КТ "Подкрепа" иска ограничения за износа на ток

Цените скачат главоломно, тенденцията ще продължи
15
КТ "Подкрепа" иска ограничения за износа на ток
Снимка: Pixabay

НСИ публикува последните данни за инфлацията в България. На годишна база тя нараства от 9,1% през януари до 10% през миналия месец. За сравнение през февруари 2021 г. инфлацията беше минус 0,1%. В следващата таблица може да се проследят инфлационните процеси на годишна база през последните три години за месец февруари.

Най-значим е ръстът на цените в транспорта с почти 21%. Следват цените на хранителните продукти и за поддръжка на жилището. Ръстът на потребителските цени е по-умерен и под нивата от февруари 2020 г. само за алкохолните напитки и тютюневите изделия и здравеопазването – 1,4% и 1,5%.

Това развитие е очаквано с оглед на рекордните цени на енергоносителите, посочват от КТ „ Подкрепа“.

Според синдиката фактори, довели до ръст на цените на тока, щяха да имат минимално отражение върху ежедневието на българите, ако пазарът на електроенергия в страната не беше либерализиран в средата на 2021 г.

„Оттогава произведената в България ел. енергия се търгува на борсата, където местният бизнес се съревновава за наличната енергия редом с чуждия такъв. И съвсем логично цената се увеличава до нивата на европейските цени. Но пък произведената продукция се купува от българските граждани с български, а не с европейски заплати“, посочват от КТ „Подкрепа“.

Макар засега (до 2024 г.) цените на електроенергията за домакинствата да са регулирани, а не да се движат съобразно волатилния свободен пазар, който всъщност доведе до бума на ел. енергията за бизнеса, тези данни илюстрират как увеличението на цената за производителите се отразява и на гражданите. За разлика от бизнеса обаче българските граждани не получават компенсации за нарасналата издръжка на живота.

На 19 март 2022 г. финансовият министър Асен Василев заяви, че вследствие на войната в Украйна България не
може да си позволи да започне преговори за сключване на нов договор с „Газпром“ за доставка на газ. Старият изтича в края на настоящата година. Като алтернатива бяха посочени старите тръби на Трансбалканския поток, по които до 2020 г. течеше отново руски газ. Както и газът от Азербайджан. Според признанията на министър Василев и енергийния ни министър Николов обаче цената на евентуални допълнителни количества от азерския газ ще бъде по-висока от тази по вече сключения договор.

Тези процеси са европейски, не национални. Трябва да се отбележи, че германският министър на икономиката Роберт Хабек също заяви, че спирането на доставките на руски газ ще се отрази пагубно върху равнищата на бедност и на индустрията в Германия. Но за разлика от българските управляващи не чака общоевропейско решение, а провежда срещи и търси възможност за доставки от САЩ, Норвегия и Катар. Представители на САЩ вече отправиха искане към Катар да замени руските доставки на газ към Европа, но оттам  отговориха, че това е невъзможно.

Очевидно е, че следващите месеци (може би и години) ще бъдат изпълнени с неизвестност и затруднения както за гражданите, така и за българския бизнес. Цените на енергоизточниците ще растат и ще бъдат допълнителен двигател за нарастване и на цените на крайните потребителски стоки и услуги. КТ „Подкрепа“ е категорична, че в тези условия единствената защита за българските граждани е ограничаването на износа на електроенергия и увеличаване ролята на мощностите, които работят с местен ресурс – въглищните ТЕЦ-ове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: токцениПодкрепа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Пепи преди 2 години
Е как да стане като е в нарушение на единния европейски пазар. Или да излезем от него- ще загубим 60 милиарда от търговия с ЕС и ще сме безработни, но пък ще имаме евтин ток. Велика сделка.
12
0
 
1
 
! Отговори
Смешник преди 2 години
ББ ни натресе свободния пазар!!Тия явно са глуповати от подкрепа!Произвеждаш 3,4 пъти повече от това което ползваш и предлагаш да не се изнася на високи цени?!?!?Подкрепят ама не народа тия
11
2
 
0
 
! Отговори
Нехайко преди 2 години
Не разбирам, след като е зле положението с газа и петрола ( което не е точно така...) С какво ще помогне спирането на износа на тока, да имаме по-евтин газ и петрол? Ние произвеждаме повече ток от необходимото, и може да изнасяме. Сега, когато може да печелим от тока, да го спрем?! Тока за населението е същия като миналата година юни(2021) Проблема е в компенсациите за фирмите. Настоящото правителство не компенсира достатъчно и помпа инфлачията. Може така да им е изгодно?
10
1
 
7
 
! Отговори
Рай преди 2 години
Много е хубаво! Произвеждаш го сам(тока) и друг ти определя цената, която расте яко.И изнасяш ток! Не е да го няма. Има го и го изнасяш! Всичко скача нагоре при същите заплати. Горивата не ги споменавам, че станаха лукс. И на место да се стремят да докарат най-най евтини суровини, газ, ток и въобще всичко от което може да се облекчи народа, те действат в ущърб на най-бедната държава в ЕС. Режат пътища за доставка за да са солидарни! Пък българинът е свикнал да тегли и да мълчи.
9
0
 
3
 
! Отговори
Зелен чорап-чалгар преди 2 години
Не да се ограншчи а обратнжто -да се насърчи. Все едно арабите до ни продават питрол прш тиз цини.ПРОСТОкиро трабво да сложш тован за токът за бшзнеса! Тока напровихо в Румъния миналата седмица
8
0
 
0
 
! Отговори
Соломон Паси преди 2 години
И атлантизмът е креатура на БКП и ДС. ВСИЧКИ атлантици произлизаме от БКП. И затова аз ВИНАГИ съм я спасявал.
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 5Ей, комунист неграмотен, ПАК ли дотации за некадърни мързеливи европеиди като теб чакаш?!
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КТ Подкрепа е креатура на ДС, там винаги са на хранилка от Масква.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия май не щат пазарна икономика, а? А преди 30 години друго ревяха...
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КТ Подкрепа е една измишьотина корумпирана .Да кажат ,че не е така ?След 15 ЕС заплати по 800 лв .Чутовни продажници.На никоя институция не може да се вярва на 100%
3
5
 
3
 
! Отговори
Make it simple преди 2 години
Русофилите водят народа към бедност.
2
5
 
5
 
! Отговори
Make it simple преди 2 години
Винаги щом има БСП в упрвлението нещата тръгват на към зле.
1
1
 
3
 
! Отговори
S01E02 преди 2 години
Епизода с олиото от сагата приключи. Сега започва епизода с електроенергията. "Честито"