МВнР: България гони двама руски дипломати

Те трябва да напуснат страната ни до 48 часа
Обновена: 2 мар 2022 18:04 | 2 мар 2022 17:41, Анисия Иванова
285
МВнР: България гони двама руски дипломати
Снимка: Bulgaria ON AIR

България гони двама руски дипломати. Те са осъществявали нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическия им статут на територията на България, съобщиха от МВнР.

Още по темата
Те трябва да напуснат страната ни до 48 часа.

"В МВнР бе привикан посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова, за да й бъдат връчени две ноти, тя не прие с аргумента, че е извън София. Нотите бяха връчени на Филип Возкресенки от посолствто на Руската федерация", съобщиха на брифинг от външното ни министерство.

С първата нота България обявява за персона нон грата двама дипломатически служители на посолството у нас, те имат 48 часа, за да напуснат страната.

Втората нота е, че МВнР остро протестира срещу публикации на руската дипломатическа мисия в София, в които има „обидни квалификации и внушения“ за България и нейните съюзници.

Използваният от посолството език е несъвместим с дипломатическата практика и обществени норми и представлява обида към Република България, съобщиха от Външно министерство.

МВнР иска извинение и премахване на публикациите.

По-рано днес главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи Теодора Генчовска, че са събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност от страна на гражданин на Руската федерация, ползващ се с дипломатически имунитет.

ДАНС и Специализираната прокуратура са засекли контакт на ръководител на една от руските разузнавателни служби у нас с високопоставен български офицер.

Руският резидент е получавал информацията си от генерал от резерва, който е разполагал с достъп до секретни данни, засягаща нашите съюзници от НАТО и ЕС. Информацията е била предавана по време на конспиративни срещи, като за целта са били използвани преносими карти-памет, криптиращи устройства и др.

По случая е образувано досъдебно производства за престъпления срещу Република България по чл. 105, ал. 1 от НК. Със своите действия руският дипломат е нарушил Виенската конвенция за дипломатическите отношения.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Потомък на Аспарух---------Ти си потомък на Барух (не Спиноза, а бакалина!)! Надай се китайците да те отърват! Ние сме братя с руснаците, украинците, белорусите, чехите, словаците, сърбите, словенците, черногорците!
176
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената на всички антируски мерки от страна на България,ще ги плащаме обикновените Българи.Тия продажници,които вземат решенията,тогава няма да са в България,а ще се наслаждават на сребърниците си,заради които продадоха страната ни!
175
2
 
3
 
! Отговори
Златка преди 2 години
Тази Мутрафонова за къв хйо я държат! Да я гонят тази тьотка колхозничка
174
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо само двама? А Митрофанова кога?
173
0
 
2
 
! Отговори
Нямам Вкус и Мирис преди 2 години
Цвета на нацията са се сетили, че са граждани и са образували диван-армии. Големи битки се водят по форумите, ако имате такава възможност, избягвайте бойните полета на диван-бойците.
172
4
 
2
 
! Отговори
Strogo sekretno преди 2 години
Атлантата е наела десетки хиляди *** да мътят водата. Никога не е имало толкова реакционни коментари. Покажете им, момчета, на какво сте способни.
171
4
 
5
 
! Отговори
Потомък на Аспарух преди 2 години
Трябва да забраним на РФ да използва Нашата Азбука. Предлагам да използват китайски йероглифи. И без това руснаците претендират, че са най-знаещите и най-интелигентните в света. Нека да го докажат. Освен това ще им е от полза понеже след наколко години Китай ще е до Урал или отвъд.
170
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За гонене в Русия е Румен Радев, който е главният организатор на руската шпионска мрежа в България!
169
6
 
6
 
! Отговори
До 222 преди 2 години
Русия винаги е била агресивна страна, разрови се из историята им .
168
2
 
5
 
! Отговори
Уюова главъ преди 2 години
Според мен войната има за цел да фалира хората, за да са принудени да ядат Луи дьо Финес кашички на опашка пред социалните патронажи.
167
8
 
10
 
! Отговори
Потомък на Аспарух преди 2 години
Лично съм говорил със свидетел на руската инвазия в България през 1945. Този човек, софиянец вече не е между живите. Разказвал ми е как руските войници са пресрещали българите и са им искали часовниците. "Давай часи!" е бил тяхният мародерски поздрав.
166
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да така е потомък на Аспарух, както и аз съм такъв, но обясни ми защо американската и западни хиени искат да разкъсат руският организъм . Да го изядат и да му вземат световните ресурси. Бегай бе , преди бяха комунисти, сега тоталиристи, после - 4 пол и т.н. Айде сопри се.
165
6
 
8
 
! Отговори
Достоевски преди 2 години
Уви забравихте Американските посланици. Как под натиск България плаща за самолети на хартия,как под натиск не на Русия а на Америка се изнася с години безплатно злато. Как под натиск на СЗО която отново е управлявана от Америка се избиха всички животни в България, как под натиск отново на Америка се ваксинирвате в България, как под заповед на Америка се изтребват българите в Ковод отделения. Колко много българи убиха в Украйна ,забравихте или сте чели Канадска история а не българска. Засрамете с
164
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мутрофанова ни нарече "поддлогги". Веднага трябва да бъде изгонена с камъни.
163
4
 
7
 
! Отговори
Потомък на Аспарух преди 2 години
Понеже коментарът ми беше редактиран пиша пак. За съжаление само ние гледаме (поне досега) на тях като на братски народ. Те винаги са ни наричали ци**ни в разговорите помежду си. Както казах възпитанието в страх и подлост не им дава кураж да го кажат лице в лице. Писах по-горе не обвинявам руския народ, а неговите "възпитатели".
162
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2-та Руски шпиони да си взимат под мишниците и 3 март , той и без тва си е техен
161
5
 
6
 
! Отговори
Потомък на Аспарух преди 2 години
Продължавам коментара си. В Русия, където съм работил, пък и в някои нейни сателити е практика всеки да докладва и клевети другия. Това е и единствения начин и за професионално издигане там за разлика от свободния свят. За съжаление само ние гледаме (поне досега) на тях като на братски народ. Те винаги са ни наричали *** в разговорите помежду си. Както казах възпитанието в страх и подлост не им дава кураж да го кажат лице в лице. Писах по-горе не обвинявам руския народ, а неговите "възпита
160
6
 
9
 
! Отговори
Потомък на Аспарух преди 2 години
Работил съм в 4 европейски държави и искам да споделя опита и знанията си с вас. Никога Русия не е имала власт пряко избрана от народа. Винаги са имали " цар батюшка" и това им трябва в състоянието, в което са. Те са свикнали да живеят с ниско наведени вратове. Аз не обвинявам за това руския народ, който притежава забележителни качества. Но властта държи този народ в страх и подлост. Всички нейни институции са проводници на страха и подлостта. Те самите живеят в страх.
159
3
 
6
 
! Отговори
TT преди 2 години
Някакъв генерал бил руски шпионин.Що за новина??? Ами че те половината от съветниците на президента са такива ! Пък и сама те ли....
158
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирче и Кокорче националнии герои баш во Македониja. И националнии споменици ке им спретнуваме.