пишеш на себе си,манипулирате хората с фяалшивите си новини и плюсове които си плющите,всеки противник засекунди по 40 минуса...това само в днес е възможно,времето се оправя,да излезем на граждански и да поискаме оставката на каскета!!!съд за доган и антибългарската му...от 30 г. работи против България!!!
228
7
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
е толкова ли можете...цензура,и да Борисов е престъпник и мафиот,и нямаме нуждата от"институции"като гешев за да го видим...у лево днес е минало,манипулирате и цензурирате когато спомена дпс...основният престъпник...създал гроб и довел царя...все грабители които използвате...ама си цензурирайте
227
2
 
16
 
! Отговори
ПП преди 2 години
Просто Киро , за два месеца министър уж докара инвестиция от милиони за електромобили. Колко време са на власт и сега е вече примиер, каква инвестиция са докарали в България? Защо никой не пише какво става със завода за електромобили? До къде е тази инвестиция? Май е също като - пари има, няма да теглим кредити - ЛЪЖА. Ако това беше Баце.....
226
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, "хората ви усещането с коремите си", защото са празни. Вземате от единия джоб и слагате в другия. Освен това, им се повръща от слагачеството пред чужди посолства и от лъжите ви. Надухте ВАШАТА администрация, вдигнахте си заплатите, а на останалите, трохи.
225
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяко забавяне на парите от непододения план за развитие, е фатално за българските граждани. Докато парите дойдат, тези алчни възсухари няма да са във власта.
224
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори "аз съм Наско" , културният министър/Смях!/, зове хората от фонда за култура, да си подадат оттавките. Моля, не ги поданайте, нека малкият лакей сам да ви уволни. Търсете правата си.
223
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пинокио -просто Киро, продължава да реди лъжи при Цветанка, кок не били взели пари от никого. А кой ви плати протестите и преврата, не са ли Божков и Маджо? Кой ви плати предизборната кампания? Като се е крало цели 30 години, защо сте се вторачили само в тези 12 на ГЕРБ? Защо не разследвате БСП, тройната коалиция?
222
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро, ами ти първи наруши закона бе, пиле. При това, основния, конституцията. За каква справедливост и правов ред говориш сега?
221
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро,питай другаря милиционера Рашков какво стана с банката,която уж Борисов притежава.Подозираме,че същото както с къщата му в Барселона и еврА и кюлчета в нощното му шкафче.Опа,щях да забравя и канибалството му.Има ли някакво развитие по тази димка?
220
2
 
17
 
! Отговори
Лалев преди 2 години
Младо,зелено,след като в доклада не е споменато нито едно име за чий само като развален грамофон повтаряш...Борисов... Борисов...Борисов...То бива политическо късогледство,ама твоето е... върха ?! Гледаш си невинно,хилиш се сатанински и плюеш наляво и надясно де кого свариш само и само да угодиш на т.н. президент ?!Откакто си яхнал " белия кон " една истина не си казал ?! Станал си за смях...
219
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За Бога хора, не си подавайте оставките, колкото и да ви притискат тарикатите, и комунистите. Нека ви уволнят, утре те ще бъдат клиенти на Темида. Все пак, живеем в 21 век, не в 20.
218
1
 
16
 
! Отговори
Бля преди 2 години
Киро-истината не каза ли, че плана за развитие е в Брюксел за одобрение, ама го пратили по Еконт, че да не харчат държавни пари, че не останаха.
217
2
 
22
 
! Отговори
Лена Мустака преди 2 години
А какво стана с гръцкия остров на Борисов бе, киряк? Нали и за него имаше публикации и снимки?Или Гугъл не го показва вече. Ха-ха-ха, жалък шут.
216
1
 
14
 
! Отговори
гербер преди 2 години
До до въпрос 254. А ти кой си бе, червей сдухан? И на кой му пука за мнението на *** като теб. Само че ние сме поне 600 000 и не само, че не квичим, ами страшно се кефим да ви евваваме макята некадърници. Май вие квичите, че докарахте държавата до поредната катастрофа и скоро ще играят сопите на народа.
215
0
 
18
 
! Отговори
Киро Списъка преди 2 години
Киро Списъка, все прави списъци, а икономиката потъва, инфлацията и цените растат. Прогнозите за 2022 са вече за 10% инфлация и за бензин твърдо 3 лв/литъра.
214
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой помогна на американските и испанските служби, да си свършат работата? Вие и кръга около Прокопиев. Някои от клеветите вече отпаднаха , след намесата на американска кантора, в защита на оклеветените.
213
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имате власта от април миналата година. Работете и престанете да сатанизирате, маскарите и разбивате животните на хората, на ГЕРБ, защото на предсрочните избори ще попаднете под гилотината на суверена.
212
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ало Киро, кое ти е очевАдното доказателство срещу Горанов, това че Божков черепа твърди нещо си? Че бил оставил пари, с двама купени лъжесвидетели? ***. Ами покажете ги тези снимки на Борисов от Барселона. Къде са доказателствата, че Борисов е замесен в пране на пари? Просто Киро зацикли, като Гешев с лъжите. Що не кажеш, че си имате човек за главен прокурор, дори лапсуса те издаде. Щяло да има и други кандидати, болшит, отново евтин театър.