Кои са поредните руски шпиони у нас?

Валентин Цанков е заподозрян за шпионаж в полза на Русия
2 мар 2022 21:58, Анисия Иванова
54

Българската прокуратура уличи още един руски дипломат в шпионаж. Главният прокурор Иван Гешев е уведомил за случая външния министър Теодора Генчовска, съобщиха от държавното обвинение.

Помагал му е български бригаден генерал. България обяви за персона нон грата двама руски дипломати - това съобщиха на брифинг от Министерството на външните работи. Те имат срок от 48 часа да напуснат България.

"В хода на разследването е установено, че гражданин на Руската федерация, ползващ се с дипломатически имунитет, е осъществявал нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения, на територията на Република България", се казва в съобщението на ПРБ.

Още по темата

Заради казуса правителството е привикало посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова. На дипломата е помагал наш генерал от резерва. И двете имена не са непознати на политолога Антон Тодоров.

"Един бивш генерал от резерва - Валентин Цанков. Сергей Бубеков се казва съветникът в руското посолство. Цанков е бил 1982-83 г. в школата на ГРУ", посочи той.

Прокуратурата вече повдигна обвинение на генерала от резерва. Издадено е постановление за задържане до 72 часа.

Темата влезе и в парламента, но с различен фокус – за функциите на Специализираната прокуратура.

Това е поредният руски гражданин, уличен в шпионаж у нас. През януари 2020 г. двама дипломати бяха обявени за персона нон грата заради данни, че са търсили информация за механизмите на изборния процес у нас.

През март 2021 г. шестима наши военни служители бяха задържани по мащабна афера в полза на руски шпионаж у нас. Тогава още двама руски дипломати бяха изгонени от страната ни, а Русия отвърна с експулсация на българи от Москва.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
За сигурността на югоизточния флаг на НАТО и Европейския Съюз трябва съвместно със съюзнически експерти,да разкрием цялата мрежа от шпиони,рушащи нашите устои,да ги изобличим и накажем най-сурово,независимо какви са по народност. Особено в положение пред война ,в каквото е целият наш военен съюз НАТО.7
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те са у нас от 1878 , не са си тръгнали докато не ги изритат
18
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От поредна на поредна глупост, всеки изминал час, всеки изминал ден! Защо веднъж не напишете истината, защо не кажете какво се случва в света, защо не кажете за наводненията в Австралия, за това как се наслагва агресия и прочие? Защо не кажете, за човека, който имаше толкова голям уста докато не го избрахме и показа че е поредният ***, на когото властта му е дошла в повече? Няма ли най-накрая да се осъзнаят тези овце и да видят за какво става на въпрос, но е по-лесно да сме ТЪПО СТАДО.
17
1
 
15
 
! Отговори
ГЕРБ преди 2 години
РАДЕВ И ЯНЕВ 100% ДОКАЗАНИ
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как няма да искат да го махнат като подгони продажните политици внедрили шпиони навсякъде както и олигарсите създадени от самите тях.
15
3
 
11
 
! Отговори
ЦРУ преди 2 години
Искат да махнат специализираната прокуратура и Гешев защото лови руски шпиони .За Гешев има и друга причина Искаше да подведе под съдебна отговорност агента радев .Но червения КС го спаси. Радев се уплаши и с помоща на кгб направи пуч завзе властта и се спаси с манипулирани машини с 5 годишен имунитет.Тази министърка е от квотата на славиту Който пък беше използван през април 2021 за свалянето на герб И след това подкрепи радев Сега цялата тази русофилска пасмина се изживяват като русофоби.
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А поредните руски *** в сайта изобщо не са изненада. Същите пишеха всеки ден и против ваксинацията и продължават да сеят платените си лъжи. Хайде чемоданчик и при дядя ***, да му се възхищавате с кравешки поглед отблизо. Стига сте замърсявали тук.
13
5
 
3
 
! Отговори
Еде преди 2 години
Докато ни будалкат с шпиони и налагат санкции цените скочиха.
12
10
 
7
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
не ме интересува кои са обаче знам кои са америкнаските и всеки българин го знае отдавна не ни е нужно даже разследване те сами се проявяват и доказват!
11
7
 
5
 
! Отговори
Кой преди 2 години
Измисли тоя зелен сертефикат тря го съдя в хага
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Питайте Радеф той ги знае!
9
4
 
12
 
! Отговори
Пп преди 2 години
Киро и радев те направиха така , че днес горивото да срува -3,10Скоро може и с купониНаложиха ни тежки санкции от името на путин
8
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Валентин Цанков не беше ли от най-близките на радеф???
7
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българската прокуратура 15 г не маложа да хване нито един телефонен измамник. Турците свършха тази работа.Няма нужда Русия да праща някакви да подслушват просто Киро. Идлишни разходи да командировки.
6
2
 
13
 
! Отговори
АНТИ преди 2 години
Всеки комунист е потенциален шпионин, интернационала непизнава род и родина. според трудовете на маркс и енгелс, а ги четох/ гадост! кво ли неправи човек с ковид:) /.
5
3
 
15
 
! Отговори
аз преди 2 години
в България е пълно с руски шпиони и когато Гешев ги подгони всичките русофили изреваха на умряло като фигуранта ,бсп, копекин,и още сумати народ
4
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този запасняк до каква информация има достъп, че далаверите една шпионин? Гешев си пише актив на гърба на Русия, но...
3
3
 
1
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Тря да мразя някок тей прометей намерил огъня. Дрогата путин му взе централата
2
9
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
да са смее ли чиляк,да плаче ли ?!..."Сичко Мара фтасала,само "руските си шпиони" не запряла"....
1
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сещам се за едни 240 души и пще няколко на дондуков. Всички те са нечии шпиони.