Петков в РСМ: Да вървим напред, да превъзмогнем егото и историята

Имаме шанс да направим истински стъпки напред
16 апр 2022 15:45, Александър Попов
207
Петков в РСМ: Да вървим напред, да превъзмогнем егото и историята
Снимка: МС

Министър-председателят Кирил Петков призова да превъзмогнем егото си, до някаква степен близка и не толкова близка история, както и да направим следващите крачки в отношенията с РС Македония, предаде БГНЕС.

Петков заяви това по време на среща с българи в град Битоля, където присъства на откриването на Българския културен център „Иван Михайлов“. В делегацията участват още вицепрезидентът Илияна Йотова, настоящият външен министър Теодора Генчовска, бившият външен министър Екатерина Захариева и др.

„Ако не работим заедно от двете страни на границата, има опасност проблеми, които сме имали през годините, да продължат. От друга страна има истинска възможност, ако се обединим, ако си протегнем ръцете във всички посоки с правителството на РСМ, имаме шанс да направим истински стъпки напред“, каза Петков.

Според него докато правителствата могат да работят по документи и различни дипломатически стъпки, които трябва да се направят, тук борбата е за сърцата и умовете на хората от двете страни на границата и това няма как да се случи на база на документи.

„Това трябва да се случи на база на общи действия, на сплотеност и на работа заедно. Това, което стана ясно в нашата коалиция, и в България като цяло, а мисля и от другата страна на границата в РСМ и в различни институции, че е време да загърбим разликите помежду си, защото стабилността на България, на РСМ, на Балканите зависят от тези общи действия“, смята премиерът.

Според него трябва да обърнем значението на термина „балканизация“.

„Нашата задача в момента е да обърнем тази дума и тя да има друго значение, използвайки общият потенциал, подавайки си ръка заедно този регион да стане най-бързо растящият в Европа. Трябва да превъзмогнем егото си, до някаква степен близка и не толкова близка история и да кажем, че е имало добри страни, имало е и не толкова добри страни. Време е да направим следващите крачки напред“, заяви Петков.

За българския премиер българите в РСМ са мост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
2
 
0
 
! Отговори
Българин в САЩ преди 2 години
Живеете в миналото и се лишавате от благоденствие в бъдеще. Нека македонците да ви наричат фашисти и после ги съдете по европейските закони. Какво значение има кой от къде е и дали е бил българин или как се е самоопределял преди 150 години? Какво ще спечелите? Те няма да спрат да ви наричат фашисти дали са в ЕС или не. И това са както и у вас една шепа фашисти.
178
0
 
8
 
! Отговори
Titanik преди 2 години
Как и защо ще надхвърляш историята, бе, ***. Ти си за арест и за прокурор, предателю. Марш от България. Отроче на агент на ДС, сега е като баща си - агент на САЩ.Махай се, предател.
177
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро към Канада
176
0
 
9
 
! Отговори
Lina преди 2 години
Банско. Хубав хотел - СПА център. Компания , шумна, мири.злива и крякаща в единия ъгъл друса мръ.сна ретро чалга от времето , когато азис беше актуален , само те пушат гадни цигари и пият. Много , до толкова, че всички излизахме навън. Македонци. За това , ПЛАСТМАСОВА ФАЛШИВА УСМИВКЕ НЯМА ДА УСПЕЕШ ДА ВКАРАШ ТЕЗИ НЕИЗ.КЪПАНИ МАН.ГИ В ес. По - вероятно е да ядеш торти.
175
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както е тръгнало, на този бивш лъжец от юни м.г. за българското си гражданство ще му се наложи дс стяга куфарите и дс потегли бързо към Канада. Същата участ ще има и Кокорчо. Лошото е, че България няма да се оправи след тяхното управление минимум 1 година, второ: че на власт ще се върне другият изпечен крадец на парични средства от ЕС Боце фон Банкя.Затова Каскетът се ежи и отлага оставката си. Въпросът е дали на мин.Рашков няма да му писне и да изпрати спецполицаи да го арестуват.
174
0
 
17
 
! Отговори
mnenie преди 2 години
1. За македонците ние сме по-черни от дявола. Това няма как да се промени.2. Техните мозъци са промивани три поколения вече с телевизия, радио и в училище.3. Да се борите за права на българи в Македония е смешно. Все едно някой да се бори за права на марсианците в България. 4. Замразете тази глава. Блокаж до дупка. Нека си направят отново Югославия със сърбите. Не знам защо се занимавате с тях.
173
0
 
17
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Тоя льольо, не, тоя негoдяй, да спре да се заиграва с Македония, че ще го дяволите вземат! Aй cиkтир! Значи те ще опъват плакати "Вие сте фашисти", а той мисли, че дъжд го вали!
172
1
 
0
 
! Отговори
РАША Е НАША преди 2 години
МИД ДНР заявил об отсутствии ответа властей Болгарии наноту поповоду болгарских моряков
171
0
 
5
 
! Отговори
Кире преди 2 години
Ко искаш а се пишем всички македонци ли??¿
170
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
предател излезе
169
0
 
15
 
! Отговори
Кара Кольо преди 2 години
Такъв премиер - проджник, г.золизец, некадърник, човек който да ръси глупост след глупост, Аз не помня.
168
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашият като политик е по-зелен и от Зеленски ..
167
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 15 август си аут, прислужник смотан.
166
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приготвяй се да сдаваш поста, за нищо не ставаш, освен да харчиш неправилно държавни средства, досега само загуби от теб, трябва да се сложи овреме край на твоето разсипничество и простотии. Ще бъдеш свален от суверена.
165
0
 
17
 
! Отговори
Далай лама преди 2 години
Чичко Просто , не се напъвай да ръсиш дивотии ! Припкай извън България, защото всеки ден повече оставане тук те води право в панделата !
164
0
 
12
 
! Отговори
нещастник преди 2 години
върви напред все на запад и не се връщай! нали знаеш, че греховте ще ги платаят трите деца, казва се КАРМА!
163
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да да работеха с такъв ентусиазъм и в борбата с инфлацията и осигуряването на растеж с който да я преборим, но да пусти му американци нареждат му други неща да прави и той много послушен излезе, а нас и вас кучетата ни яли.
162
0
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
в битоля с какво те замерваха, с домати ли...ами то сняг няма вече...
161
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един такъв дето се беше се изказал, че не му трябват македонци през 1923 г. му се случи нещо много кофти.
160
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
165 Този вот бе манипулиран, при ниска избирателна активност. Киро ментата не е легитимен, да отстъпва пред РСМ. Българи, вземете се в ръце. Докато не е станало късно. Протестът е демократичен акт. На избори. Лъжа е, че ще спечелят проруски партии. Войната няма да свърши скоро.