Ако изпратим отбранителна техника на Украйна, това не ни въвлича във война

Зам.-министър: Решение за това трябва да се вземе от Народното събрание
31 мар 2022 09:06, Елка Василева
530
Ако изпратим отбранителна техника на Украйна, това не ни въвлича във война
Снимка: архив, БГНЕС

"Ако изпратим отбранителна военна помощ за Украйна, това не ни въвлича във война. Това е позицията на НАТО и Европейския съюз“, каза пред bTV зам.-министърът на отбраната Николай Божилов.

„Военното имущество се дели на две групи – такова със смъртоносен характер и такова с несмъртоносен характер. Вчера министърът на отбраната обяви, че можем да изпратим военна екипировка“, каза Божилов.

Още по темата
Относно решението дали страната ни ще изпрати военна помощ за Украйна Божилов коментира, че това е решение, което трябва да бъде дискутирано и взето в Народното събрание. „Едно такова решение е многофакторно“, каза зам.-министърът.

„България за отбраната на страната разчита преди всичко на българската армия и на всички армии на нашите съюзници. Батальонните групи на НАТО са със състав 1000-1500 души“, каза Божилов. Батальонът, който ще бъде у нас, все още е с неясна бройка.

„НАТО е отбранителен съюз. НАТО не прави планове за нападение, единствените планове са за защита на територията на страните-членки“, допълни Божилов. След края на войната тези батальонни групи ще бъдат разпуснати.

Помолен да коментира новината, че руски самолети с ядрено оръжие са нарушили въздушното пространство на Швеция, Божилов каза, че не е информиран за такова нарушение официално.

„Ядреното оръжие вече е проблем. Чухме изявления, че Русия би могла да прибегне до използването на такова оръжие в Украйна, надявам се това да не стане“, каза Божилов.

Заместник-министърът коментира, че в министерството на отбраната се правят анализи какви бойни способности са ни ключово необходими и как да ги придобием. „Имаме подготвени пилоти за самолетите МиГ-29, в момента се обучават наши пилоти за пилотиране и използване на самолети F-16“, каза Божилов.

Заместник-министърът обяви също, че до момента не са засичани военни мини в българските води на Черно море, а Военноморските сили извършват операция с наблюдение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


530
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
384
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще изпратим теб на фронта, щом това не е война, лично да се убедиш воойна ли е? До последния украинец и до геноцид върву славяните ли ще воювате? Маршобратно в дупката откъде си изпълзял, плу жек такъв с кървави ръце, който праща оръжие не само усилва агониоята,смъртта, войната, но и ни въвлича във война и то БРАТОУБИЙСТВЕНА ВОЙНА!
383
2
 
24
 
! Отговори
Дедо Либен преди 2 години
За да не бъдем обвинени в подстрекателство и продължаване на войната да изпратим на укрите ОЛИО, БРАЧНО, ЗАХАР И НАЙ-ВЕЧЕ ВИНО ЗА ДА ПОЛЕЯТ МЪКАТА ОТ ЗАГУБАТА НА АЗОВСКО И ЧЕРНО МОРЕ !!!
382
2
 
7
 
! Отговори
Z преди 2 години
Киро ще направи каквото трябва за да има Македония входна виза за ЕС вместо да обявява война на Македония и я присъединява към българите.
381
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този зам.министър е продажник, не защитава България, а наглоам риканците. Оставка!
380
1
 
31
 
! Отговори
Нов преди 2 години
Този с меки китки , ходил ли е войник поне, до сега е търкал столовете в министерството .Нама представа , какво представлява отбранителна техника.
379
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо на никого няма да пращаме,ние не сме участници в конфликта и не виждам причина да се натискаме да станем такива.Още повече,че сме най-бедната страна в европа и едва ли имаме достатъчно и за нас.Това,че някой ни бута да оберем шамарите вместо него,не значи ,че трябва да го правим.
378
4
 
26
 
! Отговори
Иво преди 2 години
Помощ на страна във въоръжен конфликт се смята за съучастие. Когато Путин направи картофена нива от София, благодарение на Киро ***, не се чудете как така и защо. Оная Мусака подкокоросва нещата, сащисаните имат огромна нужда от световна война, че тия 30 трилиона...
377
2
 
23
 
! Отговори
ехо преди 2 години
Не разбрахте ли, че Путин не блъфира никога. Всичко поставено условие е факт, а не блъф. Да пратим оръжия и да не бъдем въвлечени във война е същото, като да очаквате, че Путин няма да спре газа, ако не плаща с рубли. Ей сега тия дни времето много добре ще го покаже.
376
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия тепърва ще налага санкции, тя едва е започнала. Така че демокрадците или са невежи или ви гледат в очите и ви лъжат. Сега се сее без торове, наесен реколтата ще е по-малка.
375
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента Русия дисциплинира ес -- когато цените в магазините растат и фирмите им обявяват, че спират поради липса на суровини и горива. Какво си мисли тази предателка?8 евро за един хляб в италия, 5 лири стерлинги за един хляб в малкобритания. На българите трябва да им светне червената лампичка за всякакви политици с етикетче "демократ." Това е *** дума -- искат да го разберат по трудния начин или овреме?
374
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От утре за руския газ се плаща само в рубли. Айде изчакайте две седмици с тия оръжия, че ако братушките ни спрат газта заради вашите глупости, ще ви наврем оръжията и санкциите, където слънце не огрява, на всички майкопродавци.
373
2
 
22
 
! Отговори
стар чвор преди 2 години
аман...от подмазвачи,...нагаждачи и... -- Руският Цар ни освободи от турците , затова обикновените българи обичаме Русия
372
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Меглена кунева не може да спре растежа на цените в магазините. Нали? Тя и нейните санкции са в свободно падане, една празноговореща национална предателка. Ес и сащ не могат да се противопоставят на Русия, Китай, Индия, Иран, Пакистан, арабския свят и латинска Америка. Даже Турция не е подкрепила санкциите. Унгария е в ес -- също е отказала. Меглена кунева е предателка на българските национални интереси още от случая с аец Козлодуй.
371
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Украйна може да изпратим само по 1 пистолетен патрон за всеки украински нацист, който подпише клетвена декларация да се застреля в главата сам!
370
0
 
13
 
! Отговори
EU İ NATO преди 2 години
Русофобите с нов господар Украйна с ново знаме украинското и с нови господари украинците.
369
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
г-н Николай Божилов , кога ще изгоним руснаците от поморие, те превърнаха поморието в Москва, русия може да атакува нашите заради тези руснаци
368
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Меглена Кунева каза че санкциите щели да останат докато руснаците се дисциплинирали. Много арогантно и самонадеяно.тази жена обижда руснаците
367
0
 
15
 
! Отговори
Bez TOK преди 2 години
Трябва страните,които с обявени за неприятели да си отворят сметка в руски банки до 1-ви април, ако не го направят им се спира доставката. Иначе от 1 април България стои на тъмно.руската страна вече е спряла изпомпването на енергоресурси
366
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скрили се в Полша, папкат, спинкат и чакат да свърши войната може би.
365
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Утре същата тази украйна ще има друго правителство, избрано от същия този украински народ и те ще ни кажат открито -- Вие защо помагахте на нацистите? Не искаме да ви знаем.