Петков за Плана за възстановяване: Той е работещ, иновативен и ще осигури промяната

Премиерът посрещна в Министерския съвет председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен
Обновена: 7 апр 2022 14:10 | 7 апр 2022 10:32, Красимир Ангелов
273

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Кирил Петков посрещна председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в Министерския съвет. Лидерът на ЕК представи финализирания национален План за възстановяване и устойчивост.

България бе единствената държава в ЕС с неодобрен до този момент план. Той трябваше да бъде предаден миналата година по това време, но след първите парламентарни избори, беше многократно променян, прекрояван и отхвърлян от еврокомисарите.

Още по темата
"Този план е работещ, иновативен и наистина ще осигури модернизацията и промяната в България", подчерта в началото на съвместната пресконференция премиерът Петков.

"Благодаря на Урсула фон дер Лайен за нейното присъствие днес и за предаването на Плана за възстановяване и устойчивост, който вече е финализиран. Този план, който е в размер над 12 млрд. лв., е близо 10% от нашата икономика. Той дава възможност България да се трансформира", отбеляза Петков по време на съвместната пресконференция с председателят на ЕК.

По думите му планът гарантира енергийната сигурност на България, както и предвижда реформи в областта на върховенството на закона, борбата с корупцията и провеждането на обществените поръчки. Специален акцент планът поставя на инвестициите в жп транспорта, където са предвидени 62 нови влака и нови градски железници. Премиерът Кирил Петков отбеляза още, че планът предвижда 1,3 млрд. лв. за икономическата трансформация на България.

"Днес Европейската комисия дава зелена светлина на плана за възстановяване и развитие на България. Това е изключителен план", заяви от своя страна председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на съвместна пресконференция в Министерския съвет.

Почти 60% от плана подкрепя зеления преход. Това е важно и добре дошло, защото имаме нужда България да бъде заедно с нас по пътя към климатична неутралност, заяви фон дер Лайен. По думите ѝ българският план отговаря на много сериозни изисквания и условия. Той съчетава реформи и справяне със структурните предизвикателства.

Подкрепата към най-уязвите също е много важна тема, отбеляза фон дер Лайен и подчерта широките антикорупционни мерки.

"Иновациите в Европа ще бъдат създадени тук, за сигурни технологии. Това е безценен актив във все по-бурен свят. Следващо поколение ЕС – това е големият План за възстановяване на обща стойност 800 млрд. евро, за да преустроим ЕС за следващите поколения", посочи Урсула фон дер Лайен.

"Първата тема е за чиста енергия. Втората е дигитализацията. А третата са инвестициите, за да направим нашите общества по-устройчиви и конкурентоспособни“, посочи и тя и посочи, че днес ЕК дава зелена светлина на България за Плана за възстановяване и устойчивост.

"Имаме нужда от България в прехода към зелена и устойчива икономика. Декарбонизацията и законообвързващи ограничения за емисията знаем, колко са важни. Инвестициите за взаимовръзките с Румъния и Гърция също са изключително важни, за да не бъдем повече зависими от руски газ и въглища, да се диверсифицираме от надеждни източници", посочи още Фон дер Лайен.

Тя ни благодари за подкрепата за украинските бежанци и припомни, че има европейски средства, с които да се подпомогнат страните, които приемат бягащите от войната.

"Искаме целият свят да даде обещание за солидарност към украинските бежанци. Това ще стане на онлайн събитие в събота с канадския премиер Джъстин Трюдо, обяви Урсула фон дер Лайен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, съгласен съм, че гербавите крадяха, но да попитам защо, не свалиха ДДС на храните? За туризма може, за друго не. Какво ми подкрепиха за тока, при увеличение от 120лв,на 340лв,70лв е за един месец, 90лв за вторият месец е подкрепата.
140
9
 
6
 
! Отговори
Акции преди 2 години
Българският народ достатъчно време трая мутрите като Борисов да управляват. Взеха заеми за 16 милиарда лева, а сега говорят, че новите управляващи емитирали по 500 милиона седмично. Честито на купилите облигации финансисти като Велчев, Горанов, Ананиев и останалите нещастници от управляващите !
139
2
 
5
 
! Отговори
BGexit преди 2 години
Както мукусът поддържа целостта на изпрaжненията, така контролираните от ЕК източвания на еврофондовете сплотява болшинството страни-членки в ЕС. ЕС се превърна от икономически в съюз на корумпетата и двойните стандарти.
138
4
 
22
 
! Отговори
Някой си преди 2 години
Не мойто момче, цените се повишават защото се печатат пари без покритие! А с некадърната сегашна политика ще продължи повишаването! Който държи ресурсите той поръчва музиката! Затова спретнаха на Бойко протестите, защото пусна тръбата през България! Като минеш на велосипед, защото няма да имаш пари и за хляб ще разбереш кога си бил добре и кога си зле! Човека винаги е бил прав за лошия матриял!
137
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народа трябва сега да потрае защото четворната коалиция сега усвоява :) Промяната е факт!
136
3
 
8
 
! Отговори
Провокация преди 2 години
Защо няма български знамена а цветовете са на фашиска Украйна?!
135
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали новите ще откраднат парите по този план само се предполага, а че герб щяха да го направят ВСЕКИ знае :)
134
3
 
5
 
! Отговори
От Вселената преди 2 години
Ако небето беше от коприна, нямаше комунизма да ни изгори и изхвърли през комина и сега всички щяхме да сме си в нашата Родина!
133
2
 
8
 
! Отговори
СС преди 2 години
Ок ще гледаме, цирковете продължават, всички ни оправят като вземат властта и сега ще е същото... тези са продажници...
132
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Joko 143 Искате да кажете към кои няма :)
131
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СС 144 Не, няма да се окаже, затова сте се разбързали с "прогнозите" :)
130
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Някой си 141 Напротив, има. И Вие сте от тях. Цените са повишени в цял свят. За да го знаеш, не е нужно нито мозък, нито учене, а просто да прочетеш.
129
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Четворната коалиция се крепи единствено на кражбата на милиарди. Няма значение дали са от нови кредити или от плана за развитие. Всички виждат, че нищо не се строи,само се усвоява!
128
2
 
12
 
! Отговори
СС преди 2 години
Ами ще се окаже че герб са по добри и по балансирано са управлявали уж крадяха ама строяха ай да ги видим тези зализаните кво ще направят... е то се вижда от сега цените по 2 минимум
127
2
 
11
 
! Отговори
Joko преди 2 години
Промяна винаги може да има. Въпросът е към кои джобове ще потече тази промяна !
126
1
 
7
 
! Отговори
От Вселената преди 2 години
За да не умреш от глад ставаш депутат и на работа отиваш за да си почиваш!
125
2
 
11
 
! Отговори
Някой си преди 2 години
***, няма герб платени! Бъркаш си в джоба и виждаш разликата! Един резервоар нафта беше 130 лева, а сега е 210 лева. И няма да падне и да свърши войната в Украйна! Ама трябва малко мозък и учене да го разбереш! Не може да береш ягоди в Лондон и да го разбереш!
124
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БГ реалност 141 Хич не сме имали :) само герб :)
123
3
 
15
 
! Отговори
БГ реалност преди 2 години
Такова недоразумение не сме имали досега! Овладяха ресурси за много милиарди и всичко за собствен интерес! Да чухте за нещо свършено? Всичко е лакърдии и бъдеще неопределено време. Иначе от 9 милиарда опоскани през декември - нищо но от сърце. Нищо за Вас, а не за Киро, Кокорчо и котилото им. Сега на пангала са парите от Европа. Келепир за едни и време за поредната студена вода за раята ! Честита промяна !
122
2
 
3
 
! Отговори
Цинизъм преди 2 години
Това план за наци Украйна ли е или за България, защо цветовете са тези а не на Българското знаме.