Кирил Петков за Гугъл обвиненията, Украйна и "Къщата в Барселона"

Премиерът коментира и енергийната криза
Обновена: 14 фев 2022 18:00 | 14 фев 2022 17:57, Александър Попов
406
Кирил Петков за Гугъл обвиненията, Украйна и "Къщата в Барселона"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Докладът за "Барселонагейт", който е изпратен от испанските власти към българското МВР, не споменаваше точно лице, но имаше снимки на Борисов. Не е уличен директно, но показват, че според тях има замесени висшестоящи лица в тази афера като фактът, че просто очевадно, ако испанските власти са го открили, нашата прокуратура не е. Как е възможно всички други власти от цял свят да ни дават тази информация, а ние да я нямаме? Това каза премиерът Кирил Петков пред bTV.

Барселонагейт

Относно публикуваният по-рано днес извод на доклад от „Барселонагейт“, според който сигналът е верен, Петков коментира: „Американските власти дадоха невероятни показания по „Магнитски“, като показаха кои са най-корумпираните хора в България. Испанските власти сега казват за висшестоащи български политици, които са обвързани с пране на пари. В доклада за „Барселонагейт“, който аз видях, в него не беше споменато точно лице, но имаше снимки на Борисов като част от доклада. Не го уличават директно, но казват, че според тях има замесени висшестоящи лица в тази афера. Като факт е, че очевадно давайки тази информация на българските власти, значи испанските власти са го открили, а нашата прокуратура нищо не е открила. Как е възможно всички други власти от цял свят да ни дават информация, а ние нищо не знаем?“, допълни премиерът.

Украйна

Той коментира ситуацията в Украйна. Следим внимателно ситуацията, буквално ежечасно. Това, което се вижда, е че има потенциал за нападение. Ако Русия реши, има цялата формирана бойна група, която да влезе в Украйна. Оттук нататък е въпрос на лично решение на Путин.

Аз лично се надявам, че няма да има война и че това са блъфиращи ходове на Путин, допълни премиерът. Ние в България имаме няколко неща, които изискват ясна позиция: да сме сигурни, че сме обследвали всички варианти и сме минимизирали рисковете от негативни ситуации. Негативните ситуация е ако влезе Русия в Украйна, наложат се санкции на Москва, а тя върне съответните ответни мерки, включително и спиране на газа за Европа. Това ще е огромен удар за нас, защото много голяма част от нашия газ идва от Русия.

Всички ние в тези съюзи – и в ЕС, и в НАТО, трябва да говорим в един глас. Ако има някакво разделение, идеята им се обезсмисля, допълни Петков. За НАТО-вските войски обявихме много важна стратегия: български батальон, но дефицитите в него допълваме със съюзнически войски. Тези дефицити, обаче, ги отразяваме ясно, те ще са под българско командване, но координирани от НАТО. Това е нова стратегия, допълни премиерът.

Ток и газ

Към момента имаме варианти как да запазим енергийната система на България, ако това се случи. Вече съм в разговори с ЕК и ако се стигне до такъв негативен сценарий, ще спрем частично износа на ток така че българските домакинства да са обезпечени с енергия.

Едновременно с това се обследват варианти за втечнен газ от САЩ. Трябва да сме сигурни, че имаме и други варианти, допълни Петков.

Уверихме се и че имаме гориво за АЕЦ „Козлодуй“ за две години напред, така че там нямаме риск. И обследвахме всички възможни рискове, за да сме сигурни, че българските домакинства няма да бъдат повлияни от евентуална война, каза още премиерът.

Инвестиции

През годините назад държавата е инвестирала абсолютно спорадично – тук едни пари за машини, там – за хора, нямало е никога системен подход. Сега за първи път събираме дефицитите на едно, и започваме да инвестираме в тях. Така че занапред да не говорим за дефицити. Използваме кризата, за да видим къде са слабите места, каза още премиерът.

Доставките на изтребителите са се забавили и заради Ковид-кризата, така че ще има поне година и половина-две забавяне на доставката. Нашите войски са натовски, тоест когато говорим за сигурност на нашето въздушно пространство, не трябва да се притесняваме – нашето небе е охраняемо. След две години с новите самолети, ще е по-добре, защото контролът ще е директно наш.

Няколко американски компании се свързаха с мен, за да видят как да прехвърлят програмистите си от Украйна в България, което е невероятна възможност за нас да им помогнем, но и да доразвием тази най-дефицитна професия, която липсва навсякъде – това е шанс да привлечем най-умните работници, допълни премиерът.

Съдебна реформа

По темата за съдебната реформа премиерът каза, че само ако махнем корупцията в системата, целият потенциал на българската икономика ще се отключи. Липсата на предвидимост гони чуждите инвеститори.

Няма наши и ваши хора в системата, има хора, които искат да променят нещата, и такива, които – не.

В момента правим списък на българи в чужбина, които имат потенциала за работа в различните служби, и искаме да се опитаме да ги привлечем тях, защото за да се изчисти системата, хората, които са отговорни към нея, не трябва да имат никаква връзка с досегашните служители. Аз, например, затова нямам никакво доверие към Иван Гешев, защото той си е бил с тези хора, ходил си е на барове с тях, шансът да се събуди една сутрин с желание да изчисти системата, е нулев, допълни премиерът.

Щом толкова много публична информация има навсякъде по списъка с 19-те лица, а няма истински разследвания и осъдителни присъди, това е очевадно, че тази система не работи. Това, което му препоръчвам на Гешев, е да си подаде оставката, каза Петков.

Включително и за него най-добро е да си подаде оставката. На негово място ще се състезават най-успешните хора с добри биографии, ще видим кой какво е постигнал, ще гледаме освен моралът, и смелостта на кандидатите, допълни премиерът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


406
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До киро некадърника "От Европейската комисия: България е поискала нова отсрочка от 1 месец за Плана за възстановяване........пари йок" Е, Киро мошеника каза, че Плана е "внимателно премислен" и всички пропуски на стария вече отхвърлен, са поправени, а ние нямаме основание да не вярваме на Кирето, той никога не е лъгал.
210
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Не на мафията "когато честните хора, като Президента и Премиера на Република България" Това дори написано звучи като карикатура. Президент-карикатура, премиер - карикатура, само рисуващия карикатурите (ДС) има сериозни намерения с тях.
209
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петко яла си прибери синчето негодно и заедно спасявайте Корал от космически нашественици
208
0
 
21
 
! Отговори
Хубав преди 2 години
Доклад. С картинки. Като нескопосън комикс в испанска многотиражка и то на български език. Или може би страница от гугъл. ***! И отново стар рефрен - прокуратурата. А Гешев няма права в Испания. Ако всичко в доклада е вярно, испанците да си го разследват. Ако ли не, дължат обяснение. Кой и срещу колко некорумпирани евра спретна тая партенка.
207
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъже се и когато се премълчава истината. Според Петков, Гешев трябвало да си подаде оставката, защото "ходил на барове с тях", с кои не се разбра. Киро и голямото му семейство министри, които са му роднини, приятели по интереси, обожателки и прочее, не ходи ли, да се забавлява с тях? Дори с охрана? Маджо и Божков не са ли спонсори на протеста, в който са участвали сега управляващите, преминал в преврат? Ами Прокопиев? Асен Василев не е ли бил съветник в Булгартабак? Колко къса памет, на тези год
206
31
 
1
 
! Отговори
Не на мафията преди 2 години
Така става, когато честните хора, като Президента и Премиера на Република България настъпат мафията герб по мазолите! Почва едно увиване и рев по форумите....Ми това е положението - няма повече крадене за герб, очакват ги дълги години на топло ,
205
1
 
20
 
! Отговори
Ани преди 2 години
Аз определено нямам никакво доверие на пРезидента, нито на неговото прокси. Дълбоко съм уверена че двамата са от другия бряг. Но все пак, поне на думи в момента се държат пронатовски. Това е много опасно, защото като имаме предвид ниския морал на президента, той може в един момент, "изненадващо за всички" да промени позицията си. Всъщност, аз го подозирам че се готви да постъпи точно така. По тази причина считам, че трябва да бъда държан под постоянно и непрекъснато наблюдение от службите за нед
204
1
 
23
 
! Отговори
киро некадърника преди 2 години
От Европейската комисия: България е поискала нова отсрочка от 1 месец за Плана за възстановяване........пари йок,.....докато евентуално дойдат Кирчо ще е УВОЛНЕН .
203
17
 
1
 
! Отговори
До въпрос преди 2 години
Не само на теб, ама на никого не му пука за мнението на провалената ви герберска дружинка. То затова квичите като прасе преди коледа.
202
4
 
26
 
! Отговори
ГЕРБ преди 2 години
А за имотите на държавния служител Рашков какво ще кажеш или той е наш човек .Мръсен измамник
201
1
 
17
 
! Отговори
българио за тебе те преди 2 години
За какъв грях си ни татрузила тези нeвменяeмите пРезидент и министри. Вижте какъв *** е само министър председателя ни. Какъв грях изкупуваме?
200
1
 
32
 
! Отговори
ГЕРБ преди 2 години
Кире къде е завода за Ел .коли и 70 милиона харизани наши пари .Кажи бе гнусен измамник
199
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Махай се от тука ,подлец такъв !
198
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
киро защо лъжеш пак?
197
2
 
27
 
! Отговори
апел преди 2 години
Румене, прибери си Кирчо да не ни излага пред хората.
196
1
 
23
 
! Отговори
въпрос преди 2 години
Само на мен ли ми се струва че физиономията на този индивид има леко *** изражение. Вие как мислите?
195
0
 
11
 
! Отговори
Точно така преди 2 години
"Говорете в един глас", като на комунистически конгрес.
194
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ?!?Боже,този цитат на това чудо невиждано кърти. Той освен да чете,не може да говори,а как е с писането на бг език?!
193
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зарежи къщата в Барселана,тя е работа на прокуратурата, ти кажи защо излъга,че нямаш чуждо граждатство и стана министър нарушавайки Конституцията, и защо лъжеш,че си избран легитимно на честни избори,като дори с менте машини го докара до 10-15% от всички имащи право на глас? Човек с такива проценти има ли паво да управлява нещо,дори будка за вестници не трябва да управялва,вижда се,че и будка за местници това нещо не може да управлява.
192
2
 
26
 
! Отговори
ДО ИВО ПРОКОПИЕВ преди 2 години
АПЕЛ----ПРИБЕРИ СИ ВЕРСИИТЕ, ИЗЛАГАШ БЪЛГАРИЯ . СТИГА ВЕЧЕ .