Трябва ли Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата?

Експерти: Само посланиците в България и РСМакедония си позволяват такъв речник
Обновена: 24 мар 2022 10:16 | 24 мар 2022 10:16, Елка Василева
162
Трябва ли Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата?
Снимка: архив, БГНЕС

Бившият външен министър Надежда Нейнски и дипломатът Милен Керемедчиев виждат поводи за обявяването на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова за персона нон грата.

„Госпожа Митрофанова отказа да отиде на среща в Министерство на външните работи, каквато е обичайната практика, когато една страна отзовава дипломати. В Полша посланикът веднага отиде в тяхното външно министерство. Тя отказа да се срещне и с министър-председателя Кирил Петков, за което му се била извинила, но това не е грешка на езика, за да се извиниш. При Митрофанова това се превръща в практика и тя се държи по един наистина безобразен начин за един посланик”, заяви Нейнски пред Нова тв.

Още по темата
По думите й руският посланик у нас показва неуважение към нашата държава. Според Нейнски тя провокира в поведението си, за да види докъде можем да стигнем.

„Аз смятам, че Митрофанова трябва да бъде обявена за персона нон грата, но това нещо трябва да бъде съпроводено с много смели решения – България трябва да даде военна помощ на Украйна. Колкото и да се снишава България, ние вече сме част от неприятелските държави за Русия”, смята дипломатът.

Според бившия външен министър действията и изказванията на руския посланик целят дестабилизиране на правителството у нас и вероятно заменянето му с друго.

„Не бих се изненадала утре Русия да реши да освободи нашите русофили, които не са съгласни с политиката на правителството”, подчерта Надежда Нейнски.

„Посланик Митрофанова е обигран дипломат, това не са изблици на някакви истерични изказвания. Това са целенасочени изказвания и целенасочена кампания към България”, смята Милен Керемедчиев.

„Кой друг посланик си позволява да води такъв тон към приемащата държава. Само посланиците в България и Северна Македония си позволяват такъв речник. Митрофанова продължава да води хибридната атака, виждайки слабите позиции и нерешителността на нашата външна политика. Тя знае, че няма да бъде изгонена, тъй като няма достатъчно смелост в правителството”, допълни той.

Според него, ако Митрофанова провокира изгонването си, „още повече ще засили русофилските мераци, за да достигне до разделение в обществото”.

„Трябва да работим за намаляване на влиянието на руското посолство, което е едно от най-многочислените в България”, смята Керемедчиев.

Очакването му от разговорите днес в Брюксел, за които пристигна и американският президент Джо Байдън, са да има натиск за намаляване на енергийните доставки и търговията с енергийни източници с Русия.

„Аз също допускам подобно нещо”, заяви Нейнски. „Всички държави, които наливат пари в търговията с газ, финансират Путин”, каза Нейнски.

Относно плащането на газа в рубли Керемедчиев обясни, че по въпроса има много неясноти, като например по какъв курс ще бъдат плащани тези доставки. Според Керемедчиев по този начин Путин искат да вдигне изкуствено курса на рублата с такива механизми, защото тя в момента е в свободно падане.

„В съществуващите договори няма клауза за заплащане в рубли, а това означава предоговаряне. Русия затвори един от основните си петролопроводи през Азовско море. Всичко това нагнетява напрежение, за да вдига цените на петрола и газа”, каза Керемедчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
27
 
18
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Руската тетка трябва да бъде изгонена,заедно с цялото посолство.
93
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо забравяте, че нейно превъзходителство каза, че Петков е нарушил Виенската конвенция за международни отношения. Кики мина като валяк през конституцията, сега и през конвенцията.
92
27
 
24
 
! Отговори
ИнХП преди 2 години
Трябва да бъде изгонена митрафанова барабар с троловете платени
91
23
 
23
 
! Отговори
Александър Матросов преди 2 години
Да си събира чемоданите и за 24 часа аут от България. Да и се закупи билет за влак за Магадан, защото самолети вече не летят от и за Русия
90
9
 
27
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
гжа посланик на русия е наи подготвения посланик в българия вижте ибиографията и си направете извода кои е по подготвен от нея
89
12
 
36
 
! Отговори
Киро преди 2 години
Жалка и трагична бабичка е Михайлова
88
13
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И за какво да ходи да се среща с един чиновник, от когото нищо не зависи? Още преди 5 години Путин заяви, че ако има нещо да се решава между България и Русия, Русия ще преговаря директно с началниците в Брюксел. От наша страна Борисов нееднократно, а Петков веднага заявиха, че България ще изпълнява ВСИЧКО каквото поиска Брщксел. Не виждам защо трябва да се губи време в празни приказки.
87
12
 
44
 
! Отговори
probi преди 2 години
Защо продължавате да давате трибуна на тази жена?Тя и Костов са в черните страници на историята на България.
86
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВсичкНо сте записани тайно.и сте записани в синагогата. Пълен списък на евреите. Там не можем да влеземм ние Вие сте там записани при равина до един. Знам го със сигурност. И как моето гадже поиска да си сменя вярата. Ей сега.
85
16
 
10
 
! Отговори
Костадинов- Президен преди 2 години
Ми той народа наистина мисли така. Нека си стои.
84
12
 
41
 
! Отговори
Не знам за преди 2 години
Митрофанова, но това седерастко извращение на снимката, заедно с костоффф, Ал Баба и куп други слуги, трябваше да са в затвора за унищожаване на българската икономика и разграбване на държавата от сорос, давос и фащ, в резултат на което сме с 1/3 от населението по-малко отколкото през 90-те, мизерстващи и оцеляващи българи!
83
7
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Махайте я тази патица. Вдигнете малко нивото, порпагандатори не се търпи този медиен терор,и никакви резултати не постигате.
82
36
 
31
 
! Отговори
Моамадъ преди 2 години
Митрофанова ме трябва да се гони , трябва да се изхвърли заедно с нейният пинчер Копейкин
81
4
 
10
 
! Отговори
Власов преди 2 години
е бил влах бе, анализаторе, както се вижда от името. И са имали идеологически и генеалогически основания да воюват срещу комунистическа Русия. А на западните украинци униатски га дини фашизмът им идва отвътре.
80
17
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Надо ти ттрябва да бъдеш обявена за нежелана персона в държавата.
79
31
 
15
 
! Отговори
българин преди 2 години
Аз подкрепям Украйна - купувам си само шоколади и бонбони "Рошен" - от фабриката на Петро Порошенко!Всички можем да направим най-малко това за Украйна!Слава Украини! Героем слава!
78
14
 
23
 
! Отговори
интересно преди 2 години
До до 41, Турците отказаха за С400, амам продават дрони Байрактар на Украйна, айде стика с тая руска пропаганда. Аман от IP-то на руското посолство...Всичко е за пари и то много пари в тази ВОЙНА.Друг е въпроса за оная *** посланничката на РФ - да хваща влака за масква с еднопосочен билет
77
11
 
9
 
! Отговори
анализатор преди 2 години
До: номер 96 (Бе стига) Аааа, не така другарю, не така с тази путинска пропаганда! Далеч не са единствената славянска нация украинците които са се били на страната на Германия.Нека споменем руския генерал Власов, главнокомандващ РОА - Российская Освободительная Армия - армия от доброволци участвали във войната срещу СССР!Гледах много архивни филми за тях, ясно се вижда, как руските войници от РОА се заклеват във вярност към своя фюрер, Адолф Хитлер!!!Да припомним и за ЧВК "Вагнер"!
76
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вън. Бог да пази Русия! Това горе не са руснаци. Това са същите га дове като тези във Вашингтон! Абсолютно съм убеден, че играят заедно. Бог да пази украинците също! БЕЗПУТИНОВА Русия е наш европейски съсед и следва да играем в един отбор. С мъка казвам, че сега това не е възможно.....
75
1
 
6
 
! Отговори
До анализатор преди 2 години
Избрали са нов полски папа.