Петков: България е с най-ниските цена на горивата в ЕС и те ще бъдат запазени

Нито един търговец да не си позволява прекомерни надценки, настояват от БПГА
Обновена: 19 апр 2022 18:40 | 19 апр 2022 18:07, Анисия Иванова
343
Петков: България е с най-ниските цена на горивата в ЕС и те ще бъдат запазени

Не сме доволни от цените на бензиностанциите, въпреки това ние сме с най-ниската цена в ЕС. Всеки един трябва да даде своето и когато говорим за маржове на печалбата трябва да са минимално пазарни, заяви премиерът Кирил Петков след среща с Българската петролна и газова асоциация.

"Всички знаем, че ако искаме цените да са най-добрите в Европа и да сме сигурни, че българските потребители ще понесат най-малък удар, когато пълнят резервоарите на своите автомобили -  въпреки покачването на цените на световните пазари, диалогът трябва да продължава. Трябва да имаме конструктивни общи действия. Да, пазарът е свободен, но това е криза, която трябва да преодолеем заедно”, каза Петков.

Той благодари на участниците в днешната среща. "Увериха ме, че българските потребители, въпреки по-високите цени, които са базирани на световните пазари, и фактът, че България е с най-ниските цени - тези цени ще бъдат запазени ниски. И при една намаляваща цена на горивата – това да бъде отразено на бенизностанциите в страната", подчерта министър-председателят.

Живодар Терзиев от Българската петрола и газова асоциация заяви, че периодът е тежък, както за потребителите, така и за търговците. "Но се обединихме около идеята, че нито един търговец не трябва да си позволява прекомерни надценки", посочи той.

По думите му никой на пазара за дизелово гориво и автомобилен бензин не се интересува от произхода на нефта, от който е произведен, пазарът се интересува от цената на крайния продукт.

Цените на горивата е задачата на общата ни дискусия, каза още премиерът. "Лично съм ангажиран, за да съм сигурен, че правим всичко по най-добрия начин. От сутрин до вечер се говори колко са високи цените, но не се говори как може да сме единствената страна в ЕС, на която на битовите потребители не им се качи цената на тока. Как е възможно 4 млрд. в помощ за бизнеса за ток и за бензиностанциите, за да се опитаме да смекчим удара. Днес изплащаме 70 лева на всички пенсионери, някак си се загубват тези съобщения", коментира Петков.

Въпреки високите цени, мисля, че потребителите ще могат да направят разликата между крайната цена и това, което правим като правителство да задържим цените най-ниски в Европа, добави премиерът.

Според Кирил Петков проверката е показала, че „Лукойл“ имат адекватна ценова политика, въпреки крайните цени, които виждаме.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


343
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ниски колкото ръста на Путин.
221
0
 
7
 
! Отговори
Бечи преди 2 години
До АсанчекНе си прав. Целта на тия крадци е точно да контролират спекулата така че никой да не разбере какво става и как се правят милиарди печалба. Колкото по *** е народа, толкова по лесно се управлява. В момента е война, има КОВИД / дано да свърши /, кажи ми има ли по добро време да крадеш и с дупарата си.....А целия парламент краде, ама краде като за последно....дреме им за зеленчуците, та те са по няколко милиона. Голимите кражби се наричат КОНФИДЕЦИОНАЛНА ИНФОРМАЦИЯ / ПОВЕРИТЕЛНА, ТАЙНА
220
0
 
21
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Сега разбрах,защо 1 литър дизел прехвърли 3 лева!Друго си е да ти го каже харвардски възпитаник,така популярно да ти го обясни,на достъпен евроезик,мда..
219
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХХААХАХАХХАХАХАХХАХАААААААААААААААААА................трябва да се откажем от руския газ и нефт, пипетков - мечтите са безплатни....
218
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е с най-ниските заплати в ЕС и това ще се запази!!!!
217
2
 
17
 
! Отговори
Весо преди 2 години
Прав си, но защо търпелив. Аз съм на предела и ако ми се появи Славчо, Христо, Бойко, Копейкин , Нинова, Рашков, Петков, Кокорчо, Ленка, Божков, Василев, Доган и компания...и други от кликата мулти милионери на мой и ваш гръб, ще ги заплюя в лицето а не само от ТВ екрана. Време е да се събудим, но сме прости а те точно това искат.
216
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоз е мазен и противен като плевнелиев.. същото продажно безграбначно неолиберално влечуго
215
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аве гвоздей заоблен, с най-ниските доходи, заплати, пенсии, какви очакваш да са цените? Най-високи ли? Добра логика, мхм, браво.
214
0
 
23
 
! Отговори
Бг преди 2 години
По нисък и от тревата.Жалък ,Не достоен, предател ,лъжец пълно нищожество на света.Да се обеси да направи едно смислено нещо.
213
0
 
29
 
! Отговори
Тошко преди 2 години
Стига глупости. Имаме рафинерия продадена от мафия правителство на безценица. Имаме атомна централа - продадена. Имаме заплати от "чисти" 1000-1200 лева / 500 евро /. В европейския съюз заплати от 2000-3000 евро за среден работник и ток с 50-60 евро цента повече. На луди ли ни правите а...долни крадци сте, но не зная докога ще търпим. Всички в парламента без изключение сте такива. Аз съм търпелив човек но вие се оляхте така че се омазахте.
212
0
 
26
 
! Отговори
Асанчек преди 2 години
Кире, контролирай спекулата брат, цените са високи заради търгашите мошеници. Значи при 110$ за барел, цена на бензина 1, 98, сега цената е 100$ за барел, цена 3,09 еее, кажи сега че няма картел.Яйцата заради Великден за три дена скочиха с 0,05лв.ами агнешкото?????????? Да не ги хранят с природен газ бе джанъм, че отиде на 25лв.
211
1
 
25
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 2 години
ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА
210
0
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
А ЗАЩО НЕ КАЗВА, ЧЕ СМЕ И С НАЙ НИСКИТЕ ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ,ДА НЕ СИ ПРЕПИСВАТ НЯКАКЪВ ГЕРОИЗЪМ
209
0
 
21
 
! Отговори
Опа преди 2 години
И доходите ли ще останат без промяна?
208
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ако разцепят главата на премиера от вътре ще изтекат лъжи и мръсотия
207
0
 
29
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
Разбирам от Премиера, че си живеем перфекно!
206
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кирил петков подари българската енергетика на две офшорни дупки защото е социалистически предател
205
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЛЪЖАТА - ВИЗИТНАТА КАРТИЧКА НА КИРО
204
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ отново побеждава Русия защото е свободна страна, русофилите са роби.
203
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единствено и само евроатлантизмът е пътят на България!