Кирил Петков за газа: Това е шантаж, правителството е подготвено

Ние няма да се подадем на подобен рекет, заяви премиерът
Обновена: 27 апр 2022 10:27 | 27 апр 2022 10:27, Красимир Ангелов
951
Кирил Петков за газа: Това е шантаж, правителството е подготвено
Снимка: БГНЕС

Българското правителство е подготвено. Няма да има намаляване на подаването на газ към консуматорите по никакъв начин. Министерство на енергетиката има ясен план за действие, включително готов план за алтернативни източници, заяви министър-председателят Кирил Петков в началото на днешното правителство заседание, коментирайки спирането на доставките на газ от страна на Русия.

Още по темата
"Спирането на газа от "Газпром" е грубо нарушение на техния договор и е шантаж за използване на извъндоговорен план за плащане в рубли през трети лица, което не гарантира нито доставките, нито парите на българите. Ние няма да се подадем на подобен рекет“, заяви премиерът.

Той съобщи, че се преглеждат всички договори с Газпром, включително и договорът за транзит без България и отбеляза, че едностранно действие на изнудване е недопустимо.

"След милиардите похарчени пари за Турски поток, виждаме политиката на ГЕРБ докъде ни доведе", каза още Кирил Петков.

Премиерът съобщи, че тази сутрин е разговарял с гръцкия си колега Мицотакис, който е потвърдил, че всичко по газовата връзка върви по план и юни месец физическото ѝ изпълнение ще бъде факт. Едновременно с това той потвърди общи действия за диверсификация през втечнен газ, допълни Петков.

"Говорих и с г-жа Фон дер Лайен, която каза, че едностранно нарушаване на договора между Газпром и България, не е проблем само на България. Това е проблем на целия ЕС и ответните действия ще бъдат общи.

Планът е на лице, европейският отговор ще бъде на лице, готови сме с точните стъпки за всички алтернативи", увери премиерът.

Както е известно, късно снощи, на 26 април, в "Булгаргаз" ЕАД, бе получено уведомление, че доставките на природен газ от "Газпром Експорт" ще бъдат спрени - считано от днес, 27 април.

По-рано днес министър Александър Николов увери, че доставките на природен газ към потребителите в България са гарантирани минимум за един месец напред.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


951
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
584
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой човек ни е казал? Путин? Той не е човек. Той е убиец. Анатема!
583
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рекет означава изнудване за пари, заплашване срещу обещание за охрана. КП да учи правилен български. Хората просто искат да им се плаща. Големите рекетьори в случая са САЩ и ЕС, които ни "охраняват" така, че всичко да ни е по-скъпо.
582
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто Киро е в паника и в опит да се прави на силен тоест подготвен изглежда глупаво. Издава го това че хвърля обвинения, ако наистина беше подготвен нямаше да се изхвърля така.
581
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро много лъже,как австрийците,италианците,унгарците че и германците може да плащат с рубли и да нема проблем,а при Киро да има...ама на тези хора управницте им милеят за дъжавиците си,за икономиките си и най-вече за народа...докато наше Кире,го интересуват ко ше каже Урсулата и ко ше му нареди Мустафата...***.к.*** ви изедническа откъде са навъдихте всичките...
580
3
 
6
 
! Отговори
Идеалист преди 2 години
Няма проблем да се плаща с Рубли. проблемът е, че няма Евро!
579
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Объркана работа, хем подготвено правителството, хем е шантаж. Ако беше шантаж нали нямаше да сте подготвени. Човекът преди един месец ви каза така и така се променят условията, защото задържате наши активи, искаме газът да се плаща в рубли - имахте ЦЯЛ МЕСЕЦ да решите проблема. Сега е шантаж. Това е некадърност.
578
1
 
20
 
! Отговори
Асенчо преди 2 години
Кирилеееееее.....напускай продажник !
577
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
612 Старите условия важат за Австрия и Унгария. Последната не даде военна помощ за Украйна и бе оценена по достойнство, от Путин. Къде сме ние? Не дадохме оръжие на Украйна, орезилихме се пред света...и нищо?!
576
0
 
7
 
! Отговори
хммм преди 2 години
831 въведени коментара според търсачката и 617 показани. Каква свобода на словото има в тоя сайт. Всеки трети коментар изтрит. Западни сте само на думи, толкова сте истински колкото и приказките бълвани от Брюксел. Скоро ще ви пръснат панаира от изток.
575
1
 
7
 
! Отговори
Zlata преди 2 години
Италия се опита да увеличи доставките на газ от САЩ вместо руския, но американският втечнен природен газ се оказа толкова некачествен, че оборудването започна да се разпада в страната. Това каза блогърът от Тоскана Катрин Сантони.
574
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама разбира се. Колко милиона отиват в джоба ти. Рекет било. Че не плащаш и правите енергиен фалит. Опасен човек, само селфита и едно безгранично празноглаво самочувстие и целеустременост. Плащайте газта и оставка!!!!
573
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро ментата клекна пред Путин за оръжието, за Украйна, съвсем безплатно, без да договори газта, поне. За какво ви е Нинова, която формира българската политика в момента, ако не може с Решетников/Путин, една газ да договори?
572
1
 
16
 
! Отговори
Освобождение преди 2 години
Честито! Освободихме се - от газ! Сега ще се освободим от пари, от работа и от мизерните си животи най-накрая! Честито на печелившите!
571
1
 
7
 
! Отговори
Киро Тъпото преди 2 години
Простете ми, *** съм. Урсула ме излъга, че ще ми носи кофите с газ. Байдън ме предаде, обеща ми газ ама друг път!
570
0
 
5
 
! Отговори
джо преди 2 години
Всичко е ясно , че нищо не е ясно.... На селския глашатай ли да вярваме или на оная си работа.....????
569
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
няма по- подготвено правителство от сегашното
568
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
612 Крали са от западняците, затова. И като им показаха пътя, дойдоха в България, за да крадат с милиони, милиарди.
567
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато наш Киро летя от София до Варна, за да го снимат журналистите с евакуираните ни моряци, австрийският премиер рискува и отлети за Москва. За да се срещне с Путин и да договори газта.
566
0
 
8
 
! Отговори
мда преди 2 години
просто кико ни успокои :)
565
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шантажа си ти просто Киро ,билета ще ти го купим ние и право в Канада