Съдът спря вписването на смяната в ръководството на "Кинтекс"

Предприятието поканено да подпише договор за над 40 млн. евро
21 апр 2022 16:38, Анисия Иванова
16
Съдът спря вписването на смяната в ръководството на "Кинтекс"
Снимка: БГНЕС

Софийски градски съд разпореди спиране на вписването на новия Съвет на директорите на „Кинтекс“ ЕАД.

Преди дни министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова разпореди еднолично смяната в стратегическото дружество като се позова на одит на ръководеното от нея министерство и констатациите в него.

Още в първия ден след публичното обявяване на това решение бе изразено съмнение, че одит на „Кинтекс“ ЕАД изобщо е извършван. Никакви документи не са изисквани от предприятието, не са и идвали проверяващи на място.

Още по темата
Още по-странното е, че одитът на министерството всъщност няма правомощия да проверява търговското дружество, а това би следвало да направи принципалът ДКК, съобщават от "Кинтекс".

От дружеството казват:
 
"След публичните искания одитът да бъде публикуван, за да може всеки да се запознае с констатациите в него, министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова предложи нова гледна точка пред Българската национална телевизия и други медии – че освобождава изпълнителния директор Александър Михайлов, тъй като е работил едновременно и в частна оръжейна фирма, и в държавната „Кинтекс“.

Последното категорично не отговаря на истината и може да бъде проверено във всеки момент в системата на НАП и Агенция по вписванията. Публичният регистър ясно показва, че към датата на встъпването си в длъжност в „Кинтекс“ ЕАД - 27.10.2021 г. Александър Михайлов не участва под никаква форма в частни фирми, лицензирани и развиващи сходна дейност (оръжейна търговия)
 
Нещо повече, на 28.10.2022 г. Александър Михайлов е депозирал пред едноличния собственик на капитала - ДКК ЕАД декларация за имущество и интереси, съгласно изискванията на закона за КПКОНПИ.
 
Поради създадената ситуацията след едноличните решения на министър Корнелия Нинова, постановяващи „незабавно освобождаване на изпълнителния директор“, в момента „Кинтекс“ ЕАД на практика няма легитимно ръководство и оправомощено лице, което може да подписва и представлява дружеството.

Същевременно към момента предприятието е поканено да подпише договор за над 40 млн. евро – безпрецедентен приход за държавното дружество за последните години. Действията на ръководството на Министерството на икономиката и индустрията поставят на карта този контракт и заплашват държавния интерес.
 
"Отново заявявам, че във всеки момент съм бил в готовност да подам своята оставка. Тя само трябваше да бъде поискана. Продължавам да не разбирам защо министерството предприе тази атака за моето професионално дискредитиране, което аз не мога да приема и ще продължа да се боря срещу всички внушения и откровени неистини, които се изговарят в общественото пространство по мой адрес“, категоричен е досегашният изпълнителен директор на „Кинтекс“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
червените тикви преди 2 години
*** го подкара като б бспто еднолично решава уволнява и назначава ама слава богу гешко е на пост все още и не минава.
11
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Ниновица во истина нема спирка!...Не очаквах да е толкова лакома и насъскана...Иначе е "загладила косъм",направо елей капе от нея....Тя тъче на два стана-единия е отношението й към ставащото в Украйна,което за нея е некакъв начин да "докосне струната" на българина и изобщо не се връзва с вътрешната й убеденост,а другия,явно по-важен ,е да прилапа чрез своикучета тлъсти части от баницата..
10
1
 
1
 
! Отговори
без насита преди 2 години
Червената линия на Нинова е Кинтекс за мене похарчих Техноимпекс.
9
0
 
1
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 2 години
това да не би да е прочутата Кинтекс, която се занимаваше с контрабандна търговия на оръжие през 80те години на миналия век...
8
0
 
0
 
! Отговори
Здрасти Вова преди 2 години
Ааа да да... Сиромах дроб ял ли е.
7
1
 
2
 
! Отговори
През октомври преди 2 години
Ее.. Седларов лошо, лоошо! И после ние за народа тука се борим, нароооде народе, що попара и качамак има още да ядеш, докът стигнеш до дробната!
6
3
 
1
 
! Отговори
СтрелецЪ преди 2 години
тия бяха с минохвъргачките нали? какво ли ще произведът за 40 милиона и къде ли ще отиде ... май от сега ми е ясна картината
5
1
 
11
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
о, не са се отчели на Корни а на някой друг, това не може да продължава така!
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП копае ли копае надолу, заедно с КОПАЙкин
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С две думи некомпетентност, некадърност
2
5
 
5
 
! Отговори
мдааааа преди 2 години
не знаех, че още има контекс. сигурно има и кореком. за шоколадовите яйца знам.
1
3
 
23
 
! Отговори
И.Б. преди 2 години
Диктаторът Нинова се изложи за пореден път с незнанието си за правомощията наМинистерството.