Радев: Смяната на военния министър при криза в съседство е риск

При избора на новия МС да се ръководи от професионалната компетентност
Обновена: 28 фев 2022 17:58 | 28 фев 2022 17:58, Александър Попов
86
Радев: Смяната на военния министър при криза в съседство е риск
Снимка: БГНЕС

„Смяната на министъра на отбраната в разгара на военна криза в съседство е риск, отговорността за който ляга върху управляващата коалиция. В избора на министър мнозинството трябва да се ръководи от разбирането за суверенитет, професионална компетентност и способност да се отстоява българския интерес. Това се казва в позиция на президента Румен Радев, разпространена от прессекретариата на държавния глава.

„Очаквам правителството да засили работата по мерките за намаляване на последствията от задаващата се криза: от укрепване на сигурността в енергетиката до гарантиране на продоволствения суверенитет. Кабинетът трябва да гарантира хляба на българите. Необходими са енергични действия за изпълнение на мерките, приети с консенсус на последния КСНС за развитие на Въоръжените ни сили и укрепване на отбранителния капацитет на страната. За създаване на необходимите условия за засилване на колективната отбрана при влошаване на средата за сигурност“, посочва още Радев.

Той припомня, че след броени дни ще отбележим нашия национален празник.

Още по темата
„На българска земя почиват костите на хиляди руски и украински войни, които воюваха рамо до рамо в Руско-турската освободителна война и загинаха за свободата на България. Затова сегашното братоубийство е особено болезнено за нас, българите. Нищо не може да оправдае жертвите, разрушенията и огромните страдания. Нормалният човек не може да прости гледките на загинали хора, на бягащи майки с деца, на разбити съдби. Народът на Украйна не заслужава такава съдба. Нито почернените семейства на загиналите руски военни“, отбелязва държавният глава.

В неговата е позиция е посочено, че са нужни  солидарност, енергични и всеобхватни действия, за да се прекрати възможно по-бързо тази безумна агресия.

„Всеки ден от тази война е поражение и за Украйна, и за Русия. Мир не се печели с агресия и погазване на суверенитет. Във връзка с това президентите на държави от Източна Европа излязохме с общ призив към ЕС да се даде ускорена европейска перспектива на Украйна чрез предоставяне на статут на страна-кандидат за преговори за членство. Украйна има право на съществуване и на бъдеще в обединена Европа“, отбелязва Радев.
Според нето не трябва да си правим никакви илюзии: последствията от тази война ще са тежки не само за воюващите страни, но и за цяла Европа и особено за България с нашата висока енергийна зависимост.

„Енергийната криза ще се задълбочи. Нестабилността затруднява доставките, отблъсква инвестициите, ускорява емиграцията, увеличава още повече инфлацията. Цената я плащаме всички ние. Нужни са изпреварващи решения“, посочва той.

Президентът допълва, че  очаква да продължат усилията за евакуация на нашите сънародници от Украйна и за тяхното устройване в България.

„Искам да благодаря на всички общини, фирми и граждани, които предлагат подслон, храна и работа на бедстващите хора. Българите винаги сме били толерантни и съпричастни и този тежък момент отново показва зрелостта на нашия народ.  Вярвам, че тази криза ще ни избави от политическото дребнотемие и ще ни направи по-мъдри, солидарни и сплотени като общество“, обобщава президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още по темата: Румен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно Киро се чисти от Радевите протежета.
11
10
 
16
 
! Отговори
Влади преди 2 години
Гешев искаше да излови руските шпиони сред антуража от съветници около Радев. В резултат Радев вдигна юмручето и обяви начало на преврата срещу ГЕРБ и държавата България. Финансово му помогнаха крадците Божков, Бобокови и цялото ДС задкулисие, а организационно - руското посолство. Българските генерали доказаха, че не стават за нищо - кълнат се в Русия, а професионално са на нивото от 70-те. Ама нали това беше поредната измама, че шапките щели да ни спасят. Е, сега броим руските агенти пред МС.
10
7
 
15
 
! Отговори
izh преди 2 години
Нещо рубладжиите се скараха или хвърлят прах в очите на наши и чужди? Мнооого намирисва на цирк
9
13
 
16
 
! Отговори
3.март.2022 март.202 преди 2 години
УКРАЙНА ЩЕ ОСВОБОДИ БЪЛГАРИЯ ОТ 140 ГОДИШНО РУСКО РОБСТВО.... СЛАВА НА УКРАЙНА..!!.... БЛАГОДАРИМ НА УКРАЙНА ЗА ЗАЩИТАТА НА ЕВРОПА ОТ ИСЛЯМИСТИТЕ НА ПУТИН..!!
8
12
 
17
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 2 години
радеф е позор!!!
7
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Махайте ги тези западни марионетки, преди Путин да ви е опукал всичките!
6
5
 
17
 
! Отговори
ГЕРБ преди 2 години
Махай се пуч
5
3
 
19
 
! Отговори
САНКЦИИ..!! преди 2 години
За всички ДС/БКП от ЩАБА на РАДЕВ... и на техните деца, които си живуркат в Европа с парите на ЕС/НАТО, а подкрепят Путин и Русия...!!
4
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да държиш на работа военен министър, който открито подкрепя вражеските сили е още по-голям риск. Ако Русия ни нападне съм убеден, че Янев ще заповяда на Българските войски да атакуват Български цели!
3
8
 
20
 
! Отговори
водач ва МПС преди 2 години
Рубладжиите изпълзяха.
2
24
 
16
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 2 години
Абсолютно неадекватна проява на Киро! Стефан Янев е един от малкото разумни лица в кабинета, с ясна и последователна позиция. Със сигурност ще чуваме името му и за напред!
1
12
 
19
 
! Отговори
РАДЕВ РАЗЦЕПИ БГ преди 2 години
РАДЕВ И ЯНЕВ ИСКАТ ДА РАЗЦЕПЯТ ЕС /НАТО.. ПО ЗАПОВЕД НА ПУТИН...... НАТО, КЪДЕ СПИШ...??