Петков: България е с най-ниските цена на горивата в ЕС и те ще бъдат запазени

Нито един търговец да не си позволява прекомерни надценки, настояват от БПГА
Обновена: 19 апр 2022 18:40 | 19 апр 2022 18:07, Анисия Иванова
343
Петков: България е с най-ниските цена на горивата в ЕС и те ще бъдат запазени

Не сме доволни от цените на бензиностанциите, въпреки това ние сме с най-ниската цена в ЕС. Всеки един трябва да даде своето и когато говорим за маржове на печалбата трябва да са минимално пазарни, заяви премиерът Кирил Петков след среща с Българската петролна и газова асоциация.

"Всички знаем, че ако искаме цените да са най-добрите в Европа и да сме сигурни, че българските потребители ще понесат най-малък удар, когато пълнят резервоарите на своите автомобили -  въпреки покачването на цените на световните пазари, диалогът трябва да продължава. Трябва да имаме конструктивни общи действия. Да, пазарът е свободен, но това е криза, която трябва да преодолеем заедно”, каза Петков.

Той благодари на участниците в днешната среща. "Увериха ме, че българските потребители, въпреки по-високите цени, които са базирани на световните пазари, и фактът, че България е с най-ниските цени - тези цени ще бъдат запазени ниски. И при една намаляваща цена на горивата – това да бъде отразено на бенизностанциите в страната", подчерта министър-председателят.

Живодар Терзиев от Българската петрола и газова асоциация заяви, че периодът е тежък, както за потребителите, така и за търговците. "Но се обединихме около идеята, че нито един търговец не трябва да си позволява прекомерни надценки", посочи той.

По думите му никой на пазара за дизелово гориво и автомобилен бензин не се интересува от произхода на нефта, от който е произведен, пазарът се интересува от цената на крайния продукт.

Цените на горивата е задачата на общата ни дискусия, каза още премиерът. "Лично съм ангажиран, за да съм сигурен, че правим всичко по най-добрия начин. От сутрин до вечер се говори колко са високи цените, но не се говори как може да сме единствената страна в ЕС, на която на битовите потребители не им се качи цената на тока. Как е възможно 4 млрд. в помощ за бизнеса за ток и за бензиностанциите, за да се опитаме да смекчим удара. Днес изплащаме 70 лева на всички пенсионери, някак си се загубват тези съобщения", коментира Петков.

Въпреки високите цени, мисля, че потребителите ще могат да направят разликата между крайната цена и това, което правим като правителство да задържим цените най-ниски в Европа, добави премиерът.

Според Кирил Петков проверката е показала, че „Лукойл“ имат адекватна ценова политика, въпреки крайните цени, които виждаме.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


343
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РУСКИ КУКЛА ЗА ПРЕЗИДЕНТ И РУСКА КУКЛА ЗА ПРЕМИЕР.
201
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
от 01.05 колко ще стане битовият ток,ако е отвързан като промишления..никой няма да може да го плати.1000лв за 50 кв.м магазин.
200
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Премиерът Кирил Петков е демагог на руска хранилка. Довлечен от Канада от старите БКП твари за да защити руските интереси на Балканите. Антиевропеец и антиамериканец!
199
0
 
22
 
! Отговори
Бг преди 2 години
He ,не е възможно чак толкова жалък човек да съществува на тази земя.
198
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
абсурд е да е завършил Харвард,пак лъже нещо.
197
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този *** още сънува!Абе аланколу ти кога ще се осевериш,колко е минималната заплата в ЕС и колко е при нас,вие ни върнахте в 14век.маломник такъв,ОСТАВКА
196
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко да е ниско нивото на хората в България ? Един комшия е в Германия и работи чистач , взема чисто 1600 евро заплата , жена му и тя горе -долу толкова . Нито иска да чуе България нито да я види
195
0
 
18
 
! Отговори
П.К. преди 2 години
Както пишат тук, ВАЖНА Е ПОКУПАТЕЛНАТА ВЪЗМОЖНОСТ. А не цените на стоките. С едномесечна заплата какво количество бензин, или хляб, качествени колбаси си купува германеца, или французина и колко от същите стоки си купува българина? А, лъжеКиро да не се прави на разсеян...
194
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както някой каза надолу - ето и моето мнение. Българина е ***.оват и некъдъ.рен ама иска високи заплати. Нивото в българия е супер ниско, хората са зле, а тръгнали с претенциите...
193
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Харвард завършил човека , а какво изказване прави . Г-н Премиер , не се гледа цената , а се гледа покупателната способност на нацията ! Асен Василев нали уж финансов министър, той да обясни .........
192
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тапет а доходите какви са ни най ниските и мизерни в европа , един немец с едно заплата може да си купи 2 тона гориво , а бългалрина с една заплата колко гориво може да си купи ,кажи тапет ??????????
191
0
 
10
 
! Отговори
НОЛЕ преди 2 години
И заплатите и пенсиите
190
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, кирчо, хайде да ни напомниш на кое място по заплати и пенсии сме в европата???
189
0
 
21
 
! Отговори
ПРОСТ-о Киро преди 2 години
Нашият Остап Бендер ни оправя хубаво и без вазелин !!! Честито харвардски чалгаристанчета !!! Петролът вече е 110 долара за барел!!! При лошият Бойко и ГЕРБ при цена от 120 долара за барел цената на бензин и дизел бяха ПОД 2 лв!!! Коментарите са излишни !!!
188
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро, докажи го! Кажи колко литра гориво може да си купим с една заплата и колко литра могат да си купят с една заплата европейците! Няма балами хора, бат Киро. Може да сме от село, ама не пасем трева, нито ядем доматите с колците. За врабчета ли го имаш тоя народ? Да знаеш, народа не кълве. Всеки ден зарежда гориво, купува храна ... А и тоя народ знае езици, и чете. Освен това всеки има роднини мигранти от над 25 години и са запознати до детайли. Стига си лъгал! За резил стана вече.
187
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко е заплатата във Франция? Колко евро е средната заплата в Германия, в Австрия, в Унгария? Кой лъжеш, бе овчар? Ти си лъжливото овчарче Кирчо на кирия. ОСТАВКА!
186
1
 
25
 
! Отговори
Тот преди 2 години
Не спря да лъже този ***.Ами направи заплатите 5 000 и нека да вдигнат бензина да е най скъп.Лъжеш повече от Асенчо
185
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо, заплатата в България е най-мизерната в цяла Европа. Не те ли е срам, бе? Затвори я тая уста! Колкото повече говориш, толкова повече потъваш. Народа е казал мълчанието е злато, ама ти срама нямаш.
184
0
 
19
 
! Отговори
До 215 преди 2 години
Вие се молете утре Киро да не каже, че Турция е сергия с баклава! :D
183
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора, разбрахте ли, че Просто Киро е пътувал сам с правителствения фалкон, за да се посрещне във Варна. Хахахаха Това е тотална измама. Отишъл до Варна с другия Фалкон. Слязал от самолета, за да се качи на самолета с моряците и уж той ги докарал от Сочи. Хахаха mеkееренцето тарикат го раздава. Но това е чиста шизофрения. Сам се посрещаше в предизборната кампания. От задната врата на автобуса слизаше една мишка от ПППП и тичаше на първа врата да посреща Киро уж народа го чака. Толкова луд човек!