Радев: Смяната на военния министър при криза в съседство е риск

При избора на новия МС да се ръководи от професионалната компетентност
Обновена: 28 фев 2022 17:58 | 28 фев 2022 17:58, Александър Попов
86
Радев: Смяната на военния министър при криза в съседство е риск
Снимка: БГНЕС

„Смяната на министъра на отбраната в разгара на военна криза в съседство е риск, отговорността за който ляга върху управляващата коалиция. В избора на министър мнозинството трябва да се ръководи от разбирането за суверенитет, професионална компетентност и способност да се отстоява българския интерес. Това се казва в позиция на президента Румен Радев, разпространена от прессекретариата на държавния глава.

„Очаквам правителството да засили работата по мерките за намаляване на последствията от задаващата се криза: от укрепване на сигурността в енергетиката до гарантиране на продоволствения суверенитет. Кабинетът трябва да гарантира хляба на българите. Необходими са енергични действия за изпълнение на мерките, приети с консенсус на последния КСНС за развитие на Въоръжените ни сили и укрепване на отбранителния капацитет на страната. За създаване на необходимите условия за засилване на колективната отбрана при влошаване на средата за сигурност“, посочва още Радев.

Той припомня, че след броени дни ще отбележим нашия национален празник.

Още по темата
„На българска земя почиват костите на хиляди руски и украински войни, които воюваха рамо до рамо в Руско-турската освободителна война и загинаха за свободата на България. Затова сегашното братоубийство е особено болезнено за нас, българите. Нищо не може да оправдае жертвите, разрушенията и огромните страдания. Нормалният човек не може да прости гледките на загинали хора, на бягащи майки с деца, на разбити съдби. Народът на Украйна не заслужава такава съдба. Нито почернените семейства на загиналите руски военни“, отбелязва държавният глава.

В неговата е позиция е посочено, че са нужни  солидарност, енергични и всеобхватни действия, за да се прекрати възможно по-бързо тази безумна агресия.

„Всеки ден от тази война е поражение и за Украйна, и за Русия. Мир не се печели с агресия и погазване на суверенитет. Във връзка с това президентите на държави от Източна Европа излязохме с общ призив към ЕС да се даде ускорена европейска перспектива на Украйна чрез предоставяне на статут на страна-кандидат за преговори за членство. Украйна има право на съществуване и на бъдеще в обединена Европа“, отбелязва Радев.
Според нето не трябва да си правим никакви илюзии: последствията от тази война ще са тежки не само за воюващите страни, но и за цяла Европа и особено за България с нашата висока енергийна зависимост.

„Енергийната криза ще се задълбочи. Нестабилността затруднява доставките, отблъсква инвестициите, ускорява емиграцията, увеличава още повече инфлацията. Цената я плащаме всички ние. Нужни са изпреварващи решения“, посочва той.

Президентът допълва, че  очаква да продължат усилията за евакуация на нашите сънародници от Украйна и за тяхното устройване в България.

„Искам да благодаря на всички общини, фирми и граждани, които предлагат подслон, храна и работа на бедстващите хора. Българите винаги сме били толерантни и съпричастни и този тежък момент отново показва зрелостта на нашия народ.  Вярвам, че тази криза ще ни избави от политическото дребнотемие и ще ни направи по-мъдри, солидарни и сплотени като общество“, обобщава президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още по темата: Румен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
11
 
! Отговори
Regin преди 2 години
По-голям риск е ако остане министър. Гледайте и се учете как се говори. Радев и той има да наваксва. Чий беше Крим??? А договорите с НАТО и ЕС чели ли сте? А за диверсии и предателство какво се полага - знаете ли??? Не разчитайте твърде много а човечността на "империалистите" - война е ...
51
10
 
12
 
! Отговори
Стамат преди 2 години
Киро е пътник!А се надявах че ще имат шанс да направят нещо!Киро е пътник балабар с цялата тайфа около него!Това чувам цял ден от колеги и познати.Толкова глупости каза и сътвори за 5 дни,че дори колега,върл подръжник на ПП беснее.Радев,сваляй доверието от ТИЯ,назначи Янев за служебен министър и да се свършва тая гротеска!Рискуваш хората да намразят и теб,заради тях
50
5
 
13
 
! Отговори
Влад преди 2 години
Не Радке, рискът е да нямаш военен министър по време на криза.
49
0
 
10
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 2 години
Еее, обади се! Досега къде беше?
48
13
 
9
 
! Отговори
факт преди 2 години
генерал янев и радев да се хващат за работа и с достойните офицери да бият шута на кокорчовците!
47
5
 
17
 
! Отговори
Харвард, брат преди 2 години
Радев, ти ни Го тури канадския гражданин (на всички ни го сложи, ама много яко), дето няма дори бг гражданство и върховния съд на РБ каза, че решението да е министър е прот.во конст... Не смятах, че ще го напиша и ще ми се пречупи от клавиатурата, но ББ ми липсва - на фона на твоето протеже. Ти,Радев,беше моят президент!Със зъби и нокти те защитавах и бранех от набезите на Борисов и Гешев. Сега, Радев,аз искам да се махна от България.Това не е моята България! Родината ще я нося винаги в сърцето!
46
4
 
16
 
! Отговори
Олд преди 2 години
Летящия мишок да не си отваря човката защото ще му спретнат импичмънт.Вън зелените чорапи от политиката.
45
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кики им тури пръстчето на тия дето го избраха
44
4
 
12
 
! Отговори
херо конституцията преди 2 години
А ти от какво се ръководи ? Да изброя ли - Кирчо , Кокорчо , Рашков, Стефчо и Николайчо на образованието , тоест в сегашното управление има 5 твои кадри -- лични кадри . Като гледаш дали това правителство се справя ? Дали ? Не сме забравили --- ТИ НИ ГИ НАТРЕСЕ.....СЛУЖЕБНО
43
1
 
7
 
! Отговори
селянин преди 2 години
До Анонимен 41 те винаги са били русофили ***
42
4
 
13
 
! Отговори
Станислав преди 2 години
Всичките русофили зелени чорапи, бивши дс-та сте риск за страната ни.
41
1
 
12
 
! Отговори
Xa-xa преди 2 години
Товарищ президент, следващия отстрелян ще си ти. Трябваше да мислиш, като пусна Кирчо и Асенчо под одъра, Вече са на одъра :)
40
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Миро Утре очаквай Путин да смени целият Генщаб на руската армия заради пълния провал на кампанията по окупиране на Украйна. Вторник е последния срок даден от Путин на висшите си военни да са подчинили Украйна иначе си заминават от постовете. Та въпросэт ми е ако Путин разсъждаваше като вас щеше да каже не е сега времето и бездарието и некадърността щеше да възтържествува както с т.н. генерал Янев.
39
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Румбата и Янев са натиснали Кирчо за повече пари в отбраната , а на Кирчо не му се дават и с право .Затова са се скарали май
38
13
 
6
 
! Отговори
Миро преди 2 години
Прав е Президента, не е сега времето за смяна. И то само заради изявленията на г-н Янев.Днес на пресконференцията в МС Кирил Петков заяви: "мой министър не може да прави тези изявления...." ама г-н Премиер той не е твой министър той е министър на България и на народа!
37
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То за целия свят е ясно че на Путин му хлопа дъската, но за мен е непонятно защо се разхлопа дюшемето на Янев и Радев. От страх ли е всичко, или по-лошо предателство?
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Трънчанин Тоя номер два пъти не минава и ще се обърне срещу Мунча.
35
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Утре правителството си заминава заради един селянин генерал правещ се на дипломат и геополитик по русофилството. Президента да влиза в преговори с Борисов и Доган за ново правителство.
34
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като ви е толкова ценен селския генерал Янев правете правителство ГЕРБ и ДПС.
33
4
 
14
 
! Отговори
Радев,Йотова, преди 2 години
Путин създаде чудовищна трагедия на УКРАЙНА,готов е да взриви света!ЗАЩО го коткате ?нормален човек не може да бъде ТОЛКОВА зъл, жесток, БЕЗОТГОВОРЕН!