ГЕРБ поиска Кирил Петков да обясни за обявяването на форсмажор

Правителството се готвило да разпали търговска война
82
ГЕРБ поиска Кирил Петков да обясни за обявяването на форсмажор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГЕРБ настоя премиерът Кирил Петков да обясни на депутатите идеята на вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова за обявяване на форсмажор по всички междуфирмени договори заради с войната в Украйна.

Нинова обяви вчера, че ще внесе такова предложение в МС.

Това ще позволи отлагане на сроковете за изпълнение и предотвратяване на налагането на неустойки за неизпълнение.

Периодът за действие на форсмажорните обстоятелства ще важи от 24 февруари до края на март и ще се отнася за всички сектори в българската икономика, обяви тя.

Още по темата
Лидерът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова припомни, че вчера парламентарната група поиска изслушване на премиера Кирил Петков по темата за мерките на правителството за борбата с ценовата криза и спекулата, но то не беше прието.

„Вчера следобед с голяма изненада разбрахме, че вицепремиерът Корнелия Нинова е заявила, че правителството обмисля въвеждане на форсмажор. В тази връзка, моля по силата на правомощията, дадени ви от правилника и Конституцията вие по своя инициатива да поканите министър-председателя Кирил Петков да отговори на този толкова важен за целия икономически бранш и бизнес въпрос“, призова тя.

Депутатът от ГЕРБ и бивш здравен министър Костадин Ангелов предупреди, че подобна идея може да застраши живота на пациентите в болниците.

„Секторите в нашата държава са изключително много. Вчера, когато беше обявено това нещо от ресорния вицепремиер Корнелия Нинова, телефонът ми се запали от директори на лечебни заведения. За да бъдем максимално ясни, аз искам да ви кажа, че по отношение на предложеното от г-жа Нинова форсмажор в основния закон на България, форсмажор не съществува. Българската Конституция няма такова понятие. Има непреодолима сила, което е чл. 306 от Търговския закон, което освобождава длъжника от отговорност“, каза още Костадин Ангелов.

„Това означава, че може да не се достави кислород в болниците, което ще постави под риск живота на хората в болницата. Това е намерение на правителството да запали търговска война“, предупреди той.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев заяви, че ще обмисли внимателно предложениетона ГЕРБ за изслушване на премиера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
11
 
13
 
! Отговори
.. преди 2 години
Тая мутренска партия още ли я има
24
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия всячески се опитват да блокират НС с какви ли не т ъ п и въпроси.Префи няколко дни бившата им министърка на туризма ,която разреши "подпорната стена" на Алепо беше задала 127 въпроса за каквото се сетите.Престанете най-после да им обръщате внимание и се съсредоточете върху важните въпроси.
23
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ангелов да си гледа разследването за детската болница
22
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Така е .. 24 За гербавите наистина ще е пропаст :) Но само за вас :)
21
7
 
16
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Отне години България да си изгради имидж на финансово стабилна страна и да паднат лихвите по заемите и за държавата и за бизнеса и за частните лица. Нинова обаче е експерт по унищожаването и след като унищожи БСП, сега иска да унищожи и България. С този "форс мажор" с нулева полза ще изтърпим огромни имижови щети.
20
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера и днес на посещения в България е Лаура Кьовеши. Обсъждат се нови канали на информация, които заобикалят каскета :)
19
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Също така наш Киро да обясни и за радиоактивната храна която щяли да ядат българите. Не по-малко малоумно изказване от Кирчо е и липсата на противогази.На камионите за Украйна ли ги натоварихте ПП?Ако на ПР агенцийте по времето на Бойко им бе много натоварено да потушават пожарите които разпалваше, то сега сигурно не спат след всяко отавяране на остата на наш Киро. Наистина се намират в окото на бурята.
18
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На първо четене Правната комисия гласува закриване на спец-а. Следващата стъпка ще бъде избиране на нов ВСС. Следва изритване на каскета и започват големите съдебни процеси.
17
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисля, че е много смешно когато някой от управляващите каже, че опозицията само губи времето в Народното събрание. Никога управляващите не са били толкова жалки, та оправдават своето безсилие със смешни аргументи
16
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички са наясно, че от една година стандартът на живот рязко падна (тъй като вече НЕ ни крадат) Разбира се, че го обясняват, а и внушават на хората чрез икономическата криза и войната.Разбира се, че не е вярно, защото няма как да обяснят нито размерите на бедствието, нито огромните и непрекъснати заеми, които се теглят, нито къде са уж спрените от кражби пари, нито къде е Планът за възстановяване.Обедняването ще продължи. Лошото е, че и бездарният политически театър ще продължи като поучителна приказка за не съвсем адекватни хора с интелектуален дефицит.
15
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Писна ми вече от тая пропаднала партия и нейните изцепки.Предприети са едни временни мерки до края на март,за да се даде глътка въздух на бизнеса и гербавите пак скочиха като ужилени и те не знаят за какво.
14
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гербавите си лаят, керванът на промяната си върви :)
13
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И с всеки изминал ден наближава края на този нескопосан, провален експеримент на ръководителя на Промяната президента Радев.И той го разбира, и затова се стреми да се дистанцира от нескопосания изпълнител на идеите му. От много беди сполетели света с пандемията и войната в Украйна, нас ни сполетя за капак още една беда, чисто нашенско творение - начело на държавата ни в този момент да е такъв премиер като Кирил Петков или както неговите си хора го наричат "Просто Киро
12
5
 
11
 
! Отговори
Мъко,мъко преди 2 години
Къде са 750 мил евро за ковида? По джобовете и чекменджета? Надувате бройките за уж "болни" от ковид,дават ви пари от ЕС.крадете заедно,а сега ви искат отчет-и ревете за болните?А колко са умрелите по стълбите и коридорите,в"линейките на смъртта?"Затвор за вас е малко!
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Липсва ви по-важната новина - че Правната комисия гласува на първо четене закриване на спец-а. Както "пропуснахте" новината, че ще трябва да връщаме парите за къщите за гербави тъщи.
10
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-неграмотен от еднокнижника може да бъде само гербавият тррол :)
9
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Премиерът Петков за 3 месеца е бил повече пъти в НС от бившия за 12 години :)
8
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко и всички бойкови наглеци в затвора!
7
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Правителството на Кирил Петков ще държи властта още около 3 месеца и през юни ще падне. В началото на лятото напрежението у хората ще ескалира и така до края на годината ще се стигне до предсрочни избори", твърди гадателката на Берлускони, Теодора Стефанова.
6
5
 
7
 
! Отговори
А БЕ... преди 2 години
ФОРСМАЖОР ПРОС МАЖОР. ВСИЧКО СИ Е НА РЕД. В ЦЯЛА ЕВРОПА Е ТАКА. А ТОВА, ЧЕ СМЕ БЕДНИ И САМО ПЛАЧИМИ НЕ ГЛАСУВАМЕ СИ Е НАШ ПРОБЛЕМ.ВИКАЛА НАЩА КАЛИНКА ПЕТКОВ.ТОЙ НЕ ИДВАЛ... МИ ТО ВАШИЯТ *** КОГА ВЛЕЗЕ У ПАРЛАМЕНТАНИКОГА А ТИ И ДРУГИТЕ САМО ГО КРИЕХТЕ. ЗА ТРИ МЕСЕЦА ПЕТКОВ Е БИЛ СИГУРНО 10 ПЪТИ ТАМ. САМО ПЛАЧИ ТЕ И ТЪРСИТЕ ПОД ВОЛА ТЕЛЕ. НЕМА.