Петков за Плана за възстановяване: Той е работещ, иновативен и ще осигури промяната

Премиерът посрещна в Министерския съвет председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен
Обновена: 7 апр 2022 14:10 | 7 апр 2022 10:32, Красимир Ангелов
273

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Кирил Петков посрещна председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в Министерския съвет. Лидерът на ЕК представи финализирания национален План за възстановяване и устойчивост.

България бе единствената държава в ЕС с неодобрен до този момент план. Той трябваше да бъде предаден миналата година по това време, но след първите парламентарни избори, беше многократно променян, прекрояван и отхвърлян от еврокомисарите.

Още по темата
"Този план е работещ, иновативен и наистина ще осигури модернизацията и промяната в България", подчерта в началото на съвместната пресконференция премиерът Петков.

"Благодаря на Урсула фон дер Лайен за нейното присъствие днес и за предаването на Плана за възстановяване и устойчивост, който вече е финализиран. Този план, който е в размер над 12 млрд. лв., е близо 10% от нашата икономика. Той дава възможност България да се трансформира", отбеляза Петков по време на съвместната пресконференция с председателят на ЕК.

По думите му планът гарантира енергийната сигурност на България, както и предвижда реформи в областта на върховенството на закона, борбата с корупцията и провеждането на обществените поръчки. Специален акцент планът поставя на инвестициите в жп транспорта, където са предвидени 62 нови влака и нови градски железници. Премиерът Кирил Петков отбеляза още, че планът предвижда 1,3 млрд. лв. за икономическата трансформация на България.

"Днес Европейската комисия дава зелена светлина на плана за възстановяване и развитие на България. Това е изключителен план", заяви от своя страна председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на съвместна пресконференция в Министерския съвет.

Почти 60% от плана подкрепя зеления преход. Това е важно и добре дошло, защото имаме нужда България да бъде заедно с нас по пътя към климатична неутралност, заяви фон дер Лайен. По думите ѝ българският план отговаря на много сериозни изисквания и условия. Той съчетава реформи и справяне със структурните предизвикателства.

Подкрепата към най-уязвите също е много важна тема, отбеляза фон дер Лайен и подчерта широките антикорупционни мерки.

"Иновациите в Европа ще бъдат създадени тук, за сигурни технологии. Това е безценен актив във все по-бурен свят. Следващо поколение ЕС – това е големият План за възстановяване на обща стойност 800 млрд. евро, за да преустроим ЕС за следващите поколения", посочи Урсула фон дер Лайен.

"Първата тема е за чиста енергия. Втората е дигитализацията. А третата са инвестициите, за да направим нашите общества по-устройчиви и конкурентоспособни“, посочи и тя и посочи, че днес ЕК дава зелена светлина на България за Плана за възстановяване и устойчивост.

"Имаме нужда от България в прехода към зелена и устойчива икономика. Декарбонизацията и законообвързващи ограничения за емисията знаем, колко са важни. Инвестициите за взаимовръзките с Румъния и Гърция също са изключително важни, за да не бъдем повече зависими от руски газ и въглища, да се диверсифицираме от надеждни източници", посочи още Фон дер Лайен.

Тя ни благодари за подкрепата за украинските бежанци и припомни, че има европейски средства, с които да се подпомогнат страните, които приемат бягащите от войната.

"Искаме целият свят да даде обещание за солидарност към украинските бежанци. Това ще стане на онлайн събитие в събота с канадския премиер Джъстин Трюдо, обяви Урсула фон дер Лайен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
3
 
7
 
! Отговори
ОХАА преди 2 години
ПЛАНА Е - ЧЕТВОРНАТА КОАЛИЦИЯ ДА ГЕПЯТ КОЛКОТО МОГАТ. КАК ДА НЕ Е РАБОТЕЩ?
160
2
 
6
 
! Отговори
''Планът.. преди 2 години
Връщане със 100 години назаТ !
159
1
 
1
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Аз кога ще живея добре?Ех колко жалко че никои хора не са ми помогнали да живея добре...!
158
2
 
0
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Аз кога ще живея добре?Ех колко жалко че никои хора не са ми помогнали да живея добре...!
157
1
 
1
 
! Отговори
От Вселената преди 2 години
Българин е който не краде, не лъже, не убива и не сменя вярата си за печена кокошка. Браво Българи! Браво! Не успяха по време на КомунКатъра да ни сменят вярата, тоест обезверят! Слънцето Свети и нашият Бог - Загрея(Слънцето) наше продължава да Свети!
156
1
 
1
 
! Отговори
От Вселената преди 2 години
"Само оня, който знае от къде идва - знае къде отива!"
155
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плана за възстановяване е . . . финализиран, каквото и да означава това. . . . България се трансформира вече . . . . към просешка тояга! Къде е Шенген бе шушумиги? Украинците без да са в ЕС МОГАТ ДА РАБОТЯТ В ЕС, А БЪЛГАРИТЕ КАТО ВЛЕЗОХА 3 ГОДИНИ НЕ ИМ РАЗРЕШАВАХА ДА РАБОТЯТ В ЕС ИЛИ ЗАБРАВИХТЕ ЗА ТОВА ВЕЧЕ, *** ДУШИЧКИ?
154
6
 
5
 
! Отговори
Евро Цирей преди 2 години
33 години демокрация, колониализъм, капитализъм, фашзм и лъжи СТИГАТ! Z
153
0
 
0
 
! Отговори
От Вселената преди 2 години
От къде сме дошли и къде отиваме? По времето на КомунКютека ни написаха, че сме биле дошли и никой не посмя да каже, че сме си от тука! Но и сега къде отиваме?
152
1
 
1
 
! Отговори
От Вселената преди 2 години
ИСТИНА..... Искате да знаете ИСТИНАТА? Вярата е ИСТИНАТА!
151
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 167 Е, той, баце им щеше да оправи нещата в световен мащаб :)
150
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
герб-платени, идете да подкрепите герб-младежи, че са 5 човека на кръст :) Много се излагате :) Уж народът, пък 5 човека :)
149
1
 
4
 
! Отговори
От Вселената преди 2 години
Земя се владее с ИСТОРИЯ (ИСтината за ТОРта с която покриваме Земята), а не с оръжие. Владеенето на земя без исторически спомени и фалшифициране на историята носи опасност.
148
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 163 Сегашното положение с цените има много малко общо с икономиката на БГ, инфлацията е на глобално ниво, цените скачат навсякъде!
147
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тежко е за герб, като си представят, че можеха да откраднат тези пари
146
8
 
17
 
! Отговори
@ @ @ преди 2 години
Колкото и да се напъват форумните драскачи на мазната фуражка и харварските джендърчета, за всички е пределно ясно , че при Борисов живота беше подреден , цените нормални, а хората редовно си получаваха заплатите. В момента какъвто е президента , такива са и хрантутниците му от правителството начело с -о Киро и милиционера с 12-те
145
2
 
1
 
! Отговори
От Вселената преди 2 години
Сутиените по времето на комунизма, повдигаха гърдите на дамите, но не можаха да преодолеят гравитацията, понеже носеха знаменца, а сега за да преодолеят гравитацията одят по тротоарите без ки"ло"ти!
144
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Юруш на келепира ! 156 А как беше :) Утре ще идват от ЕП да питат за къщите за тъщи и другите ви скромни далавери
143
1
 
1
 
! Отговори
От Вселената преди 2 години
Сутиените по времето на комунизма, повдигаха гърдите на дамите, но не можаха да преодолеят гравитацията, понеже носеха знаменца, а сега за да преодолеят гравитацията одят по тротоарите без ***!
142
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Някой си 154 Човекът винаги е бил прав за лошия материал, събран в герб от него :)