Експерт: Спираме да потребяваме руски газ? Апокалиптично

"Митичният азерски газ, дори и той е собственост на "Газпром"
21 мар 2022 19:15, Елка Василева
56
Експерт: Спираме да потребяваме руски газ? Апокалиптично
Снимка: архив, БГНЕС

"Авантюра е решението за спиране на газовите доставки от Русия за България". Това каза пред БНР енергийният експерт Иван Хиновски, автор на енергийната програма на ИТН, във връзка със заявеното от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, че страната ни няма да преговаря за нов договор с "Газпром".

Още по темата
По думите му алтернативи има, но за да се подготвят, са нужни минимум 6 месеца. "Можем да удължим договора с "Газпром" поне за 6 месеца, това за мен е разумното решение. Много опасно е за енергийната и за националната сигурност спирането веднага. Трябва да се подготвят алтернативни схеми", каза Хиновски.

Експертът посочи, че Западна Европа има условия за реална диверсификация, а България няма.

"Всичко около нас е само руски газ. Митичният азерски газ, дори и той е собственост на "Газпром". Мажоритарен собственик в азерската компания СОКАР е "Газпром". Ако смятаме, че се спасяваме изцяло, като внасяме азерски газ - това е заблуда", посочи експертът.

Трябва да намаляваме потреблението на природен газ чрез заместване с възобновяеми енергийни източници. "В рамките на 2 до 5 години трябва да си намалим наполовина потреблението... Ако кажем сега, че спираме да потребяваме руски газ, това е апокалиптично!", каза Хиновски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
1
 
! Отговори
Унуфри преди 2 години
Русия е и винаги е била враг. Надявам се да скъсаме абсолютно всички отношения с новата Северна Корея.
41
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
азерският газ е консорциум с американски и руски фирми пише си в гугъл небългарския
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами прав и там е като киргистан процент държат газпром луд ли е нашия
39
6
 
1
 
! Отговори
Любен Пандев преди 2 години
Експерт, комуто контактите или боговете прошепват газов "апокалипсис" е или шизофреник или русофил. И двете са едно и също.
38
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СОКАР са 100% азерска компания. Кремъл си активира куклите в България за да ни обясняват, колко е "невъзможно" без руски газ. Май яко ги тресе шубето какво ще се случи, когато българите видят, че е възможно.
37
0
 
3
 
! Отговори
Ха, ха преди 2 години
До Дада: Вие на уйкипедия ли вервате?
36
1
 
9
 
! Отговори
само питам преди 2 години
Що си мислите, че СОКАР ще ви продава газа на цена под пазарната която ще бъде 2700 $?
35
1
 
6
 
! Отговори
запознат преди 2 години
До Дада: Официално е така, но неофициално не се знае как е. Компанията не е публична, за да е ясно кой е истинския собственик. Едно е сигурно: Руските ракетни катери пазят находищата на газ на тази компания. СОКАР ползваше руската газопреносна мрежа да доставя газ на украйна.
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са поредните лъжи на политиците. Не верваме . Нито за България нито за Европа.
33
7
 
4
 
! Отговори
Дада преди 2 години
Толкоз си експерт, СОКАР-а си е абсолютно държавно предприятие....от къде го изписаха този? Че и мажоритарен дял дал на ГАЗПРОМ, б*си смешника, явно някой го е актиирал. Всеки може да го провери в нета на 100 места кои са собственици какви дялове има и какви подразделения и на кой са те!!! 100% държамна АЗЕРСКА компания!
32
7
 
3
 
! Отговори
Лекооо преди 2 години
Чак пък апокалипгично! Няма начин да няма начин!!!!!! Ако има воля има и начин!!!
31
6
 
5
 
! Отговори
Цъ преди 2 години
Договорът е ДО ДЕКЕМВРИ. ЯВНО ХИНОВСКИ НЕ ЗНАЕ. ВТОРО - ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕ СЕ ОТЩАЗВА ОТ НОВА СДЕЛКА, НО АКО СПРЕ ВОЙНАТА. И ПРАВИЛНО!!!
30
1
 
7
 
! Отговори
запознат преди 2 години
До Кънчо: Рискуваме да ни го върнат тъпкано сърбите и унгарците, защото 80% от износа за ЕС минава през тези две страни. Да не забравим също, че ДСК банк е унгарска и може доста да ни разтресе.
29
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Специално проверих: Сокар е 100% азерска. Итн са ясни.
28
7
 
1
 
! Отговори
FakDatShit преди 2 години
До АнонименТочно туй щях да кажа, даже до сега рових да видя, ми няма нищо общо с никакъв Газпром това нещо. Отгоре на това, Азерите ги подкрепят турците срещу Аремния, която пък е подкрепяна от Русия :-) Дядо, беги легай и не се наричай експерт по енергетика моля.
27
5
 
9
 
! Отговори
Кънчо преди 2 години
До Това е пълна промянаТе вече подскочиха и Вучич почти заплаши Бг да не спира руския газ щото газа на Сърбия минава през БГ и ако спрем газа...спираме и на сърбите, че и на унгарците. Те такива неща ги дроби просто Киро...международни скандали със съседите.
26
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната руска *** да?
25
4
 
24
 
! Отговори
Това е пълна промяна преди 2 години
Значи Вучич и Орбан ще купуват газа по 270 $, докато ние ще купуваме от борсата американската газ по 2700 $ и искаме нашия бизнес да е конкурентен на сръбския и унгарския. Те това е наистина пълна промяна към по лошо!
24
2
 
14
 
! Отговори
Е какво правим? преди 2 години
След като Газпром добива азерски газ и го доставя в Европа!
23
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хиновски и ти си ***,явно сега надниците ви са отроени от Москва,та да лъжеш и пърлиш на поразия!Разбираме те,военни времена са руският фронт требва да се брани безочливо!