ГЕРБ поиска Кирил Петков да обясни за обявяването на форсмажор

Правителството се готвило да разпали търговска война
82
ГЕРБ поиска Кирил Петков да обясни за обявяването на форсмажор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГЕРБ настоя премиерът Кирил Петков да обясни на депутатите идеята на вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова за обявяване на форсмажор по всички междуфирмени договори заради с войната в Украйна.

Нинова обяви вчера, че ще внесе такова предложение в МС.

Това ще позволи отлагане на сроковете за изпълнение и предотвратяване на налагането на неустойки за неизпълнение.

Периодът за действие на форсмажорните обстоятелства ще важи от 24 февруари до края на март и ще се отнася за всички сектори в българската икономика, обяви тя.

Още по темата
Лидерът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова припомни, че вчера парламентарната група поиска изслушване на премиера Кирил Петков по темата за мерките на правителството за борбата с ценовата криза и спекулата, но то не беше прието.

„Вчера следобед с голяма изненада разбрахме, че вицепремиерът Корнелия Нинова е заявила, че правителството обмисля въвеждане на форсмажор. В тази връзка, моля по силата на правомощията, дадени ви от правилника и Конституцията вие по своя инициатива да поканите министър-председателя Кирил Петков да отговори на този толкова важен за целия икономически бранш и бизнес въпрос“, призова тя.

Депутатът от ГЕРБ и бивш здравен министър Костадин Ангелов предупреди, че подобна идея може да застраши живота на пациентите в болниците.

„Секторите в нашата държава са изключително много. Вчера, когато беше обявено това нещо от ресорния вицепремиер Корнелия Нинова, телефонът ми се запали от директори на лечебни заведения. За да бъдем максимално ясни, аз искам да ви кажа, че по отношение на предложеното от г-жа Нинова форсмажор в основния закон на България, форсмажор не съществува. Българската Конституция няма такова понятие. Има непреодолима сила, което е чл. 306 от Търговския закон, което освобождава длъжника от отговорност“, каза още Костадин Ангелов.

„Това означава, че може да не се достави кислород в болниците, което ще постави под риск живота на хората в болницата. Това е намерение на правителството да запали търговска война“, предупреди той.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев заяви, че ще обмисли внимателно предложениетона ГЕРБ за изслушване на премиера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Членуването се учи в четвърти клас :) Който е пропуснал да го научи, може да стане гербав тррол, разбира се :)
44
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро иска да ни вкара във войната днес. ОСТАВКА!
43
2
 
5
 
! Отговори
Г-н Минету преди 2 години
Еее за кратко ще са и тия нема да направят гушите
42
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А не искат ли да им обяснят процедурата по отнемане на депутатски имунитет или си я знаят :)
41
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде не обяснявайте как някой търговец щял да спре да доставя кислород на болниците!! На болниците трябва да спрат кранчето за източване. Покрай т. нар. ковид що търговски отношения бяха "държавнически" "санирани". Най-върлите капиталисти искаха и получиха най-много държавни помощи, включая жизненонеобходимите футболисти. Господин докторът да се погрижи да си преразгледат финансовата политика, в частност средния мед персонал и остойностяване на пътеките, поръчки за лекарства и т.н.
40
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корнито иска форсмажор. Да се ускори краденето, че не се знае ще изкарат ли до лятото. А по специално за нея, това е последния и шанс. После пенсия със събраното.
39
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък искам ГЕРБ да обяснят , колко откраднаха и на кои мафиоти слугуват
38
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целта е отклоняване на вниманието от ежедневно откриващите се кражби и измами на гербавите. Колко са виртуалните овце, за които ще плащаме :)
37
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 41 А как каскетът, който "направи ревизия на приватизацията" не й повдигна обвинение :)
36
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То имало опозиция ,добър ден...то е ясно приближените бизнеси на ПП и мълчаливите коалиции че получат милиони ,а тези на ДПС и герба няма )
35
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как една млада ***(*** Нинова) на 28 години, от село Крушовица, може през 1999г. да си купи за стотици хиляди долари едно от най-големите външнотърговски предприятия по време на соца "Техноимпекс" ? Нямам повече въпроси...
34
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално е да се иска форсмажор. Дори туристическите фирми като се откажещ от заплатената дестинация си ти вземат парите защото не било обявено форсмажор. Така, че да го обявяват за да не страдат хората и в други сектори.
33
7
 
11
 
! Отговори
Реалност преди 2 години
ГЕРБ май са загубили представа за реалността ! Отдавна не са фактор и никой няма желанието да бъдат отново ! Просто е - изчезнете ! Показахте, че не можете да управлявате държавата когато 1000 - 2000 нещастници започнат да викат по улиците !!! Бегайте си в къщичките! Позволихте на шепа пройдохи , начело с невнятника Зелен чорап, да направят държавен преврат ! Махайте се !
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Войната в Украйна се води и благодарение на построяването на руския поток през България, с който Русия заобиколи Украйна. Още повече, че не даде дори една рубла, цялото строителства беше за наша сметка. При това рекордно бързо. А връзката с Гърция беше умишлено забавена.
31
2
 
8
 
! Отговори
Да помисли преди 2 години
Шефчето на парламентчето. Не се насилвай, малък си още. По добре помисли, как да се саморазпуснете. Всеки ден от вашето управление е лопата пръст върху ковчега на демокрацията. Ще настъпи момента, в който реанимацията ще е невъзможна.
30
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забелязвам, че дойде ли БСП на власт се спират всякакви евро средства. Да не би да е конспирация на ЕС? От лакомия, алчност и или некадърност дойде ли БСП на власт се спират , то не бяха български поток(южен), то не бяха евро програмите за злоупотреби. Крадеца, вика дръжте крадеца! Червените и самата Корни, и Асен са със съмнителни съдебни казуси със злоупотреби и кражби, да коментирам ли още?
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-добре се смее този, който се смее последен :)
28
4
 
15
 
! Отговори
Баце преди 2 години
Баце се оказа прав. Тия верно счупиха държавата. Рекордна инфлация, непосилни цени на храни и горива, фалити, спряно строителство, сега и форсмажор, а скоро и купони
27
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гербави *** е както винаги на амбразурата в защита на шайката и нейните престъпления.
26
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европейската прокуратура работи по 120 сигнала, които каскетът е хвърлил в кошчето за отпадъци и гербавите ги смятат за приключени. Още вярват, че нефелните прокурори, които предложиха за европейски, ще могат да им помагат. Но г-жа Кьовеши ги надзирава :) И скоро ще ни ги върне :) Разбира се, след като изберем нов ВСС :)