Украинският външен министър Кулеба в София: Това не е Русия, която заслужава съчувствие

Русия в Украйна унищожава, убива, измъчва, изнасилва
Обновена: 19 апр 2022 13:05 | 19 апр 2022 11:58, Камелия Цветанова
309

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ние се бием не само за нашата безопасност, но се борим и за вас, за да не бъдете изправени при трагедия на руските опити да окажат въздействие и да причинят щети. Това каза министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, който е на посещение в София, след срещата си с българския си колега Теодора Генчовска.

Той благодари на България за подкрепата ни за ЕС, както и за всичко останало, което прави за Украйна.

„Наясно съм с ролята на Русия в историята на България и може би знаете за ролята на Русия в нашата история. Исторически Русия е направила няколко неща, които остават  емоции в съзнанието на хората, но това което прави в момента е различно – Русия унищожава, убива, измъчва изнасилва. Това не е Русия, която заслужава съчувствие и разбиране“, коментира Кулеба.

Още по темата

Украинският министър призна, че това което става в Украйна е много важно за бъдещето на целия регион на Черно море.

„Дойдох тук, за да благодаря на българския народ и правителството за това, че приеха бежанци. Осъзнаваме човешкия подход към украинските жени и деца, които избягаха от ужасите на войната. От самото начало на агресията на Русия България последователно подкрепя Украйна в ЕС и НАТО и съм сигурен, че България го прави, защото разбира, че сигурността на Украйна означава и сигурност за България и всички страни на Черно море“, посочи той.

„Надявам се, че ще дойде денят по-скоро, когото мирът в региона на Черно море ще се възстанови и все повече украинци ще посещават България като туристи, а не като бежанци. Като външен министър се ангажирам да направят това по-бързо“, каза Кулеба.

Теодора Генчовска посочи, че на срещата за пореден път е била изразена подкрепата на България към Украйна.

Според нея в момента е важно за целия украински народ да чувства подкрепата на ЕС, НАТО и цялата световна демократична общественост.

„България е малка държава и се опитваме максимално да подпомогнем украинския народ. Повече от 91 000 украинци в момента са приети в Българи, като 80 000 от тях са получи временна закрила. Осъществяваме и хуманитарна помощ за Украйна, БЧК е изпратила помощи за 1,5 милиона евро към момента. МВнР е подпомогнало с 180 000 евра страна,  като те са пренасочени през различни хуманитарни организации. Ще продължим да подкрепяме Украйна съобразно нашите възможности“, увери тя.

Генчовска отбеляза,че Кулеба има рожден ден днес и му пожела да е здрав и да завърши, това което трябва.
 
„За мен е особено удоволствие да отбележа рождения си ден в София. София означава мъдрост и това, което мога да си пожелая и на вас също, е мъдрост, когато взимаме важни решения“, посочи той.
 
Кулеба призна още, че през 90-те години е дошъл с родителите си през Черно море от Одеса до Варна и е прекарал чудесно.

„За мен лично България заема специално място и ние ще посветим всичките си усилия за да изградим още по-тесни отношения между нашите страни“, обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нито този кривоуст комплексиран русофоб заслужава някакво внимание.
184
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
''Браво '' на *** вска , може да насели България с украинци , българите верно сме лош маТ'риал , не си търсим правата , като ромите и бежанците !
183
17
 
9
 
! Отговори
Тодора Ганьовска преди 2 години
Русия измъчва малка Украйна, убива украинчета, момченца, момиченца и още неопределили се, забранява парадите и преследва различните ориентации и затова Кулеба ни е скъп гост, който не иска нищо от нас а само да му благодарими че се бие и за нас.
182
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Резултатите в Бг , след като влезе в ЕС и нато : Само 4 % забогатяха и продължават да забогатяват, на гърба на народа , защо ? Много просто , пари има ама само за самолети , нато , управляващите , шайката , пак за НАТО , за бежанците , за другите бежанци , за РОМИТЕ,..и накрая , за народа ПАК НЕ ОСТАНАЛИ , и така вече --34 ГОДИНИ !ЖЕСТОКО МЕРСИ на всички управляващи от 1989г., до днеска !САМО В БЪЛГАРИЯ , ОТ ВСИЧКИ ДРУГИ ДЪРЖАВИ В ЕС , минималните пенсии са 150 евра / за 1 МЕСЕЦ , а не за 1 ден/
181
30
 
8
 
! Отговори
до 112 преди 2 години
Проблемът, другарю, не е в Украйна. Проблемът е в Русия. Украйна е суверенна държава, ще членува, където си иска. А ако Путин беше нормален човек, Русия сега щеше да е светлинни години от сегашното си състояние. И тъй като никой не бяга от хубавото, ако в Русия беше хубаво, щяха ли държавите около нея да бягат като дявол от тамян? И м/удругото, Украйна наистина отбранява в момента Европа, защото в болните си представи Пу_тлер се вижда като Екатерина Велика - сам си го каза.
180
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само питам : Защо не спазват договорите които ПОДПИСВАТ ?
179
6
 
25
 
! Отговори
Вас преди 2 години
Аве ей ,събирайте си украинските ***,и се пребирайте вкъщи,кво мрънкате на всякъде по света,като сте се продали на американците,сега ще си сърбите попарата,***
178
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кулеба - решавайте си проблемите сами, както всички останали. Ако не бяхте напирали за НАТО, което във вашето положение е абсолютно самоубийствено, нищо от това нямаше да ви се случи. Нито в политиката, нито в живота има справедливост. И на мен ми се иска като пресичам на зелено да не се налага да се оглеждам, но ако ме блъсне някой иdиот и си замина отговорността е моя. Ако ви пукаше за народа ви нямаше да се репчите на една великите сили. Добро, лошо - това са обстоятелствата, съобразявайте се
177
8
 
40
 
! Отговори
Стига де преди 2 години
Тоя пък за ба'лъци ли ни взема? Били се били за нас! Боже опази! Ама ние да не растем по клоните бе! Провокирали Русия години наред и накрая си го получили. Не разбирам защо им е важно на украинците нашето мнение.Кои сме ние и какво зависи от нас? То не беше оръжия, не беше санкции, солидарност, прекръстване на улици. Какво са се втренчили в нас и какво ни е общото в случая? Да се предават там час по-скоро и да приключват касапницата, а не да пълнят касите на чичо Сам!На цялата мизерия и бежанци
176
11
 
7
 
! Отговори
РУСОФИЛИТЕ ИЗБРАХА.. преди 2 години
ЩЕ СЕ ГУШКАТ С:... ЧЕЧЕНКИ, КИТАЙКИ, СИРИЙКИ, ИРАНКИ, ИНДИЙКИ......... ДА СИ ПРИБИРАТ ВЕРЕСИИТЕ(ДЕЦА И ВНУЦИ) ОТ ВИЕНА, БЕРЛИН, ЛОНДОН И ПАРИЖ...... НЕГОДНИЦИ.....
175
11
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Господин Кулеба пристигна в България да се запознае с нашата първа дипломатка госпожица Ганьовска и да му благодариме за освобождаването на българските моряци. Той е наш по-малък брат и ние трябва да го обичаме и да го поздравяваме със Слава Укроина.
174
8
 
29
 
! Отговори
PG преди 2 години
Гледайте си вашата скапана държава,не се грижете за нас и не ни набърквайте във вашите конфликти,Милена върви си от тук не ни носи белите ваши и при нас,какво правят вашите хора със скъпите коли тук ,не зачитат никакви правила в държавата която им подсигури подслон,никой не иска да си каже какво правят укрите тук
173
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пазете снимките! Те ще бъдат покъсно най добрите доказателства пред съда!
172
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оф, не стига абсурдноунизителната ни външна полтика, която ни праща на бунището на историята при сатрапа Пу_тлер, ами и външният ни министър го мяза на ... нищо. Осанка - нулева, като на лелка от кварталната бакалия. ми прави си косата, бре жено, погледни си гардероба - кви са тия изсулени га_щи? Сложи някакъв цвят на това лице да не е толкова безлично, сиво и незпомнящо се. На чал_гаропитекът "хидрологът на републиката" му спусна това недоразумение за външен министър?
171
2
 
8
 
! Отговори
До Сата НАТО преди 2 години
Щеневмерлите са ти промили мозъка ( предвид обема му - проста задача). Остава и да запееш с тях. И не забравяй: лявата ръка в юмрук пред гърдите, дясната зигхайл!
170
5
 
17
 
! Отговори
Антинатовец преди 2 години
Питам се защо този *** не пристигна от Украйна с колело все пак по екологично е нищо че може да попръцква от време на време?Каква е целта на визитата му и защо не отскочи до Унгария Орбан да му тегли по някоя майна а цъфна в София? Г-жа Генчовска да му беше направила по някоя вита баница или по мекички за закуска че този бая е изгладнял.Този дава ли си сметка че подръжниците на Украйна тук са не повече от 20 % и народа е предидмно русофилски?
169
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кулеба е прав -само питам какво се случи 2.5.\2014г в одеса куликово поле кои запали хората живи. в донбас- алея на ангелите -1200 деца от 3.4 месеца до 17 до 18 год са убити от ваще ръце.нацистие ги запалиха а в донбас вие ии петро порешенко юлия тимешенко сте убииците на депцата -нема за какво да плачеш приемете си съдбата уб иици
168
18
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Виновни за войната са единствено Путин с неговият ревизионизъм и насродът на Прусия, който му даде доверие и пълномощия да нападне и да унищожава нашата територия. Вижда се, че господин Кулебата ви е посетил като по-малък брат, за да обозначи добро отношение към вас, въпреки предателското поведение на проросийската пета колона, която управлява България вече над 120 години.
167
19
 
4
 
! Отговори
Не трийте коментари! преди 2 години
Да, България е следващата цел, ако Путин успее в Украйна! Питам недораслите тролчета ще се съгласят ли да ги въдворяват за непристойно поведение или са готови на всичко за една доза!? А, "умнообразованите"? Какво ще стане със стойките, които сте свикнали и които сега ви се разрешават, но при путинистки режим? Помислете какво искате да сте свободни хора или гладни роби на диктатори!?
166
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както обясни едни от моряците днес , благодари на двете страни в конфликта за това, че са запазили кораба и съдействали. Руската страна е има пвевес в района , се е случило така че да могат да напуснат кораба в момент на затишие. Навярно ще разберем скоро каква е била цената на това съдействие на руснаците ,но никой няма интерес да убие чужди граждани в подобни ситуации, а да извлече полза.