Трябва ли Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата?

Експерти: Само посланиците в България и РСМакедония си позволяват такъв речник
Обновена: 24 мар 2022 10:16 | 24 мар 2022 10:16, Елка Василева
162
Трябва ли Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата?
Снимка: архив, БГНЕС

Бившият външен министър Надежда Нейнски и дипломатът Милен Керемедчиев виждат поводи за обявяването на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова за персона нон грата.

„Госпожа Митрофанова отказа да отиде на среща в Министерство на външните работи, каквато е обичайната практика, когато една страна отзовава дипломати. В Полша посланикът веднага отиде в тяхното външно министерство. Тя отказа да се срещне и с министър-председателя Кирил Петков, за което му се била извинила, но това не е грешка на езика, за да се извиниш. При Митрофанова това се превръща в практика и тя се държи по един наистина безобразен начин за един посланик”, заяви Нейнски пред Нова тв.

Още по темата
По думите й руският посланик у нас показва неуважение към нашата държава. Според Нейнски тя провокира в поведението си, за да види докъде можем да стигнем.

„Аз смятам, че Митрофанова трябва да бъде обявена за персона нон грата, но това нещо трябва да бъде съпроводено с много смели решения – България трябва да даде военна помощ на Украйна. Колкото и да се снишава България, ние вече сме част от неприятелските държави за Русия”, смята дипломатът.

Според бившия външен министър действията и изказванията на руския посланик целят дестабилизиране на правителството у нас и вероятно заменянето му с друго.

„Не бих се изненадала утре Русия да реши да освободи нашите русофили, които не са съгласни с политиката на правителството”, подчерта Надежда Нейнски.

„Посланик Митрофанова е обигран дипломат, това не са изблици на някакви истерични изказвания. Това са целенасочени изказвания и целенасочена кампания към България”, смята Милен Керемедчиев.

„Кой друг посланик си позволява да води такъв тон към приемащата държава. Само посланиците в България и Северна Македония си позволяват такъв речник. Митрофанова продължава да води хибридната атака, виждайки слабите позиции и нерешителността на нашата външна политика. Тя знае, че няма да бъде изгонена, тъй като няма достатъчно смелост в правителството”, допълни той.

Според него, ако Митрофанова провокира изгонването си, „още повече ще засили русофилските мераци, за да достигне до разделение в обществото”.

„Трябва да работим за намаляване на влиянието на руското посолство, което е едно от най-многочислените в България”, смята Керемедчиев.

Очакването му от разговорите днес в Брюксел, за които пристигна и американският президент Джо Байдън, са да има натиск за намаляване на енергийните доставки и търговията с енергийни източници с Русия.

„Аз също допускам подобно нещо”, заяви Нейнски. „Всички държави, които наливат пари в търговията с газ, финансират Путин”, каза Нейнски.

Относно плащането на газа в рубли Керемедчиев обясни, че по въпроса има много неясноти, като например по какъв курс ще бъдат плащани тези доставки. Според Керемедчиев по този начин Путин искат да вдигне изкуствено курса на рублата с такива механизми, защото тя в момента е в свободно падане.

„В съществуващите договори няма клауза за заплащане в рубли, а това означава предоговаряне. Русия затвори един от основните си петролопроводи през Азовско море. Всичко това нагнетява напрежение, за да вдига цените на петрола и газа”, каза Керемедчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
18
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мутра фонова обижда България, българите и ги обижда по име. Защо да говорим с такъв човек?
73
22
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва моментално да изчезва към Просия!
72
17
 
27
 
! Отговори
Бе стига преди 2 години
С тая Слава на Украйна. Какво славно са направили тия "скандинавци"? Освен че са единствените славяни, които се биха на страната на Хитлер. Не слава, а вечен позор!
71
9
 
9
 
! Отговори
анализатор преди 2 години
Абе някой знае ли какво става в посолството на Русия във Варшава? Отвън през оградата се вижда бял дим - да не би да горят документи? Или пък са избрали нов президент?
70
16
 
30
 
! Отговори
ъхъъ преди 2 години
Отдавна трябваше да изритат лелката от София. Нито се държи като нормален посланник нито помага да се подобрят отношенията по някакъв начин. За какво са ни чужди агенти да подкопават националната сигурност ?Много от агентурата им седи по форуми и в Българското интеренет пространство и сее лъжи и дезинформация
69
19
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мутра фонова трябва и е персона нон грата🚐
68
22
 
25
 
! Отговори
българите мишки преди 2 години
Българите сме страхливи мишки без достойнство. Все се пазим да не загазим..Против агресора Путин, ама да не го ядосаме...За това никой не ни уважава!
67
16
 
17
 
! Отговори
До Слава Украйна! преди 2 години
Тези повечето са от посолството, ако изгоним "дипломатите" им русофилските коментари ще намалеят поне с 2/3.
66
13
 
20
 
! Отговори
Именно преди 2 години
Грозното Наде преди четвърт век обяви българския народ за персона нон грата и хората започнаха масово да се изнасят.
65
21
 
19
 
! Отговори
Слава Украйна! преди 2 години
Като чета коментарите, се плаша. То бива полезни ***, ама да си заминават в Русия заедно с Мутрогандонова! Егати путинофилската нация сме.
64
5
 
11
 
! Отговори
Не преди 2 години
Не
63
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия не може да да спечели тази конвенционална война в Украйна... И най-пpocтите го разбраха. Вече има контранастъпление на украинските бойни единици, а Путин няма полезен ход за отстъпление. Сами се досетете, какво ще последва... Ще има сценарий с провокация за да се използва ядрено оръжие.
62
12
 
18
 
! Отговори
Моля... преди 2 години
Коя е тази българка г-жа Нейнски и този световно непознат г-н Керемедчиев?
61
13
 
9
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: До 52 (номер 56) Казва кой? Другарят Xyтин ти е казал че мините са украински и ти му вярваш че са украински?Ако ти каже че мините са австралийски, пак ще си убеден че мините са австралийски, защото другарят Xyтин така ти е казал, а той знае всичко!Мините по всяка вероятност изобщо не съществуват, а са измислени със цел да провалят летния туристически сезон!Дори не вярвам да са пуснали руски мини. Най-лесно е да пуснеш слух със цел сплашване!Ако видят и снимат една мина ще повярвам!
60
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Досвидание Митрофанова! *** нах..
59
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Почнаха да изкарват все повече и повече продажници, които искатд а ни вкарат във война - преди малко жерката на Желю Желев, сега хубавото Наде. Как пък никой не иска мир. Все искате да продавате оръжията на Америка. Какъв ви е хонорара? Колко вземате, че ни набутвате да купуваме от Америка?
58
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 69 Мен умньо, слабо ме интересува кой и срещу кого щял да използва ядрено оръжие. Знам само, че това стане ли НИЕ и ЕВРОПА заминаваме! И от къде накъде? Заради кого? Заради някакъв клоун ли?
57
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей не дърпайте мечока повече ще...
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 69 - голям анализатер сте ...ей........... и ако сте мъж с такива познания..........?????????????????
55
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Надке или там както се казваш наистгина, отивай си в Израел заедно с Петър Стоянов, който съвсем не се казва така и с цялата кохорта пасита. Чао, бейби!