Първа оставка в правителството, Стефан Янев си отива

Кирил Петков ще я поиска, НС я гласува утре
Обновена: 28 фев 2022 10:39 | 28 фев 2022 10:26, Камелия Цветанова
878
Първа оставка в правителството, Стефан Янев си отива
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Кирил Петков ще поиска оставката на министъра на отбраната Стефан Янев на извънредно заседание на МС днес. Утре тя ще бъде гласувана на извънредно заседание на НС, съобщи премиерът.

„Никой министър няма право да собствена външна политика особено във фейсбук. Никой министър не може да казва, че неговото оставане е функция за стабилността на МС. Мой военен министър не може да използва думата „операция“ вместо думата „война“.Операция не може да се нарече, когато хиляди военни от едната и от другата страна вече са убити, войници, които са на възраст по-малка от възрастта на голямата ми дъщеря“, мотивира решението си Петков.  

Още по темата

Той уточни, че управляващата коалиция е единна за искането за оставката на Янев.

Нов министър на отбраната ще бъде предложен още днес.

„Когато и  тази нощ се обстрелваше българско малцинство в Украйна и българите се криеха по мазетата в Киев, когато говорим за българския интерес, той не е да сведем глава, защото преклонена глава сабя не сече, когато виждаме нещо, с което не сме съгласни, нещо което е толкова очевидно, не можем да кажем, че българският интерес е да мълчим“, добави той.

Кирил Петков призна, че е работил добре със Стефан Янев, когато беше министър, а Янев служебен премиер.

„Подкрепям инициативата на Янев за покриване на всички инвестиции в българската армия, така че да има реално опериращи бойни групи“, добави Петков.  

Според премиера ЕС никога не е бил по-единен.

„Когато виждаме, че една славянска страна напада друга славянска страна в братоубийствена война без реален повод, трябва да заявим, че тази война трябва да спре. Мирните хора не могат да са под риск от обстрел, ние като ЕС трябва да направим всичко възможно това да се случи“, каза той.  

По думите му основата помощ, която България ще предложи на Украйна у хуманитарна.

Премиерът съобщи, че на днешното извънредно заседание на МС ще бъде обсъдено още извозването на 140 българи от Киев.

Министрите ще обсъдят и ядрената заплаха, която Путин оправи вчера.

„Това може да е само опит за сплашване, но не може да бъде игнорирано“, призна Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


878
Още по темата: Кирил Петков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
737
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво Кире! С какъв замах само му наби yшанката до кръста :)
736
4
 
3
 
! Отговори
Галена преди 2 години
Кирчо я повтори какво си завършил, защото тези с основно образование говорят по- добре от теб.Как може да махнеш този знаещ и можеш министър?Ти си много *** и по- скоро хващай пътя към Америка, за да не излагаш повече народа ни.
735
3
 
11
 
! Отговори
ХХХ преди 2 години
Просто - кирчо, много си ***. Май ще излезе накрая, че само приказките и обещанията ти, ще останат една пълна лъжа. Марионетка на задколисието.
734
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все пак е хубаво, че нищо не правещия, но много велик на думи Кирчо още не обявил война. Толкоз му е акъла, че всичко може да се очаква от него. Излиза като бебе и емоционално без грам мозък пропагандира.
733
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прави впечатление часовата разлика. Българите коментират в реално българско време "американските" "българи" започват след полунощ. Но те не живеят в Европа и по-добре да не говорят
732
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички бивши и настоящи комунисти е време да се махат от управлението на държавата. Колкото и чисти и неопетнени да са - те са вредни за България.
731
2
 
18
 
! Отговори
Хари преди 2 години
МАЙ НА ПРОТЕСТИ МИ МИРИШЕ
730
1
 
21
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 2 години
Забраняват телевизии, уволняват хора защото не са използвали думичката, която им се иска... Какво следва? Може би да отворят лагерите и за виц срещу канадския управник на България да се лежи в Белене? Нали уж демократите се бориха за свобода на словото, а то какво се оказа, преоблякъл се Илия пак в тия. Хората гласуваха за кирката за да не е тиквата, но май и на двамата от едно и също място им плащат!
729
1
 
17
 
! Отговори
Дано има умни преди 2 години
Надявам се г-н Петков да се е пошегувал за оставката - или пъл мисли, че разбира нещата повече от г-н Янев?
728
1
 
11
 
! Отговори
Сигурен преди 2 години
Абсолютно категорично мога всички да ви уверя, че това правителство ще се държи независимо от различията в коалицията, люспите които се дават и най-важното-всяка една партия ще се отклони от идеите които до сега отстояваше и ще предаде част от хората, нациите и държавите, на които симпатизираше. И всичкото в името на едно-очакваните пари от Европа за ковид кризата. И ще се кланят на Европа докато не получат парите.
727
3
 
27
 
! Отговори
ГРЕШКА преди 2 години
Това Правителство направи Огромна Грешка .Янев беше Консерватор и Трезвен Човек - като Български Политик .Единствения който каза че България няма да воюва в Украйна срещу Русия .Английски Лорд и Руски Генерал в Едно .
726
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И без това се изявяваше като министър председател и на се държеше уважително. Петков показа воля и не е зависим от руски интереси.
725
0
 
11
 
! Отговори
Xa-xa преди 2 години
Люспа след люспа ... почна се
724
3
 
6
 
! Отговори
факт преди 2 години
и тоя коколчовец ще си ходи!
723
2
 
23
 
! Отговори
Язък преди 2 години
Кире кога ще работиш за народа?ми ти само стоиш в телевизията,освобождаваш хора и назначаваш свой,пътуваш из чужбина,ми то за 3 месеца и грам работа не свърши за народа,детски под минимума, пенсии колкото да не умрат пенсионерите, безработица,на украинските хора работа ще даваш,ми то нас няма.не лети високо,че като паднеш много боли.и в Канада не моиш идеш.ша правиш торти при жена си.
722
1
 
29
 
! Отговори
Ники преди 2 години
И ми кажете що така рязко изчезна темата Ковид?Щото така ви диктуват на вас в управлението а вие на медиите,браво,аплодисменти,всички сте за Грами,Оскар, Пулицър и какво ли още не,пълен позор,засрамете се
721
3
 
27
 
! Отговори
Ники преди 2 години
Този който наричате примиер,много бързо хвърли байрака пич,ти не си за тоя пост,срамиш България,много се върни назад и се замисли ти защо си свободен и живееш в тая държава,а не една от националните ни телевизии да се чуди и мае как да свали паметника на Руския Освободител,въпрос,не ви ли е срам да допускате това,защо посягате на историята,миналото си е минало,ама явно вие не помните нищо,гледате само напред и как джоба и портфейла да стане неузнаваем,евала,шапка ви свалям,страшни сте политици.
720
1
 
25
 
! Отговори
ами ... преди 2 години
До и защо ... Ами повярвах, след оня безобразование, се появи група - образовани, наперени, с хъс, ама се оказаха - поредната гладна глудница НЕ БЪЛГАРИ
719
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една от къртиците на Путин ще освободи правителството! Остават още няколко!
718
2
 
8
 
! Отговори
и защо преди 2 години
До Оставка за премиера!// защо си бил повярвал, бяха си напълно ясни? Щом всички медии бяха заети да духат и надуват балона нещата си бяха ясни. "От ясно, по-ясно", би казал великият Стоичков, а то за съжаление стана "От просто, по-просто.".