Държавата ще плаща здравните вноски на бежанците от Украйна

ГЕРБ пита откъде ще дойдат парите
164
Държавата ще плаща здравните вноски на бежанците от Украйна
Снимка: БГНЕС

Държавата ще поеме здравните вноски на бежанците от Украйна. Условието е те да са получил статут за предоставена временна закрила.

Това става с промени в Закона за здравното осигуряване, внесени от управляващото мнозинство, които парламентът прие окончателно.

С поправките в закона се създава практическа възможност тези лица да ползват пълния пакет медицинска помощ, заплащана от Националната здравноосигурителна каса.

Основният спор по време на дебата беше по темата откъде ще дойде финансирането. В закона е посочено, че въпросът ще бъде решен с постановление на МС.

Радослав Чолаков от ГЕРБ коментира, че този закон разрушава социалната справедливост в българското общество, а ситуацията с бежанците в момента е батак.

Костадин Ангелов от ГЕРБ настоя, че пари няма и единствената възможност е, ако МФ вземе от Сребърния фонд или от неприкосновения резерв.

"Много време беше проспано, законът не дава отговор на основния въпрос кой ще плати тези пари, откъде ще дойдат как ще стигнат до НЗОК, какъв е редът за украинците за записване при лични лекари", отбеляза той.

Асен Балтов от ГЕРБ поиска нов бюджет на НЗОК. "Аз разбирам, че около 22 милиона ще трябват за 70 000 бежанци, но тези 22 милиона не могат да покрият това, което ще бъде необходимо за здравето и лечението им. Наистина не знаем, откъде ще дойдат тези пари. По какъв начин да ще се плаща това решение. Не е ли редно бюджетът на НЗОК да бъде променен", каза той.

Шефът на здравната комисия в НС Антон Тонев от ПП посочи, че целта е да се предостави спокойна територия, а здравните грижи са част от това. Той припомни, че ЕС създава фонд за помощ на страните за бежанците и евентуално и оттам може да дойде финасирането.

Искрен Митев от ПП коментира, че става въпрос за по 26 лева на майки с деца, идващи от страна, в която падат бомби над главите им това не е добро решение.

"65% са заявили, че искат да започнат да работят, когато това се случи тези 26 лева, които трябва да плаща държавата ще бъдат взети от тяхното осигуряване", посочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
0
 
! Отговори
Червените тикви преди 2 години
Ами нали европа е с украйна - да поемат от ес тези разходи - това нищо не е за ецб. И вече да се обърнем към русия да понесе отговорност за последиците от военната й офанзива. Да плаща путин репарации, за да покрием разходите. Ама тука няма политици всички са L e s h p e r i
115
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най скапаното правителство в новата ни история дано скоро падне
114
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата ще плаща за лечението на украинските бежанци точно толкова, колкото плаща и за децата, пенсионерите и държавните служители. Тоест николко.Затова и са толкова щедри на обещания.Комунизъм в пълна сила и за украинските другари.
113
1
 
9
 
! Отговори
Лллл преди 2 години
Е , прекалихме с обгрижването на украинците !
112
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А за нашите деца събираме капачки..
111
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом държавата има пари, тогава ние спираме да плащаме своите вноски..
110
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така трябва да бъде! Стига са ни гледали "от високо" тези украинци! Докато не им се подмажем и на тях , това отношение няма да се промени
109
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че тя държавата им плаща ПАРКИНГА на джиповете и колите, камо ли здравните осигуровки и лечението. Грешка, не държавата - НИЕ го плащаме.
108
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Случващото се в Украйна не е по вина на жителите и когато човек има нужда от помощ, да, ние ще помогнем."___________ Уви, случващото се в Украйна е точно по вина на жителите. Защото когато осем години !! азовците и властите бомбиха и убиваха в Донбас, "коренните" украинци се правеха на глухи и слепи, че така им беше по-лесно. Те приемаха да се гаврят с децата на руснаците, които Зеленски наричаше "организми". Не реагираха на запалените живи !! хора в Одеса, вкл. българи. Е кой да им е виновен?
107
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държава като Украйна с 600 хиляди квадратни километра площ и население около 40 милиона,да питам на каква част от територията и се водят сражения,че тя самата няма възможност да приеме тия 4.5 милиона бежанци които се пръснаха извън границите и?Предполагам,Помощ във вид на пари и храни можеше да бъдат осигурени от света и не беше нужно да се стига до тая ситуация!На кого беше нужно всичко това?
106
0
 
15
 
! Отговори
Геврека преди 2 години
Скоро един в Поморие с джип 2023 модел, отказа да живее в апартамент на последен етаж с изглед към морето, защото е безплатен само първия месец. "аз съм бежанец, как така ще ми искате пари" - пък само колата му е колкото апартамента.
105
0
 
21
 
! Отговори
Геврека преди 2 години
Едните бежанци в лагери с бълхи като кучета, другите в хотели по морето. Ето това ако не е дискриминация пък на! Украинците са мръсни животни, нито един няма да покаже благодарност за това, което правим за тях.
104
17
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моля всички българи какъвто съм и аз, да преглътнат всеобщото нямане и да подадат ръка, така както биха искали да им бъде подадена. Случващото се в Украйна не е по вина на жителите и когато човек има нужда от помощ, да, ние ще помогнем. На украинските граждани ще кажа честно, това няма да е безвъзмездна помощ, но все пак ще е такава. Когато войната свърши, държавата ни ще очаква да се издължите.
103
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Утре като делим баницата е много важно да покажем точно какво сме дали, за това господа управляващи, водете сметките точно и в интерес на Република България.
102
0
 
18
 
! Отговори
Кънчо преди 2 години
Един въпрос - колко още ще ги търпим ? Какво чакаме да се случи, че да е последната капка и трябва ли да я чакаме ? Тези хора са вредни за страната и народа.
101
0
 
34
 
! Отговори
PG преди 2 години
Браво на вас управляващи,нашия народ ще страда,а чуденците ще ги глезиме нали така са ви спуснали дерективата джендърите от Америка и Европа,а пък вие не смеете нищо да кажете,продажници,подкрепяте пенсионерите с трохи ,а има много млади семейства които мизерстват,страхотно,умен ход хората няма да забравят това ,мишоци
100
0
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Анонимен /102/,който написа:-"Това в нашите медии няма как.."..:-АДМИРАЦИИ,колега!!!!..Адмирации!...Това е най-важния ФАКТ,пред който играчите си затварят очите...А нашите продажници "душа дават"..."..Но не свойта душа,братя,а душата на народа"...
99
1
 
13
 
! Отговори
До #113 преди 2 години
Аз не плащам осигуровки на България от 33 години ...И една стотинка няма да дам докято съм жив .
98
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Страхотно! Пари за трансплантации няма, пари за медицински хеликоптери няма, пари за детска болница няма...но пари да плащаме на някакви хохли има!!! БЕЗОБРАЗИЕ!!!!!
97
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
масово работодатели пишат работно място за украинка,а за мен българката,аз съм си в Родината защо препочитанието е за украинка,къде и кой ще ме защити от дискриминация от чужденките от Украйна.