Кирил Петков в Битоля: Екстремисти има и от двете страни на границата

Йотова призова премиера да не води втора външна политика
Обновена: 16 апр 2022 17:23 | 16 апр 2022 17:19, Александър Попов
266
Кирил Петков в Битоля: Екстремисти има и от двете страни на границата
Снимка: БГНЕС

Българският премиер Кирил Петков учуди репортера от македонския портал „Трибуна.мк“ с отговора си, когато журналистът го попита „как е възможно да има споразумение между РС Македония и България, след като участник в правителството нарича България геноцидна държава“, предаде БГНЕС.

Преди две седмици лидерът на Демократическия съюз Павле Траянов и участник в управляващата коалиция на премиер Димитър Ковачевски нарече България геноцидна държава. Според него България извършва геноцид и към днешна дата спрямо РСМ.

Още по темата
В отговора си пред македонския журналист Кирил Петков каза дословно:

„Това, което виждаме е, че има екстремистки политически позиции от двете страни на границата. Ние трябва да игнорираме екстремистите и да следваме правия път по принципите, които ние всички сме обещали на нашите гласоподаватели. Така че аз лично не бих отговарял на екстремистки позиции“.

Изявлението беше направено след като срещу Кирил Петков имаше обидни скандирания при слизането му от вертолета, с който той пристигна в град Битоля. Македонците скандираха „Татари гробари“ и „Мръсни псета“.

Както беше предварително съобщено при пристигането на българския премиер в Битоля бяха организирани протести от страна на „Съюза на антифашистите“ и техните последователи и крайнолявата екстремистка парламентарно представена партия Левица. В протеста участва лично и митрополит Петър от Македонската православна църква.

На част от плакатите пишеше: „Македонско малцинство в ЕС“; „ОМО Илинден Пирин – тест за демокрацията в България“; „Регистрирайте ОМО Илинден в България“ и др.

Междувременно вицепрезидентът Илияна Йотова призова Петков да вземе мерки съветниците му да не правят втора външна политика.

"Смятам, че министър-председателят ще вземе мерки съветническият екип да не прави втора външна политика. Това би било много тревожно и дори опасно“, заяви тя в Битоля.

Според Йотова провеждането на една подобна втора външна политика означава олекване пред нашите европейски партньори. В такъв случай никой няма да гледа сериозно на нашата позиция, предупреди още тя.

Вицепрезидентът Йотово подчерта, че пътят на РСМ за ЕС минава през изчистване на всички спорни моменти помежду ни. „България няма никакво намерение да внася още един конфликт в ЕС“, категорична е тя. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо да не прекалява! Не съм видял в България някой да гори македонското знаме. А мен лично пpocтак македонец в англия ме нарече татар. Макетата са зли, злобни и ни мислят само злото. Кирчо да внимава какво прави и говори!
127
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЕЩО,ОТ КОЕТО БЪЛГАРИЯ УЖКИМ СЕ Е ОТРЕКЛА,СЕ ОПИТВА ДА ГО НАТРЕСЕ НА МАКЕДОНИЯ...СЕМЕЙСТВОТО НА ИЛИЯНА ЙОТОВА Е ОТ СТАР КОМУНИСИТИЧЕСКИ РОД ПРИБЛИЖЕН ДО ТОДОР ЖИВКОВ...ЖИВКОВИСТКО-ФАШИСТКА ПРОПАГАНДА НАСРЕД БИТОЛЯ!СРАМ И ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИТЕ!
126
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАПРЕД КЪМ ЕВРОПА С ЖИВКОВИЗЪМ И НАЦИ-ФАШИЗЪМ В БИТОЛЯ!
125
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пaлячo, чегърташ ли? Нали затуй те избрахме. И герберски те калинки вече ти се смеят.
124
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За Костя Копейкин ли става дума?
123
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЖИВКОВИЗЪМ В ДЕЙСТВИЕ!ЕС ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ,НАТО ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ,ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ ЩЕ ЕКСПЛОАДИРА,НО ЖИВКОВИЗМЪТ В БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ИЗЧЕЗНЕ...
122
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
123 Извиниха се. Япония също се извини за зверствата, през ВТВ.
121
1
 
6
 
! Отговори
Дим преди 2 години
Искам само да отделите 20мин да разгледате файсбук страницата на посолството на Путинистанската федерация в РСМ!!! Да видите "братушките" ни какво отношение имат към нас!!
120
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българската държава не провежда политика на омразата за разлика от бюрм. За какви екстремисти ми пелтечи Кирчо в бюрм самата държавна политика им е екстремистка то не трошиха паметници, плочи, гробове то не гориха книги.
119
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
126 Също като комунистите. Тях и да ги заплюеш, обръщат и другата буза, но да си вземат своето. На всяка цена. Кокто се казва, майка си продават, в името на партията. ***. Те продадоха Вардарска Македония на Тито, по заповед на Коминтерна. Какво ми се правят сега на патриоти, а се гордеят с кэрвавата си стогодишнината си история.
118
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А имат ли натегачи като тебе, които да се чудят как да прецакат националния си интерес за да угодят на шефовете си в Брюксел?
117
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македонската политическа пасмина надъхва народа си, от там идват екстремистките нагласи. Ние сме братски държави и трябва да се уважаваме.Браво на ПП, че правят първата крачка към бъдещи дипломатически отношения с РСМ.
116
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народ, който вярва, че кола на 25 години (нов внос) може да бъде на 110 000 км., не може да бъде излъган от Кирил Петков.
115
0
 
7
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
А пък нашите екстремисти се лъжат, че Китай кара болнично обзавеждане за Сърбия. А те карат със самолети над БГ оръжие.
114
0
 
14
 
! Отговори
Прожектор преди 2 години
Българският премиер бе посрещнат в Битоля с лозунги и трансперанти на омразата.Нещата са от ясни по-ясни. Организатори на антибългарските провокации са антиевропейските и антиНАТОвски "Соуз на борците од Народноослободителната и Антифашистичката вона на Македониа"и нацистко-левичарската партия "Левица". Огледални образи на нашите проКремълски АБПФК и партии "Възраждане" и "Атака"!Говорит Масква !
113
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кире, ще бъдеш свален с камъни ако се надупиш на Брюксел и решиш да приемеш Македония по бързата процедура.
112
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
118 Няма да му е лесно, защото България и РСМ са в НАТО. Ако Сърбия му предостави територията си за агресия, ще бъде повторно бомбардирана.
111
0
 
10
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
Така, обективния анализ е това:България е бедна, малка и незначителна колония на САЩ, която в момента се управлява от глобалистката секта на С*оро*с и Клаус Шваб. Северна Македония, също както и Украйна, са държави "мръсни бомби", които са създадени от глобалистката секта и се използват за натиск върху България и Русия, Така че Киро Дислексията е назначен, за да прокара този натиск, и България да бъде унижена от САЩ, също както те използват Украйна за да унищожат Русия, иначе следват санкции.
110
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ние трябва да игнорираме екстремистите"...................Греда, мойто момче. Докато антибългарщината не бъде изкоренена, никакъв ЕС за Македония.
109
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите, които не искат да им крадат историята от 30 годишна държава били екстремистти. Киро пък е е джендърист.